Ajutor financiar guvernamental pentru cinematografie

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 11 decembrie 2023

Ajutor financiar guvernamental pentru cinematografie

English Version

Filmele bune cu cheltuială se realizează. Fără bani nu pot fi produse nici cele slabe, cel mult nişte clipuri mai lungi pe reţelele de socializare. Guvernul a aprobat un ajutor financiar pentru industria cinematografică în valoare de peste 200 de milioane de euro. Actul normativ prevede mai multe condiţii, numărul total estimat de beneficiari ai schemei fiind de 150 de producători. Guvernul a adoptat în şedinţa de la finalul săptămânii trecute procedura de gestionare şi verificare a proiectelor preluate, de încheiere a acordurilor de finanţare şi de efectuare a plăţilor aferente schemei de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice de către Oficiul de Film şi Investiţii Culturale, şi pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice. Acest act normativ reprezintă ultimul pas necesar pentru finalizarea procedurii care va permite achitarea datoriilor statului faţă de producătorii care au aplicat cu succes la schema de sprijin pentru producţia de opere audiovizuale în anii anteriori, stimulând totodată investiţiile în acest domeniu, în perioada următoare. Ministrul Raluca Turcan a transmis: "Programul de sprijin pentru industria cinematografică instituit în 2018 s-a derulat pe parcursul a trei ani, atrăgând un număr total de 138 de proiecte, dintre care au fost aprobate 86 de proiecte în valoare totală de 101 milioane euro, fără ca furnizorul să elaboreze o procedură pentru decontarea acestor proiecte. De fapt, până astăzi, România era singura ţară din Uniunea Europeană care nu derulează un program de atragere a investiţiilor în domeniul producţiei de opere audiovizuale, deşi numeroşilor producători din statele europene şi din Statele Unite ale Americii şi-au exprimat intenţia de a produce în România, în anul 2024, filme şi seriale având bugete totale de peste 200 milioane euro. Prin actul normativ adoptat astăzi, răspundem aşteptărilor legitime ale industriei cinematografice, din două puncte de vedere: în primul rând, prin onorarea obligaţiilor asumate de stat şi neachitate timp de aproape patru ani şi stimularea producţiilor audiovizuale, adică a investiţiilor realizate pe teritoriul României".

Ajutorul de stat acordat în baza schemei constă în: decontări financiare nerambursabile în cuantum de 35% din totalul cheltuielilor eligibile realizate pe teritoriul României cu achiziţia, închirierea, fabricarea de bunuri şi/sau servicii ocazionate de producţia unei opere audiovizuale eligibile, precum şi cu onorariile, salariile şi alte plăţi către persoane fizice aferente implementării proiectului în România; decontări financiare nerambursabile în cuantum de 10% peste suma prevăzută anterior, cu condiţia ca producţia audiovizuală să promoveze o zonă geografică, un oraş sau România, destinaţiile şi obiectivele turistice româneşti din zona geografică sau oraşul promovat ori limba, tradiţiile şi obiceiurile româneşti în cadrul aceleiaşi producţii audiovizuale, iar desfăşurarea subiectului să fie explicită vizual.

Bugetul anual maxim al schemei este de 233 milioane lei, reprezentând echivalentul a aproximativ 46,86 milioane euro, iar valoarea maximă a ajutorului de stat nu poate depăşi 10 milioane euro pentru fiecare proiect finanţat. Sesiunea de anul viitor va asigura o alocare mai eficientă a fondurilor şi maximizarea gradului de atragere a investiţiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb