AISIF: "Lion Capital este o societate extrem de decapitalizată"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 aprilie

AISIF: "Lion Capital este o societate extrem de decapitalizată"

English Version

"Acţionarii reali ai Lion, nu cei construiţi din cumpărări de acţiuni proprii prin fonduri interpuse, au de-a face cu un discount de 70% faţă de activul net", spun membrii Asociaţiei

Conducerea Lion Capital susţine că solicitarea Blue Capital privind alocarea de dividende şi răscumpărări de acţiuni proprii ar decapitaliza excesiv societatea

"Activul net lăudat de conducerea Lion nu ajută cu nimic acţionarii, în schimb ajută conducerea care se premiază după activul net şi nu după preţul acţiunii, aşa cum ar fi corect", conform AISIF

Lion Capital (fosta SIF Banat-Crişana) este o societate extrem de decapitalizată, acţiunile sale tranzacţionându-se cu un discount de aproximativ 70% faţă de Valoarea Unitară a Activului Net, spun membrii Asociaţiei Investitorilor la SIF-uri (AISIF).

Este o reacţie la poziţia conducerii Lion conform căreia, solicitările acţionarului Blue Capital, ce vrea ca societatea să repartizeze jumătate din profit ca dividende şi să răscumpere 50 de milioane de acţiuni proprii, care ulterior să fie anulate, astfel încât discount-ul de tranzacţionare să se reducă iar profitul pe acţiune să crească, riscă să decapitalizeze excesiv societatea.

În comunicat, AISIF menţionează: "Precizările conducerii Lion Capital (fostul SIF Banat-Crişana), în ceea ce priveşte cererile legitime ale acţionarului Blue Capital de distribuire de dividende şi răscumpărări de acţiuni, suferă de o scăpare majoră. Conducerea Lion propune în fiecare an acţionarilor remunerări din ce în ce mai mari pentru sine, calculate după activul net contabil, în formă de cash şi acţiuni gratuite. Acţionarii care deţin votul majoritar în cadrul Adunărilor Generale sunt fonduri controlate, direct sau indirect, tot de conducerea Lion. Aceste fonduri includ SIF Muntenia şi Infinity Capital Investments (fosta SIF Oltenia). Desigur, nici vorbă de opoziţie.

Propunerile sunt votate de fiecare dată, fără nicio preocupare faţă de acţionarii reali. Acum, conducerea Lion pare îngrijorată că, dacă ar oferi dividende şi rascumpărări acţionarilor, societatea ar fi decapitalizată. În realitate însă, Lion este o societate extrem de decapitalizată, acţiunile tranzacţionându-se cu un discount de aproximativ 70% faţă de activul net. Conducerea Lion primeşte acţiuni gratuite calculate după dimensiunea activul net al societăţii, care a crescut nu datorită performanţei, ci din cauza nedistribuirii de dividende acţionarilor".

AISIF: "Nu este de mirare că fondurile de pensii au părăsit fostele SIF Banat-Crişana, Muntenia şi Oltenia"

Asociaţia punctează că acţionarii reali ai Lion Capital, nu cei construiţi din cumpărări de acţiuni proprii prin fonduri interpuse, au de-a face cu un discount de 70% faţă de activul net.

"Acţionarii reali nu primesc dividende şi dacă vor să vândă din acţiunile deţinute, au de-a face cu un preţ derizoriu în piaţă. Deci, în condiţiile actuale, activul net cel lăudat (de către conducere) al Lion nu ajută cu nimic acţionarii. Ajută în schimb conducerea, care se premiază după activul net şi nu după preţul acţiunii, aşa cum ar fi corect.

Nu este de mirare că fondurile de pensii au părăsit fostele SIF-uri: Banat-Crişana (LION), Muntenia şi Oltenia (INFINITY). O situaţie tristă nu numai pentru acţionarii acestor societăţi listate, ci pentru întreaga piaţă de capital unde sunt permise astfel de practici păguboase pentru investitori", spun membrii AISIF.

Blue Capital, ce deţine 8,63% din Lion Capital, a solicitat ca fostul SIF Banat-Crişana să aloce dividende în sumă de 208,6 milioane de lei, plus un program de răscumpărare a cel mult 50 de milioane de acţiuni proprii, care să fie anulate pentru reducerea capitalului social, operaţiune pe care conducerea Lion o estimează la 147,5 milioane lei.

"Rezoluţiile propuse de către acţionarul Blue Capital, atât pe ordinea de zi a adunării generale ordinare cât şi pe ordinea de zi a adunării generale extraordinare, riscă să conducă la o decapitalizare excesivă şi nejustificată, expunând societatea unor situaţii de vulnerabilitate ridicată şi de creştere a riscului de lichiditate", se arată în comunicatul Lion Capital.

Conducerea fostei SIF Banat-Crişana susţine că a avut o abordare prudentă şi echilibrată, axată în special pe capitalizare şi dezvoltare, ceea ce făcut ca Lion să aibă cea mai mare valoare a activelor aflate în administrare dintre fondurile de investiţii listate la Bursa de Valori Bucureşti, în cadrul indicelui BET-FI.

Dar, acţiunile se tranzacţionează în prezent la un discount de 66% faţă de activul net, ceea ce conform Blue Capital reflectă, în primul rând, lipsa încrederii investitorilor în echipa managerială a societăţii. "Lion Capital se poziţionează drept competitor principal în topul nefericit al FIA cu cele mai mari discount-uri de la BVB", spune acţionarul.

Punctele solicitate de Blue Capital se află pe ordinea de zi a adunărilor ordinară şi extraordinară a acţionarilor Lion Capital din 29 aprilie, alături de propunerile Consiliului fostului SIF Banat-Crişana, care vrea ca tot profitul de 417,2 milioane lei să fie repartizat către "Alte Rezerve" şi să realizeze un program de răscumpărare de acţiuni proprii, pe care să şi le acorde gratuit.

Anul trecut, Blue Capital era deţinută în proporţie de 65,85% de Macelia Investments din Cipru, conform Risco.ro. În spatele Macelia se află familia Bîlteanu.

Opinia Cititorului ( 38 )

  1. pe surse circula ca Gabi Gradinescu vizeaza o pozitie in board aici

    1. 5 ani de mandat frumosi ai avut Gabrielle ,banii adunati din mandat sunt oare cei ajunsi in declaratia de avere a consilierului tau Nica?

      Saracie mare la ASF …. 

      Incearca sa fii coerent , aduna-te, respira adanc si ia-o de la capat dar de data asta mai inteligibil ca iti ia corpul razna si iar prizezi faina integrala. Deci, ...

      Doar circula, cancanuri de adormit copiii debili

    Nu simpla decapitalizare . E fraudă cu acțiuni proprii deținute prin interpuși . Beneficiarii reali sun ascunși , deci e încălcare flagrantă a legii , a bunului simț economic. Toți banii au fost băgați în fonduri și companiile sunt în Cipru . Rețeta pe care a adoptat-o și SIF 5. Deci nimeni nu știe ce se întâmplă în cele 3 sifuri . Doar Lakis și Drăgoi au frâiele . ASF are orbul găinii .

    1. Sif 1 si 5 le-a dat cu terenul in cap ASFului pe tema concertarii, castigand in instanta hotararea de concertare la BVB.

      usurel ca nu e definitiva hotararea.

      dupa preluarea Sif 5 de catre cooperativa toate dosarele deschise de vechea conducere impotriva Sif 1 si Sif 4 au fost inchise de catre actuala conducere de la Sif 5 numita de cooperativa,Cioaca si cu Trifu.

      cooperativa actioneaza concertat si asta se vede dupa politica aplicata la Sif 5 dupa preluare. 

    Portocala Lion are doar coaja iar activul este sifonat in mod constant in Cipru catre o gasca de actionari. Iata cat rau a facut pietei de capital celebra bula a lui Ursache prin care s-a dat liber la achizitii incrucisate intre SIF-uri, chipurile la vremea aia "ca sa ia si ele dividende intre ele". Cine trebuie sa faca ordine si sa aplice legea aici ?

    1. Lion Capital (noua denumire din 24 martie 2023 a SIF Banat-Crișana) este angajată în menținerea și dezvoltarea celor mai bune practici de guvernanță corporativă, cu scopul de a asigura un proces decizional eficient, care să conducă la viabilitatea pe termen lung a afacerii, atingerea obiectivelor companiei și crearea unei valori sustenabile pentru toate părțile interesate (acționari, conducere, angajați, parteneri, autorități).

      Administrato rii, directorii și angajații Societății și-au asumat datoria de a da dovadă de diligență, responsabilitate și loialitate față de companie, adoptând deciziile în interesul Societății și pentru creșterea valorii acesteia, ținând cont de interesele legitime ale tuturor părților interesate (stakeholderi). 

      Bogdan Dragoi, tu esti, mai?

      Nu este Dragoi, este vocea dreptatii si legalitatii, dar tu nu sti din astea

    Baieti (actionari onesti la SiF 1, 4 si 5), parerea mea: combinatia e mare si se vede de la o posta. Detaliile le-a tot aratat Bursa, le-ati subliniat si voi. Dragoi, Lakis & co sunt acolo pe feuda lor si nu vor fi clintiti asa usor. Ciurezu si Ben Madadi nu au reusit sa castige razboiul cu ei. ASF se face ca nu vede.

    Prin urmare, asta e un razboi pierdut (sau o lupta care nu poate fi castigata). Pana nu apare o alta gasca de lupi tineri care sa puna ochii pe SIF-urile astea, sa aiba susținerea instituțiilor si sa incerce preluarea, SIF-urile astea 3 nu reprezinta o investitie. Cut the losses and move on. Altfel, doar nervi si timp consumate.

