Airbnb a ales Nasdaq pentru IPO-ul său

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 octombrie 2020

Airbnb a ales Nasdaq pentru IPO-ul său

Oferta publică iniţială este cea mai mare lansată de o companie din alcătuirea indicelui Nasdaq Composite după cea a Facebook, din 2012

Multe IPO-uri pe piaţa americană, înaintea alegerilor din SUA

Compania americană Airbnb, operatorul platformei de rezervări de spaţii de cazare cu acelaşi nume, a ales să îşi listeze acţiunile pe piaţa Nasdaq, marcând cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) din cadrul indiceului Nasdaq Composite de după cea de 16 miliarde de dolari lansată de Facebook Inc. în 2012, potrivit Bloomberg.

La Nasdaq sunt listate de obicei companii axate pe tehnologie, cum sunt cele din sectorul de software sau cel de biotehnologie, considerate societăţi de profil înalt, precum furnizorul de servicii de transport Lyft Inc. şi cel de servicii de videoconferinţe Zoom Video Communications Inc.

Totuşi, din cauza eşecului listării Facebook cu ani în urmă, Nasdaq a pierdut adesea IPO-uri de profil înalt în favoarea Bursei de Valori din New York (New York Stock Exchange - NYSE), potrivit Bloomberg. Este cazul listării operatorului de servicii de transport Uber Technologies Inc. - IPO de 8,1 miliarde de dolari în 2019 - şi al furnizorului de servicii de cloud computing Snowflake Inc. - IPO de 3,86 miliarde de dolari, anul acesta.

Airbnb, compania a cărei listare este una dintre cele mai aşteptate ale anului, va fi a treia ca mărime din cadrul indicelui Nasdaq, după listarea mai sus menţionată a Facebook şi cea a producătorului de dulciuri Mondelez International Inc. din 2001, care a atras 8,68 miliarde de dolari, conform Bloomberg.

Potrivit sursei, Airbnb a avut de suferit în timpul pandemiei de Covid-19, deoarece utilizatorii şi-au anulat în masă rezervările, renunţând în mare parte la călătorii ca să evite contaminarea cu noul coronavirus. Populara companie de închirieri de vacanţe a fost evaluată la 18 miliarde de dolari în aprilie 2020, nivel în scădere faţă de 31 de miliarde de dolari, cât a fost evaluarea prealabilă.

Într-un e-mail către acţionari, Airbnb a informat că îşi splitează acţiunile deţinute privat, în această săptămână, ceea ce va reduce preţul titlurilor.

Dacă Airbnb a pierdut teren în special la debutul pandemiei, pe măsură ce oamenii au renunţat la călătorii, compania a început să constate o revenire pe măsură ce călătorii şi-au adaptat planurile de vacanţă, alegând zonele rurale, unde consideră că sunt mai puţin expuşi riscului de a contracta virusul.

CEO-ul Airbnb, Brian Chesky, a declarat că societatea pe care o conduce a înregistrat sejururi de peste un milion de nopţi rezervate în iulie, destinaţiile alese fiind oraşe mai mici, parcuri naţionale şi alte refugii orientate către o viaţă mai "sălbatică".

Bancheri: Nu există companii americane în calendarul IPO-urilor pentru săptămâna viitoare, când vor avea loc alegerile din SUA

Având în vedere că piaţa IPO-urilor americane va fi întreruptă în perioada alegerilor prezidenţiale din SUA, mai multe companii s-au lansat la tranzacţionare săptămâna aceasta, potrivit barrons.com.

Sursa aminteşte că americanii îl vor alege cel de-al 46-lea preşedinte al SUA la data de 3 noiembrie, iar ofertele publice iniţiale vor rămâne în aşteptare pe măsură ce se apropie scrutinul. Astfel, nu există companii americane în calendarul IPO-urilor pentru săptămâna viitoare, potrivit unor bancheri apropiaţi situaţiei.

"Da, ne aflăm într-o pauză de scurtă durată în jurul alegerilor, dar ne aşteptăm să continue activitatea record de listare după aceea, atât timp cât rentabilităţile se menţin puternice", afirmă Kathleen Smith, director în cadrul Renaissance Capital, societate de investment banking.

În afara SUA, însă, activitatea IPO continuă. Oferta de 34,4 miliarde de dolari a Ant Group, divizia fintech a gigantului chinez de e-commerce Alibaba, este cea mai mare din istorie, iar titlurile companiei urmează să fie lansate la data de 5 noiembrie pe Bursa de Valori din Hong Kong. Compania va fi listată şi pe piaţa STAR din Shanghai.

Root Insurance a atras 724 milioane dolari prin IPO şi a fost lansată ieri la tranzacţionare

Root Insurance Inc. din SUA este una dintre companiile care şi-au lansat oferta publică iniţială săptămâna aceasta. Societatea de insuretech a oferit prin IPO 24,2 milioane de acţiuni, cărora li s-au alăturat 2,6 milioane de titluri de la investitori, la un preţ de 27 de dolari fiecare, faţă de 22-25 de dolari, cât a fost intervalul de preţ stabilit în prospectul ofertei. Societatea a strâns astfel 724 de milioane de dolari şi era aşteptată să fie lansată la tranzacţionare ieri pe Nasdaq, sub simbolul "ROOT". Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays şi Wells Fargo au fost subscriitori ai IPO-ului.

Root foloseşte o aplicaţie mobilă, iar clienţii săi se pot înscrie pe aceasta folosind telefonul mobil în doar 47 de secunde, conform documentelor depuse de societate la autoritatea pieţei de capital. Revendicările de despăgubiri pot fi soluţionate şi achitate în termen de 24 de ore. Serviciul Root este licenţiat în 36 de state şi activ în 30 din SUA. Compania are în plan să fie licenţiată în toate cele 50 de state până la începutul anului 2021. Anul trecut, compania a început să ofere asigurări şi chiriaşilor.

Dar, Root nu este o societate profitabilă. Compania cu sediul în Columbus, Ohio, a raportat o pierdere de 144,5 milioane de dolari pentru cele şase luni încheiate la 30 iunie 2020, la venituri de 245,4 milioane de dolari, faţă de o pierdere de 97 de milioane de dolari cu un an mai devreme, la venituri de 104,1 milioane de dolari. Root are 901 angajaţi full-time.

MediaAlpha a oferit 9,25 milioane de acţiuni în IPO

MediaAlpha Inc. este un alt insurtech care a oferit în cadrul IPO 9,25 milioane de acţiuni la un preţ de 19 dolari fiecare, atragând 176 de milioane de dolari. Şi MediaAlpha era aşteptată să fie lansată la tranzacţionare ieri, la NYSE, sub simbolul "MAX".

JPMorgan Chase, Citigroup, Credit Suisse şi RBC Capital Markets au fost subscriitorii ofertei.

MediaAlpha foloseşte inteligenţa artificială şi ştiinţa datelor pentru a ajuta operatorii de asigurări să găsească clienţi online. Compania oferă o platformă de publicitate digitală pentru atragerea clienţilor către operatorii de asigurări.

MediaAlpha a raportat un profit de 19 milioane de dolari, la venituri de 243 de milioane de dolari pentru cele şase luni încheiate la 30 iunie, faţă de o pierdere de 320.000 de dolari, la venituri de 171,5 milioane de dolari cu un an în urmă, potrivit prospectului IPO. Compania are 89 de angajaţi full-time.

Biodesix a oferit 9,25 milioane de acţiuni în IPO-ul recent

Compania Biodesix Inc., furnizoare de servicii de diagnosticare ce se concentrează pe bolile pulmonare şi Covid-19, a oferit 4.166.667 de acţiuni la un preţ de 18 dolari fiecare, într-o tranzacţie care a atras 75 de milioane de dolari. Biodesix era, la rândul său, aşteptată să fie lansată la tranzacţionare ieri, pe Nasdaq, sub simbolul "BDSX". Printre subscriitorii ofertei s-au numărat Morgan Stanley şi William Blair.

Biodesix este o companie care comercializează şase tipuri de teste de diagnostic utilizate de către medici. Majoritatea testelor Biodesix se concentrează asupra bolilor pulmonare, însă compania a încheiat parteneriate multiple, inclusiv cu Bio-Rad Laboratories, pentru dezvoltarea de teste pentru coronavirus. Biodesix a informat că veniturile sale au crescut pe fondul cererii mari pentru Biodesix WorkSafe, un program de testare la Covid-19 pentru revenirea angajaţilor la muncă.

Biodesix a raportat o pierdere de 18 milioane de dolari, la venituri de 9,3 milioane de dolari pentru cele şase luni încheiate la 30 iunie. În acelaşi interval din 2019, societatea a consemnat o pierdere de 14,6 milioane de dolari, la venituri de 12,3 milioane de dolari. Compania are 154 de angajaţi.

Alte societăţi aşteptate să devină publice înainte de alegerile din SUA sunt Allegro Microsystems Inc. (dezvoltator de semiconductori), Amerihome Mortgage Co. (creditor ipotecar) şi Leslie's Poolmart (companie de retail).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb