AIE: Ţările din afara OPEC îşi reduc livrările

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 august 2005

Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) şi-a modificat în scădere previziunile referitoare la aprovizionarea pieţei mondiale cu ţiţei din Rusia şi de alte state non-OPEC, astfel că presiunile asupra producătorilor din cartel se amplifică. AIE preconizează că statele din afara OPEC vor asigura cu aproximativ 200.000 de barili/zi mai puţin faţă de estimarea anterioară, şi aceasta este urmarea reducerii producţiei în Golful Mexicului, Norvegia şi Marea Britanie. Pentru anul viitor, AIE şi-a redus cu 400.000 de barili/zi estimările privind producţia. Totodată, OPEC şi-a modificat în scădere proiecţiile pentru cererea mondială în acest an.

Pentru anul în curs, estimările privind creşterea cererii mondiale sînt neschimbate, adică 2%, respectiv 1,6 milioane de barili/zi), iar în privinţa cererii pentru trimestrul al treilea, estimările au fost reduse cu 150.000 de barili/zi, comparativ cu luna trecută, la 83,7 milioane de barili/zi. Cererea de petrol creşte mai rapid în China, comparativ cu SUA sau Europa. Astfel, pe piaţa Chinei, cererea va spori cu 4,9% în 2005, la 6,75 milioane de barili/zi, respectiv cu 7,5% în 2006, spun cei de la IEA.

IEA mai notează că, în ultimul trimestru din 2005, consumul global de ţiţei va atinge 85,9 milioane de barili/zi, ceea ce înseamnă că OPEC va trebui să extragă 29,2 milioane de barili/zi. Producţia de petrol brut a celor 11 state OPEC a sporit cu 285.000 de barili/zi luna trecută, ajungînd la 29,6 milioane de barili zilnic.

Ieri, cotaţiile petroliere au înregistrat nivelul maxim istoric de 65,30 dolari/baril, pe piaţa din New York, din cauză că rafinăriile din SUA şi-au redus producţia. În plus, există temeri privind securitatea în Orientul Mijlociu. Arabia Saudită şi restul OPEC extrag aproape la capacitatea maximă, ca să-şi poată realiza stocurile necesare pentru finele anului. Specialiştii AIE spun că, pînă acum, creşterea puternică a preţului petrolului nu a afectat în mod evident expansiunea economiei mondiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb