Executivul a aprobat, sâmbătă, a doua rectificare bugetară din acest an, cei mai mulţi bani fiind alocaţi sectorului agricol.
În urma acestei rectificări, veniturile bugetului general consolidat au crescut, pe sold, cu 1,35 miliarde lei, cu un minus de circa un miliard de lei la bugetul de stat şi un plus de 2,5 miliarde lei la bugetele locale.
Cheltuielile bugetului de stat pe anul 2012 se majorează, pe sold, cu suma de 307,7 milioane lei.
Guvernul a tăiat din cheltuielile acoperite de la bugetul de stat pentru Senat, CSM, ICCJ, televiziunea şi radioul public şi unele ministere, printre care cel al Apărării şi a suplimentat alocările pentru Agricultură (400 milioane lei pentru subvenţii şi ajutoare), Sănătate, Administraţie şi Interne (151 milioane lei pentru salarii, norme de echipament, carburanţi, expertize medico-legale), Educaţie, Jus-tiţie (45 milioane lei pentru angajarea a 378 posturi noi, achiziţionare mobilier, penitenciare, credite externe rambursabile), Dezvoltare Regională şi Turism, SRI.
Ministerul Culturii va primi 30 milioane lei, premierul Ponta spunând că există "nişte obligaţii mai vechi".
Alte 350 milioane lei au fost alocate pentru achitarea arieratelor unor unităţi administrativ-teritoriale, inclusiv faţă de furnizorii de bunuri de servicii şi lucrări. Victor Ponta afirmă că este o obligaţie asumată faţă de FMI şi subliniază că administraţia locală a fost "un fel de Cenuşăreasă în materie de alocări".
Prin revizuirea bugetului mai sunt alocate 200 milioane de lei pentru drepturile asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi, iar 75 milioane lei sunt destinate serviciului public de furnizare a energiei termice pentru populaţie.
"Vă rog să aveţi grijă cu cheltuielile până la sfârşitul anului, altă rectificare nu va mai fi. Să nu veniţi să-mi spuneţi că v-aţi mai adus aminte de ceva sau că a apărut ceva, pentru că nu avem voie să mai facem altă rectificare", a spus Ponta miniştrilor.
El a precizat că există fonduri pentru organizarea în bune condiţii a alegerilor parlamentare şi a cerut miniştrilor să transmită către Minis-terul Finanţelor şi date care să fie luate în calcul la elaborarea, la 15 zile după învestirea noului guvern, a proiectului de buget pentru anul viitor.
Deficitul bugetului consolidat va fi menţinut la 13,6 miliarde lei, reprezentând 2,2% din produsul intern brut.
Rectificarea se bazează pe datele economice care relevă o creştere a Produsului Intern Brut de doar "circa 1%" faţă de 1,8-2,3% cât s-a estimat pentru acest an şi un PIB în valori nominale majorat la 607,3 miliarde lei, de la 579,6 miliarde lei, prin recalcularea valorii nominale pentru anii 2009 şi 2010 şi publicarea datelor provizorii pe 2011 de către Institutul Naţional de Statistică.
Execuţia bugetului general consolidat după primele nouă luni s-a încheiat cu un deficit de 7,17 miliarde lei, respectiv 1,18% din PIB, faţă de un deficit de 2,4% din PIB în perioada similară din 2011 şi de 1,17% din PIB la finele lunii august.
Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 141,1 miliarde lei (23,2% din PIB) la finele lunii august, înregistrând o creştere cu 7,2% faţă de perioada similară a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,5 puncte procentuale ca pondere în PIB.
Veniturile fiscale au înregistrat în termeni nominali o creştere cu 9,5% faţă de anul precedent, evoluţii favorabile înregistrându-se la taxa pe valoarea adăugată (+6,2%), accize (+8,7%), impozit pe venit (+12,3%), impozit pe profit (+6,3%).
Referitor la creşterea veniturilor fiscale, Victor Ponta a declarat: "Nu cred că deodată administraţia fiscală românească a devenit mult-mult mai eficientă sau am avut un boom economic. Practic, această creştere se datorează schimbărilor de la vârful ANAF, în special. Asta însemna pentru buget păstrarea în fruntea ANAF a unei reţele de crimă organizată şi corupţie care, vedeţi zi de zi pe la televizor, a avut sprijinitori, res-ponsabili, oameni care au păstrat-o şi încurajat-o să rămână la conducerea ANAF. Doar vârful ANAF înseamnă un plus de încasări fiscale la buget de 10%, care se ducea la domnul Blejnar şi la cei cu care vorbea domnia sa pe la telefoane şi prin alte colţuri de care nu am aflat încă".
Veniturile din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii au crescut, de asemenea, datorită colectării, începând cu anul 2012, a contribuţiei pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii.
La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent în cazul veniturilor din impozite şi taxe pe proprietate (+0,3%) şi veniturilor nefiscale (+12,4%).
Contribuţiile de asigurări au fost în sumă de 38,3 miliarde lei, mai mari cu 2,4% faţă de perioada similară a anului precedent.
În acelaşi timp, sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate din resurse publice au totalizat 5 miliarde lei, în creştere cu 41,4% la bugetul de stat şi cu 22,4% la bugetele locale.