    PS nu sunt din cooperativa, intrat aici sa descurajez subliminal. Pur si simplu, cred ca din SIF-urile astea nu mai poti astepta nimic 

    1. Nu am inteles nimic

      Da, corect.

      Solutia la aceste 3 SIF nu este la actionarii din afara Cooperativei.

      Solutia este la ASF, Politie, Justitie si Puscarie. 

      Acolo totul este ok, legalitatea fiind de partea lor. Game over!

      Se pare ca altii au inteles :)

      Ca sa-ti explic pe scurt: la cele 3 SIF-uri, batalia e pierduta, Dragoi si gasca sunt castigatori si vor face mult timp ce vor ei acolo. Din cauza de cooperativa, si cu complicitatea sau lipsa de actiune a autoritatilor. Si atunci nu merita sa mai cumperi sau sa mai tii actiunile acolo, iluzionandu-te ca poate ii urnesti. Vinzi si mergi mai departe. 

    ASF doarme sau este interesată cu frauda ce se întâmplă la Sifuri.

    1. Hai ca s-a trezit si asta. Bună dimineața, bro !

    Indiferent ca ești sau nu acționar în sif s fraudă este atât de mare ca piața oricum este afectată . Pericolul este sistemic pt ca toate sifele astea au dețineri importante în BVB în TLV etc. piata noastră e atât de mică încât ăștia o fac praf dacă vor. Nu e normal ca unul care are condamnare pentru delapidare și manipulare de piață să fie până la rudele de gradul paișpe în board ul companiei victima sau în companii asociate. Asta este ceva ce nu se poate concepe într-o țară normală . De unde concluzia ca în piața noastră e o defecțiune sistemică pe care cineva trebuie să o repare. Felicitări AISIF și Bursa

    deci e momentul de cumparare la Sif uri

    1. Da, e momentul de cumpărare și implicare. În patria :)) noastră dacă nu te păzești singur nu te aștepta să te păzească statul. ASF ul e gardianul galaxie, nu al pieței . Eu sunt galactici cu nivelul bonusurilor . Deci cu capul în nori.

      Sigur ai luat medicamentele prescrise de doctor ?

      Cumpără de la cel care a scris la 4.4 ca vinde tot. Doamne, ce amuzanți sunteți!

    Văd că aici comentează și scriu articole doar cei care aveau consignații pe vremuri. Doar ciubucari care vor sa cumpere azi cu un leu și să vândă peste o lună cu 10 bani in plus. Asta nu înseamnă investiții. Un fond de investiții trebuie să crească valoarea activului. Asta face și lion și infinity. Au acțiuni foarte bune și va creste activul și mai mult. Restul este inevitabil, acumulează valoare și va creste și prețul acțiunilor peste puțin timp

    1. Sa luam aminteee

      Va rog sa nu va înghesuiți la cumpărat infinity. Vreau și eu să prind luni la 1,9 lei

      Păi au acțiuni unii la alții :)))

      Ce mai, nu ne comparăm cu combinatorii ca Dan Drăgoi , n-am fost toți la pușcărie ca lakis , nu suntem din cooperativa , nici nu existam . Ce să facem, încurcăm lumea . Bogdane, nici nu ști cat de mic vei deveni , cum bine spunea fostul tău șef :))) Un zero absolut plin de sine îndopat de tac-su ca Goe.

      Dupa care urmeaza sop dupa sop pt conducere. Pana cand le preiau pe toate prin sop.

    haideti la pomana sifurikor!

    lakis si dragoi au vandut tot ce era mai valoros din sif5, ca sa isi ia banii pe nume propriu

    1. Multi vede putini cunoaste

    Ce este cu adevărat remarcabil este faptul ca AISIF, care îl înfiera pe Dragoi pentru presupuse legături cu Najib (condamnat în celebrul dosar penal), este acum solidar cu Bilteanu, condamnat în același dosar penal:))

    1. A tunat și i-a adunat

      . Bog Dane, tu ești cel mai frumos , deștept și cu mare caracter. Însuși Adrian minune rămâne fără vorbe când e vorba de tine care ești magnific. Asa ca ma întreb de ce totuși te oftici? Ca se vede ca te oftici :))))

      Canta și ei pentru cine-i plateste

      unde este AISIF solidar cu Bilteanu acum?

      arata-ne si noua? 

      asociatia nu il apara pe niciunul dintre ei asa cum nu il apara nici pe dragoi.

      asociatia apara doar interesele micilor(retail) actionari. 

    Ce se întâmpla acum la sifuri afectează credibilitatea imortantei activului și a profitului la BVB. In consecință acționarii vor investi, orientându-se exclusiv după valoarea dividendului.

    1. Stai ca i-a fătat mintea lui asta

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb