Airbus şi alte companii de tehnologie cer Bruxelles-ului un fond suveran pentru infrastructură

S.B.
Companii / 17 martie

Airbus şi alte companii de tehnologie cer Bruxelles-ului un fond suveran pentru infrastructură

Airbus, Dassault Systemes şi alte peste 90 de companii europene din sectorul tehnologiei precum şi grupuri de lobby au cerut preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să înfiinţeze un fond suveran de infrastructură, pentru a majora investiţiile publice în tehnologiile de vârf, informează Agerpres.

Companiile şi grupurile de lobby susţin că recentele evoluţii din SUA şi Europa, precum şi măsurile adoptate de autorităţile de la Washington scot în evidenţă urgenţa cu care Europa trebuie să ia măsuri pentru a-şi menţine autonomia strategică în sectoarele cheie.

"Europa trebuie să redobândească iniţiativa şi să devină mai independentă, din punct de vedere tehnologic, în toate aspectele infrastructurii sale digitale vitale, de la infrastructura logică (aplicaţii, platforme, media, Inteligenţă Artificială) şi până la infrastructura fizică (cipuri, computere, stocare şi conectivitate)", susţin semnatarii într-o scrisoare deschisă datată 14 martie şi consultată de Reuters.

"Actualele dependenţe multiple ale Europei creează riscuri de securitate şi dependenţă, compromit suveranitatea noastră şi ne afectează creşterea", susţin semnatarii.

În scrisoare se precizează că un fond pentru infrastructura suverană este crucial pentru finanţarea unor astfel de obiective ambiţioase, în special în domeniile cu un consum intensiv de capital ale lanţurilor valorice, cum sunt tehnologiile cuantice şi cipuri.

De asemenea, semnatarii propun ca guvernele să adopte o politică de tip "buy European" în cazul licitaţiilor publice, în ideea de a stimula cererea şi a încuraja companiile să facă investiţii.

"Ideea nu este excluderea jucătorilor non-europeni ci crearea unui spaţiu în care furnizorii europeni pot concura legitim şi astfel să justifice investiţiile", se arată în scrisoarea trimisă preşedintei Comisiei Europene.

Printre semnatarii scrisorii se numără furnizorul francez de servicii cloud OVH Cloud şi omologii săi din alte ţări UE, Institutul European de Software, European Startup Network, German AI Association, Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) şi banca publică de investiţii din Franţa BPI France.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3806
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3588
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8128
Gram de aur (XAU)Gram de aur465.3330

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb