Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) şi-a modificat în scădere previziunile referitoare la aprovizionarea pieţei mondiale cu ţiţei din Rusia şi de alte state non-OPEC, astfel că presiunile asupra producătorilor din cartel se amplifică. AIE preconizează că statele din afara OPEC vor asigura cu aproximativ 200.000 de barili/zi mai puţin faţă de estimarea anterioară, şi aceasta este urmarea reducerii producţiei în Golful Mexicului, Norvegia şi Marea Britanie. Pentru anul viitor, AIE şi-a redus cu 400.000 de barili/zi estimările privind producţia. Totodată, OPEC şi-a modificat în scădere proiecţiile pentru cererea mondială în acest an.
Pentru anul în curs, estimările privind creşterea cererii mondiale sînt neschimbate, adică 2%, respectiv 1,6 milioane de barili/zi), iar în privinţa cererii pentru trimestrul al treilea, estimările au fost reduse cu 150.000 de barili/zi, comparativ cu luna trecută, la 83,7 milioane de barili/zi. Cererea de petrol creşte mai rapid în China, comparativ cu SUA sau Europa. Astfel, pe piaţa Chinei, cererea va spori cu 4,9% în 2005, la 6,75 milioane de barili/zi, respectiv cu 7,5% în 2006, spun cei de la IEA.
IEA mai notează că, în ultimul trimestru din 2005, consumul global de ţiţei va atinge 85,9 milioane de barili/zi, ceea ce înseamnă că OPEC va trebui să extragă 29,2 milioane de barili/zi. Producţia de petrol brut a celor 11 state OPEC a sporit cu 285.000 de barili/zi luna trecută, ajungînd la 29,6 milioane de barili zilnic.
Ieri, cotaţiile petroliere au înregistrat nivelul maxim istoric de 65,30 dolari/baril, pe piaţa din New York, din cauză că rafinăriile din SUA şi-au redus producţia. În plus, există temeri privind securitatea în Orientul Mijlociu. Arabia Saudită şi restul OPEC extrag aproape la capacitatea maximă, ca să-şi poată realiza stocurile necesare pentru finele anului. Specialiştii AIE spun că, pînă acum, creşterea puternică a preţului petrolului nu a afectat în mod evident expansiunea economiei mondiale.