• Agenţia şi-a modificat în scădere previziunile referitoare la producţia ţărilor din afara OPEC
Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) consideră că rafinăriile americane vor trebui să opereze la capacitate maximă, în condiţiile în care Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) extrage mai mult ţiţei, ca să evite o criză în ultimul trimestru din acest an, cînd cererea va fi foarte mare. Agenţia şi-a modificat în scădere (cu 900.000 de barili/zi) estimările pentru ultimul trimestru în privinţa livrărilor din ţările non-OPEC. Aceasta este urmarea uraganelor din SUA, dar şi a faptului că producţia din afara OPEC va creşte în cel mai scăzut ritm din ultimii şase ani.
"Trebuie îndeplinite multe condiţii pentru ca piaţa să anuleze pierderile suferite", declară specialiştii OPEC, în raportul lunar dat publicităţii ieri. Aceştia subliniază că, în situaţia în care apare o criză pe piaţă, atunci cei cu rol de decizie în domeniu trebuie "să dea o mînă de ajutor", prin scoaterea unor cantităţi de la rezervele strategice. De menţionat că unele state membre ale AIE, printre care SUA, Japonia şi Germania, au eliberat deja, luna trecută, cantităţi de ţiţei şi combustibili de la rezerve, pentru a doua oară în ultimii 30 de ani, din cauza pagubelor produse de uraganul Katrina.
"La momentul actual nu exis-tă disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu petrol, oricine vrea să-şi umple rezervorul poate găsi benzina sau motorina necesară", declară Claude Mandil, director executiv al agenţiei. Mandil precizează că, atîta vreme cît acestea sînt condiţiile de pe piaţă, nu se impune apelul la rezervele AIE.
Agenţia estimează că uraganele din SUA vor cauza pierderea a 140 milioane de barili de ţiţei brut, respectiv 163 milioane de barili de produse rafinate pînă la finele acestui an.
Raportul AIE notează că, în acest an, consumul global mediu de ţiţei va fi de 83,4 milioane de barili pe zi, cu 100.000 de barili pe zi mai puţin decît previziona agenţia luna anterioară. Anul viitor, cererea va creşte cu 2,1%, comparativ cu 1,5% în acest an.
Previziunea pentru cererea globală aferentă ultimului trimestru a fost redusă cu 100.000 de barili faţă de luna trecută, la 85,46 milioane de barili/zi. Specialiştii AIE au calculat că OPEC va trebui să extragă 29,9 milioane de barili/zi ca să răspundă cererii, cu 110.000 de barili/zi mai mult decît estima în raportul precedent. Pentru trimestrul al patrulea, estimările privind cererea de ţiţei OPEC au fost majorate cu 800.000 barili/zi de AIE, comparativ cu raportul anterior.