AIPC acuză evaluatorul numit de ASF de comportament fraudulos

F. A.
Piaţa de Capital / 2 decembrie 2013

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a anunţat, astăzi, că nu a primit încă nici un răspuns concret (cu exceptia unuia de amânare a răspunsului) la adresele sale din 18 iulie şi 22 august către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), referitoare la comportamentul fraudulos al evaluatorului autorizat de ASF, SC Smart Consult SRL Arad, deşi termenul legal de răspuns a fost depăşit, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

În cele două adrese, AIPC prezenta situaţia rapoartelor de evaluare de la SC Taniro SA Cluj Napoca (TANI), Socim SA Suceava (SOCI), Mara Com Mixt SA Arad şi altele, precizând că în toţi cei patru ani de activitate, evaluatorul a prezentat rapoarte de evaluare incorecte.

"În opinia noastră, a evalua o firmă la nivelul jumătăţii sumei de bani cash deţinute (cazul TANI) sau la un sfert din preţul pe care un acţionar îl oferă într-o OPP la câteva luni de la evaluare (cazul SOCI) erau argumente zdrobitoare pentru ca ASF să se grăbească să ia o măsură de suspendare a activităţii, la fel cum ASF a luat în cazul, semnalat tot de noi, al evaluatorului SC Gestaco Bussiness Consulting SRL, mai ales că aceste cazuri au fost şi mediatizate în mai multe publicaţii, de exemplu, în ediţia din 18 iulie a Ziarului Financiar, mai ales că acţionarii TANI erau puşi în situaţia de a subscrie la oferta de delistare în acest interval de timp", se arată în comunicat, precizându-se că activitatea evaluatorului continuă să afecteze încrederea investitorilor din piaţa de capital.

AIPC aminteşte că în raportul de evaluare al SC Hebe SA Sangeorz Băi (HEBE) din cadrul OPP pretinse de ASF acţionarului majoritar al firmei, activele acestei societăţi au fost evaluate la suma de 4,1 milioane de lei, sub 1 milion de euro. Activele cuprind: cel mai mare hotel balnear din România; o bază de tratament cu secţii de hidroterapie, termoterapie şi electroterapie; două restaurante; două săli de conferinţe; piscină exterioară; teren de sport; agenţie de turism etc. Deşi HEBE are 1,99 milioane lei în conturi şi nicio datorie, decât la nivelul creanţelor (sub 0,2 milioane lei), preţul acestor active ar fi în opinia evaluatorului de 2,2 milioane lei (în jur de 0,5 milioane euro).

AIPC solicită ASF retragerea autorizaţiei acordate evaluatorului şi refacerea rapoartelor de evaluare în cazul TANI şi HEBE, preum şi suspendarea OPP în derulare la emitentul HEBE până la refacerea raportului de evaluare de către un alt evaluator, astfel încât investitorii să nu fie prejudiciaţi din nou. În caz contrar, AIPC va apela la organismele europene din care face parte sau din care ASF face parte.

"Din punct de vedere al tehnicii de evaluare, Smart Consult aplică fraudulos o singură metodă de evaluare (în loc să încerce măcar o medie), metoda DCF de evaluare, refuzînd metoda costului (abodarea patrimonială), având impresia că eventualii cititori ai raportului de evaluare nu ar putea sa-şi dea seama că astfel este neglijat aportul potential al unor active ale firmei în veniturile firmei", transmite comunicatul.

AIPC mai este de părere că activitatea de evaluare pe piaţa de capital din România este discreditată prin preţurile "aberante" la care sunt evaluate activele în dauna acţionarilor minoritari şi în beneficiul celor majoritari.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. smart out, turcas la brutarie, la fel si darian...sunt cativa romani care si-au batut joc de restul evaluatorilor...vezi cmmr...hotelul mara din centrul baii mari, 8 etaje, restaurant etc...plus o vila in sinaia...totul cu cat?cat?1 mil euro....rusine...cnvm...anevar ....pacat ca nu avea actiuni si eba

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb