AL TREILEA PROIECT CU NOROC? Statutul Rasdaq, clarificat prin Ordonanţă de Urgenţă

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 octombrie 2013

Statutul Rasdaq, clarificat prin Ordonanţă de Urgenţă

Vicepreşedintele ASF propune ca senatorii să avizeze negativ cele două proiecte de lege iniţiate la Parlament

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis Guvernului un proiect pentru clarificarea statutului pieţei Rasdaq, pe care Executivul ar urma să-l adopte prin Ordonanţă de Urgenţă, potrivit vicepreşedintelui ASF, Mircea Ursache. Domnia sa propune senatorilor să dea aviz negativ celor două proiecte de lege iniţiate de două grupuri de parlamentari.

Statutul pieţei Rasdaq a ridicat numeroase controverse, de-a lungul timpului, întrucât CNVM a aplicat pentru Rasdaq reguli similare unei pieţe reglementate, însă segmentul nu se încadrează la această categorie potrivit normelor europene.

Mircea Ursache ne-a declarat: "Mâine (n.r. astăzi), la ora 9, în Comisia de Buget Finanţe a Senatului se discută cele două proiecte de act normativ introduse de grupuri diferite de parlamentari - unul PDL, sub coordonarea Andreei Paul, iar unul PSD - PNL, sub coordonarea senatorului Marius Bota.

Propunerea mea este de aviz negativ în ambele cazuri.

România a ajuns în situaţia de pre-infringement a Comisiei Europene din cauza faptului că, din 2006, structura administrativă a CNVM tărăgănează solicitarea organismelor europene să reglementeze piaţa Rasdaq.

Cele două iniţiative parlamentare nu fac decât să vină să arate că ne-am mişcat, dar după şapte ani".

Vicepreşedintele ASF ne-a spus că a informat Comisia Europeană că, din punct de vedere al Autorităţii, situaţia este rezolvată şi că este doar o chestiune de timp ca România să iasă din starea de pre-infringement.

Şi predecesoarea ASF, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), a transmis un proiect de reglementare a Rasdaq către Ministerul Finanţelor, însă nu a avut sorţi de izbândă.

Acum, Mircea Ursache pare destul de sigur pe el: "Vă asigur că mie îmi iese".

Domnia sa ne-a mai spus: "În actul normativ pe care l-am înaintat şi pe care Guvernul s-a angajat că va emite OUG pentru a preîntâmpina infringementul Comisiei Europene, propun să dăm dreptul companiilor să decidă în Adunarea Generală dacă vor să intre pe piaţa reglementată ATS a Bursei de Valori Bucureşti sau dacă vor să rămână în afara pieţei. Le dăm libertate deplină, însă le-am pus nişte condiţii, precum despăgubirea acţionarilor minoritari. Nimeni nu poate să iasă de pe piaţa asta până nu depăgubeşte ultimul minoritar. În momentul de faţă, şi la nivelul ESMA, şi la Comisia Europeană, protecţia consumatorilor, deci a investitorilor, în cazul nostru, este foarte importantă".

În Parlament, sunt iniţiate, în prezent, două proiecte privind clarificarea statutului pieţei Rasdaq, unul iniţiat de un grup de senatori, iar altul de deputatul PDL Andreea Paul.

Prin actul normativ propus, Andreea Paul îşi propune clarificarea Statutului Pieţei Rasdaq şi a pieţei valorilor mobiliare necotate administrate de către Bursa de Valori Bucureşti în sensul alinierii acestora la cerinţele directivei europene MiFID şi ale Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital.

Potrivit proiectului propus de un grup de 28 de senatori, în frunte cu PSD-istul Marius Bota, Bursa de Valori Bucureşti are obligaţia ca, în termen de cel mult 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii, să identifice societăţile ale căror acţiuni se tranzacţionează pe piaţa Rasdaq şi care îndeplinesc condiţiile de admitere pe o piaţă reglementată.

Problema reglementării segmentului Rasdaq s-a pus încă din anul 2006, însă aceasta nu a fost clarificată până în prezent.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. de ce a durat atata pana s-a ajuns la solutia corecta ? trecerea pe ATS cu respectarea dreptului micilor actionari este varianta cea mai buna si rapida, cred ca o sa fie mai multa transparenta

    1. cand au fost de fapt respectate drepturile actionarilor minoritari? eu am pierdut bani cu legea in mana, din cauza unor despagubiri de cateva ori mai mici decat valoarea contabila si asta cu acordul guvernelor in functie la acea data??? nu dau majoritarii doi bani pe lege iar evaluatorii vor face ce vrea majoritarul ca el il plateste; o companie condusa prost si devalizata intentionat valoreaza muult mai putin decat ar valiora in realitate, minimul de transparenta asigurat de pietele reglementate ar fi benefice nnu doar pentru minoritari dar si pentru fisc, niste companii conduse correct contribuie mai mult la buget decat niste companii devalizate dar cui ii pasa?

    Problema nu o sa se transeze decat in favoarea majoritarilor fiindca acestia ii platesc pe evaluatori iar acestia nu au nicio rspundere.

    esti actionar la o astfel de societate atunci ar trebui ca evaluarea sa se faca dupa metodele stabilite de lege si nu alese la intamplare de catre evaluatori, functie de interesul celui care comanda evaluarea. 

    Si se da inca un tun... M-am cam saturat de tunurile date in piata de capital din Romania. Iarasi castiga actionarii majoritari. In tot acest timp, noua astora mici, corecti si cu idei bune, nu ne ramane decat sa ne varsam amarul prin diverse ziare. Brokerii si BVB se plang de lipsa investitorilor, dar tot ei sunt aceia care au contribuit la disparitia lor. Legea si respectarea ei sunt conditii esentiale pentru dezvoltarea unei piete de capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb