România este un far al convieţuirii pentru musulmanii din Europa de Est, potrivit publicaţiei Al Jazeera.
Musulmanii români, unii cu rădăcini otomane, au reuşit să îndepărteze, în mare parte, retorica islamofobă din ţările învecinate, notează sursa citată.
Al Jazeera informează că Marea Moschee din Constanţa are un minaret care se ridică la aproape 50 de metri, cu vedere la Marea Neagră şi a fost construit ca simbol al recunoştinţei pentru comunitatea musulmană a oraşului, la ordinul regelui Carol I, în 1910.
De atunci s-au schimbat multe în România, dar acel sentiment rămâne, consideră specialiştii Al Jazeera.
Publicaţia aminteşte că Dobrogea este diversificată din punct de vedere etnic, aflându-se sub dominaţie otomană de la sfârşitul secolului 15 şi până în 1878. În tot acest timp, în Dobrogea au fost aduşi colonişti din întregul imperiu, După eliberarea de Imperiul Otoman, unii dintre musulmani au plecat din regiune în Turcia, dar alţii au rămas mai departe; descendenţii lor formează astăzi coloana vertebrală a comunităţii musulmane din ţara noastră care numără aproximativ 64.000 de oameni, reprezentând aproximativ 0,34% din populaţia ţării.
Faţă de alte ţări din Europa de Est, musulmanii români spun că experienţa lor a fost în mare parte una de coexistenţă paşnică, notează Al Jazeera.
Aproximativ 26.000 de turci etnici, 20.000 de tătari etnici şi un număr nedeterminat de romi musulmani - care în general se declară turci în recensământ - formează diversa comunitate musulmană a ţării, mai informează publicaţia.
În ultimii ani s-a observat şi creşterea unei comunităţi musulmane puternice formată din aproximativ 10.000 de persoane în Bucureşti, care cuprinde cetăţeni străini şi convertiţi. Aceştia merg la Moscheea Carol-Hunchiar, aflată pe o stradă din Capitală, unde Osman Aziz, în vârstă de 78 de ani, serveşte ca imam. Acesta îşi aminteşte de islamismul românesc sub socialism.
Potrivit Al Jazeera, din 1960 până în 1962, Aziz a fost imam la Ada Kaleh, o cetate insulară din Dunăre populată de turci, care a rămas pe teritoriul turc până în secolul XX, când insula a fost scufundată după construcţia unui baraj în 1970. Aziz a făcut campanie, dar fără succes pentru a reconstrui celebra moschee.
"În orice caz, am reuşit să menţinem vie credinţa", a spus el.
Deşi rugăciunea a fost descurajată sub comunism, musulmanii din România nu s-au confruntat cu acelaşi nivel de represiune ca în alte ţări din Blocul de Est.
"Nicolae Ceauşescu a avut relaţii bune cu mai multe state cu majoritate musulmană, din Iran până în Liban şi Libia; mufti l-au însoţit atunci când le-a vizitat", a spus Murat Iusuf, muftiul Cultului musulman din România, adăugând că studenţii şi lucrătorii din unele dintre aceste "state socialiste frăţeşti" s-au mutat în cele din urmă la România.
Dar Daniyar Cogahmet, un imam din zona Dobromir, lângă graniţa cu Bulgaria, a declarat că multe moschei au fost puţin frecventate în acea vreme, în special de către tineri. Musulmanilor le era permis să-şi practice credinţa, a explicat acesta, dar sărăcia rurală a dus la multe părăsiri ale satelor - o realitate care i-a afectat pe românii din toate mediile.
Cogahmet a mai precizat că datorită cunoştinţelor lingvistice, turcii şi tătarii din Dobrogea obişnuiau să meargă în Turcia să lucreze. Odată cu intrarea în UE a ţării noastre din 2007 modelul migraţiei s-a schimbat.
"Acum toată lumea vrea să meargă în Germania, unde sunt o mulţime de turci", a spus Cogahmet.
Constantin Voicu, un locuitor din satul Lespezi din Constanţa, cunoscut în limba turcă sub numele de Tekkekoy a declarat pentru Al Jazeera că este recunoscător strămoşilor săi pentru că s-au mutat în România.
După anexarea Transilvaniei, ţăranilor creştini săraci din Transilvania li s-a oferit 10 hectare de teren fertil după anexarea regiunii, o încercare de a reloca ţara cu creştini, dar orice râvnă este în trecut, mai informează Al Jazeera.
"Nu sunt istoric, doar un om simplu care ştie lucruri", a spus Constantin Voicu, care a completat: "oamenii ştiu şi le plac vecinii (n.r. musulmani) şi nu cred tot ceea ce văd la televizor".
Se pare că musulmanii români au fost cruţaţi, în mare parte, de curentul islamofob observat în ţările vecine la apogeul crizei de refugiaţi din 2015, mai transmite Al Jazeera.
Însă în acel an, în ţara noastră, deşi nu au existat mitinguri împotriva refugiaţilor din ţări cu majoritate musulmană, protestele au izbucnit în privinţa planurilor de construire a unei mari moschei finanţate de Turcia în Bucureşti, proiect care în cele din urmă a fost abandonat în 2018.
"Prezenţa musulmanilor în România rămâne ... o problemă marginală pe agenda politică şi publică", au concluzionat autorii Raportului european de islamofobie din 2017.
Totodată, politologul Cristian Pîrvulescu, a declarat: "O mare parte din furia societăţii din ultimii ani a fost îndreptată către corupţie şi către" statul paralel ", mai degrabă decât către migranţii săraci sau musulmani".
Publicaţia citată mai notează că în 2017 ţara noastră a fost aproape de a avea primul prim-ministru musulman feminin atunci când Partidul Social Democrat a numit-o pe Sevil Shhaideh, politician cu descendenţă tătară care era în acel moment în funcţia de viceprim-ministru.
"S-ar putea să găsiţi discursuri anti-islamice printre unii intelectuali naţionalişti, dar dacă opriţi zece oameni obişnuiţi pe stradă aici, nu veţi auzi", a mai spus jurnalistul Vlad Stoiescu, potrivit Al Jazeera, adăugând că "musulmanii din Dobruja sunt bine integraţi - românii sunt obişnuiţi cu prezenţa lor".
De asemenea, Al Jazeera mai notează că atunci când vizitezi satele din ţara noastră şi priveşti monumentele dedicate primului război mondial, se poate vedea că jumătate din prenumele de pe ele sunt ale turcilor care au luptat şi au murit pentru România.
1. Anexarea?
(mesaj trimis de Vali în data de 22.08.2019, 01:57)
''După anexarea Transilvaniei, ţăranilor creştini săraci din Transilvania li s-a oferit 10 hectare de teren fertil după anexarea regiunii,...''
Anexarea ? :) iata viziunea Al-Jazeera . Transilvania nu a fot anexata, a avut loc o unificare a teritoriilor romanesti.
Incep sa simt necesitatea unui razboi in Orientul Mijlociu. Unul foarte extins geograffic. Poate Al-Jazeera va avea despre ce sa scrie. Sa inceapa, zic!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2019, 16:27)
Transilvania a fost anexata, dupa toate definitiile acestui cuvant si al actului politic de atunci.
Aoleu, muică! Săriți, oameni buni! Păi, unde nu mi ţi se sculară securiștii din MAE, tati, care cu creierul dogit de atâta învățământ politico-ideologic comunistoid, care cu slova aspră ca un glaspapir, care cu pumnul ridicat, ca statuia țăranului de la 1907, rătăcită prin Parcul Florilor și glăsuiră, la unison, obida neamului la așa ofensă adusă de nemţi Demnității Naționale. Cum adică? Noi am ANEXAT Transilvania? Rușine, nemților! Luaţi de aici, nemților, care sunteţi voi analfabeţi, rău intenționați și penibili, la 4 decembrie 2018:
“Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu consternare de articolul de presă publicat de Agenția Germană de Presă (DPA – Deutsche Presse-Agentur) și preluat de postul public de televiziune german ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen) cu privire la aniversarea Centenarului Marii Unirii, care nu reflectă adevărul istoric, respectiv manifestarea de voință a Transilvaniei de unire cu România.
Și, acum, hai să trecem la esențe! Băieţii nu știu ce este aia ANEXARE! Ei au impresia că este un cuvânt care răpește României dreptul de a poseda Transilvania LEGITIM sau DECENT sau Dumnezeu știe ce este în capul lor! Și ei invocă Adunarea de la 1 Decembrie 1918, ca pe o legitimare a actului de trecere a Transilvaniei la România, după primul război mondial. Ei, ce nu știu acești penibili este că, la sfârșitul primului război mondial, toate teritoriile smulse Monarhiei Austro-Ungare, inclusiv Transilvania, au fost ANEXATE, atunci când au trecut în componența altor state. Asta e istoria.
Nu este ca atunci când cele două Germanii s-au unit pașnic, și cu voinţa ambelor părţi, în baza Actului Final de la Helsinki și conform Tratatului 2+4 semnat de Germanii, SUA, URSS, Marea Britanie și Franţa. NU! Destrămarea Austro-Ungariei nu s-a făcut pașnic și cu voinţa părților. S-a făcut cu sabia, cu sute de mii de morți în luptă cu arma în mână, în urma unui război nimicitor. De partea României, au căzut 800.000 de ostași, pentru ca Regatul Român să anexeze Transilvania. Acești oameni, din vârful României de azi, sunt nuli diseminând asemenea bazaconii din tolba trufașului prost analfabet.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2019, 18:56)
si tie iti este jena de minciunile astea, ai consumat cam mult alcool de la ungurii care s-au adunat in centrul Clujului saptamana asta, sa para mai multi...
1.3. Granita Ungaria-Romania pe Dunare! (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Vali în data de 22.08.2019, 20:48)
Raspunsul tau denota rea-vointa la nivelul gandirii - o gandire lipsita de echilibru si simt critic... cu drag la final iti zic ceva din viitor :) ... granita Romania-Ungaria (in urma unor evenimente datorate spiritului extremist si revansard al Ungariei) va fi pe Dunare , intre orasele Buda si Pesta.
Sper ca inima ta tresalta de bucurie la citirea acestei vesti din viitor! :)
Nimic nu se va fi intamplat daca ungurii vor fi avut mai mult echilibru si bun-simt in relatiile cu Romania! Dar... cand te indrepti spre viitor cu ochii rai atintiti spre in trecut ...risti sa pierzi si ce mai ai! Asta nu a inteles rusofilul Orban. Rusofilia asta a lui ii va ingropa tara ungureasca bucata cu bucata ...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2019, 18:37)
Ce cauta formularea cu anexarea?
Si cum isi permite individual "jurnalist" Stoiescu sa minta ca jumatate din eroii din primul razboi mondial au fost musulmani?
Articolul asta miroase a propaganda, testatea fraierilor de romani daca accepta musulmani si crearea unui nou canal de invazie musulmana.
2.1. Cuvintele rele aduc realitati rele. (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Vali în data de 22.08.2019, 20:56)
nu, bursa.ro doar a preluat un articol Al-Jazeera , atat.
Al-Jazeera este echivalentul Reuters sau Bloomberg in lumea araba.
Asa ca... dupa cum am scris mai sus.... de ce nu ar incepe asa frumos un razboi cu tendinte de internationalizare in Orientul Mijlociu asa... cat sa aiba despre ce sa scrie la ei acolo, in curte lor ?!?!?!
Numar zilele si saptamanile pana la finalul anului pentru a se indeplini dorinta mea.
Un singur cuvant jignitor pentru mine (anexarea) e de ajuns pentru a vedea inainte ce se va petrece la ei acolo, in realitatea proxima, imediat urmatoare... asta asa, cat sa isi bage mintile in cap.