Organismul de supraveghere nucleară al ONU a cerut, duminică, încetarea atacurilor asupra oraşului Enerhodar, situat în apropierea centralei nucleare Zaporojie, după ce, săptămâna trecută, două substaţii electrice care deservesc zona au fost atacate cu drone, informează news.ro.
Oficialii instalaţi de Rusia la centrală au acuzat Ucraina de organizarea a două atacuri cu drone care au distrus o substaţie, au avariat o alta şi au întrerupt pentru o perioadă de timp alimentarea cu energie electrică a populaţiei.
Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, nu a făcut nicio referire la Ucraina şi a declarat că incidentele nu au avut niciun efect asupra operaţiunilor centralei din Zaporojie.
Dar el a precizat că atacurile trebuie să înceteze. "Indiferent cine se află în spatele acestui lucru, trebuie să înceteze. Folosirea dronelor împotriva centralei şi a vecinătăţilor sale devine din ce în ce mai frecventă", a declarat Grossi într- un comunicat publicat pe site-ul AIEA. "Acest lucru este complet inacceptabil şi contravine pilonilor de securitate şi principiilor concrete care au fost acceptate în unanimitate".
Energia electrică a fost întreruptă la Enerhodar, la câţiva kilometri de centrală, timp de 16 ore, a precizat el. Însă niciunul dintre atacuri, care au avut loc miercuri şi vineri, nu a avut vreun impact asupra liniilor electrice pe care centrala nucleară le foloseşte pentru a continua să funcţioneze.
Conducerea centralei din Zaporojie a declarat că unele "facilităţi de infrastructură", inclusiv departamentul de transport şi atelierul de tipărire, au suferit întreruperi, dar că măsurile de siguranţă nucleară au rămas pe deplin operaţionale.
Oficialii ucraineni nu au făcut niciun comentariu cu privire la incidente, iar Reuters nu a putut confirma independent informaţiile apărute.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că atacurile au expus dispreţul Ucrainei faţă de siguranţa nucleară.
Trupele ruseşti au capturat centrala Zaporojie în primele zile ale invaziei din 2022 din februarie, iar de atunci Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc în mod regulat de punerea în pericol a siguranţei în jurul centralei. Aceasta nu produce electricitate în acest moment.
AIEA menţine inspectori la centrală.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2024, 10:20)
cred ca ucrainienii vor sa le aminteasca la orcii ocupanti, ca si ei au o "bomba nucleara" la o adica. rusnacia nu cred ca a uitat ca puteau disparea de pe harta in urma accidentului de la Cernobal. bine , ca disparea si Europa, dar cred ca mai mult ii durea de rusia.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 24.06.2024, 18:05)
Esti pe langa!
Aia e bomba pt noi,norul radioactiv se va opri cel mai probabil in fata Carpatilor la fel ca la Cernobal,unde m a prins in armata la piatra Neamt,la Varful Toaca a fost cel mai mare nivel al radiatiilor,am 57 ani si nu am murit!
Moldova si Tara Romaneasca au fost afectate,Carpatii au fost o bariera!
Vreo 5 ani nu s au facut castravetii decat in solar,se inrosea frunza!
Oricum,la tupeul Ua sprijinita de west,va face cunostinta cu arma nucleara!
Intind guma cat pot!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2024, 19:23)
nu cred ca rusii vor asa ceva la 1000 de km de moskova. sau la 100 km de granita cu rusia. nu stii incotro bate vantul in acea zi.