Agricultura, domeniu de interes pentru OTP Bank, în toate ţările unde este prezentă

Veronica Plăcintescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 august 2013

Laszlo Diosi, Preşedintele OTP Bank România.

Laszlo Diosi, Preşedintele OTP Bank România.

Laszlo Diosi: "Am putea achiziţiona o bancă nouă sau un portofoliu"

Grupul bancar ungar OTP are o strategie de finanţare a agriculturii în toate ţările unde este prezent, nu doar în România, ne-a spus, ieri, preşedintele OTP Bank România, Laszlo Diosi.

Potrivit unei informaţii apărute în presa ungară, în luna mai, OTP Bank ar intenţiona să cumpere Credigen Bank, o mică bancă ungară deţinută în mod indirect de grupul francez Credit Agricole, ca să evite costurile asociate cu înfiinţarea unei noi bănci. Scopul acestei achiziţii ar urma să îl constituie transformarea Credigen Bank într-o instituţie de credit specializată pe finanţarea sectorului agricol. Deşi nu ne-a comentat cu privire la conjunctura din Ungaria, Laszlo Diosi ne-a precizat, însă, că finanţarea agriculturii reprezintă o strategie pe termen lung la nivelul întregului grup financiar-bancar. "Absolut, există o strategie la nivel de grup care vizează finanţarea agriculturii", ne-a spus domnia sa, continuând: "Preşedintele nostru a spus că OTP va ajunge la o rată de clienţi cu credite în agricultură de 40%. OTP Bank România a început să acorde credite în agricultură încă de acum doi ani. Finanţarea agriculturii reprezintă o strategie pe termen lung. Deşi anul trecut nu a fost la fel de bun ca acesta, ba chiar am putea spune că a fost unul catastrofal, portofoliul nostru din agricultură a crescut, chiar şi în ciuda acestui aspect. Credem că în România agricultura, energia şi industria au un viitor foarte bun şi finanţăm mai mult aceste segmente".

"România este o piaţă bună pentru noi şi avem o strategie de creştere organică"

În privinţa intenţiei OTP de a achiziţiona o bancă mică din ţara noastră, precum a fost speculat, în ultima perioadă, în presă, Diosi ne-a precizat că instituţia de credit pe care o conduce este deschisă unei asemenea oportunităţi, însă nu ne-a precizat dacă există vreo bancă anume pe care o are în vizor.

Preşedintele OTP Bank România ne-a spus: "Suntem deschişi la oportunităţi. România este o piaţă bună pentru noi şi avem o strategie de creştere organică. Dacă vom avea un subiect bun de atenţie, suntem deschişi pentru discuţii. Am putea achiziţiona o bancă nouă sau un portofoliu, depinde de context. Cu toate acestea, nu pot încă să dau nume concrete în acest sens".

"Nu avem în plan să implementăm vreo strategie similară cu cele discutate în Ungaria, de sprijinire a clienţilor cu credite în valută"

În ceea ce priveşte o posibilă strategie de sprijinire a clienţilor autohtoni care au credite în valută, precum se discută la nivel înalt în Ungaria, ţara de origine a OTP, Diosi ne-a spus că, din câte ştie domnia sa, încă nu s-a ajuns la o înţelegere între guvernul lui Viktor Orban şi instituţiile de credit ungare, însă chiar dacă s-ar ajunge, acest lucru nu se va reflecta pe piaţa autohtonă în niciun fel. "Noi nu avem în plan să împlementăm vreo strategie similară cu cele discutate în Ungaria", ne-a declarat Laszlo Diosi. Domnia sa a continuat: "Grupul acţionează diferit pe fiecare piaţă unde este prezent, în funcţie de nevoile specifice exprimate. Noi, OTP Bank România, spre exemplu, am avut programul nostru propriu de sprijinire a clienţilor cu credite ipotecare în valută, încă din luna mai 2009. Când vine o criză specifică, avem şi soluţii specifice. Acum câţiva ani, când au fost multe restructurări în sectorul bugetar, am avut un program pentru bugetari. Încercăm să avem soluţii personalizate pentru fiecare client şi situaţie în parte".

Peste 50% din portofoliul de credite al OTP Bank România este în valută, implicit majoritatea finanţărilor neperformante fiind în valută, însă fără o diferenţă mare între cele în franci elveţieni şi cele în euro, potrivit preşedintelui băncii. "Cred că încă de anul acesta cotaţia francului elveţian va mai scădea, astfel încât nu va mai exista presiune aşa mare pe rata clientului", a spus domnia sa.

Anul trecut, aproximativ 95% din creditele noi acordate au fost în lei, urmând ca anul acesta, cel mai probabil, procentul să fie de 90%, a mai spus Diosi, ca reacţie la faptul că indicatorii monetari publicaţi săptămâna aceasta de Banca Naţională a României (BNR) au arătat că creditul neguvernamental în valută s-a diminuat cu 4,4%, de la an la an, din iulie anul trecut, până în iulie anul acesta.

OTP Bank România va încheia anul 2013 cu pierderi, după un rezultat negativ de 7,67 milioane euro în primul semestru, în creştere de nouă ori faţă de aceeaşi perioadă din 2012, iar anul viitor va reveni pe profit, a mai spus Laszlo Diosi.

Valoarea creditelor nepeformante ale băncii a crescut în primul semestru cu 28%, de la 187,47 milioane de euro, anul trecut, la 240,8 milioane de euro, în acest an, potrivit raportului grupului ungar OTP.

Diosi a precizat că, 71% din valoarea creditelor neperformante este acoperită de provizioane. "Pierdem venituri din cauza creditelor neperformante şi din tăierile de costuri. Ne vom încheia anul cu pierderi, dar punem accentul pe credite noi", a precizat domnia sa ieri.

Oficialul OTP Bank estimează o creştere economică de 2-3% în acest an şi un avans anual al PIB de 4% începând din 2015.

OTP Bank România a lansat ieri un nou pachet de produse şi servicii special pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), numit AgriBusiness, care este dedicat celor care încasează subvenţii în contul deschis la OTP Bank.

Pachetul este disponibil clienţilor persoane juridice şi categorii asimilate, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi producători agricoli individuali care deschid sau deţin un cont de încasare subvenţii la OTP Bank România. Perioada de constituire a pachetului este de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii automate pe perioade succesive.

Lansarea pachetului se datorează faptului că agricultura este un "domeniu cu un uriaş potenţial de dezvoltare", potrivit Roxanei Hidan, Director al Direcţiei Întreprinderi Mici şi Mijlocii, din cadrul OTP Bank România.

Alături de pachetul AgriBusiness, OTP mai are în portofoliu creditul pentru prefinanţarea subvenţiilor APIA SAPS, credite pentru prefinanţarea subvenţiilor acordate beneficiarilor Măsurii 215 (plăţi privind bunăstarea animalelor, păsări şi porcine), creditul pentru prefinanţarea subvenţiilor acordate pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii plăţilor naţionale direct complementare în sectorul zootehnic (bovine şi ovine/caprine) şi creditul pentru achiziţii terenuri agricole.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. aiurea, am avut de a face cu OTP si nu respecta contractu, are clauze abuzive si portite in contract prin care UNILATERAL te face sclavul ei sexual. (+practica prin care nu ti se da acasa spre studiu contractu care urmeaza sa il semnezi)

    Este o banca de EVITAT!  

    PE BUNE! EVITATI ! 

    Singur-ul lucru la care ma mai folosesc de OTP este in Ungaria sa scot forinti de la automatele lor. ATAT! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb