Artistul disident chinez Ai Weiwei a apărat vizita în China a cancelarului german Olaf Scholz, după ce alţi activişti şi Congresul Mondial al Uigurilor au cerut ca deplasarea să fie anulată din cauza situaţiei drepturilor omului din această ţară, transmite Agerpres.
"Cel puţin nu este o idee rea", a declarat Ai Weiwei pentru DPA, întrebat astăzi despre vizita liderului german în China.
"În lumea noastră de astăzi ar fi nerealist să fie rupte legăturile pentru a se obţine un scop politic", a spus artistul, care se află în exil în Portugalia.
"Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată, nici măcar în situaţii extreme. Relaţiile între state există permanent, oficial sau prin canale secrete. Nu cred că vizita (lui Scholz) la Beijing este inacceptabilă", a mai declarat el.
Olaf Scholz s-a întâlnit astăzi la Beijing cu Xi Jinping, devenind primul lider occidental care are o întrevedere cu preşedintele chinez după ce acesta şi-a asigurat luna trecută un al treilea mandat, fără precedent, la conducerea ţării.
Înaintea vizitei de 11 ore, disidenţi chinezi şi Congresul Mondial al Uigurilor au cerut anularea deplasării.
Scholz a promis să schimbe modul în care Germania relaţionează cu China şi discuţii sincere în cadrul vizitei sale. El a spus de asemenea că va ridica în discuţie "chestiuni dificile" precum îngrijorările legate de drepturile omului şi modul în care sunt tratate minorităţile.
Cancelarul şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu conflictul privind statutul Taiwanului.
"Contactul între lideri naţionali este aranjat în principal datorită interdependenţei strategice şi nu va fi oprit din cauza moralizării", a afirmat Ai Weiwei, care a adăugat că cel mai important lucru pentru un lider european este să "spună clar" care îi este poziţia.
"Nu se poate câştiga respect dacă o relaţie se stabileşte doar pe profit", a subliniat el.
"Când valorile şi interesele sunt exprimate într-un mod sincer, la fel ca problemele şi pericolele, acest lucru înseamnă asumarea unei poziţii clare", a adăugat artistul.
Dar dacă Germania nu ar adera la valorile europene, atunci ea nu ar merita poziţia de lider "pe care se aşteaptă să o aibă", a mai spus Ai Weiwei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2022, 14:27)
Germania stabileste legaturile cu China,
ca sa cumpere energie si materii prime
rusesti,prin intermediul lor,
nu-i asa prost neamtul la afaceri