Alarmă la "Termoelectrica": pierderile sugrumă societatea

Darius Porumboiu
Ziarul BURSA #Companii / 23 august 2004

Administratorii companiei spun să situaţia financiară a societăţii este deosebit de dificilă, din cauza pierderilor acumulate (16.600 miliarde de lei) care egalează capitalul social

Protecţia promovată de Guvern, prin fixarea unor tarife sociale la energie, de multe ori sub costul de producţie, este pe cale să sugrume societatea "Termoelectrica", care a acumulat în ultimii cinci ani pierderi uriaşe, puţin sub capitalul social. Un raport recent al Curţii de Conturi arăta că reglementarea preţurilor de livrare a energiei sub nivelul costurilor a fost o măsură mai apropiată de protecţia socială decît de specificul economiei de piaţă. FMI a criticat modul în care Guvernul contribuie la pierderile din economie, prin politica de preţuri practicată la utilităţi.

Preţurile de vînzare a energiei electrice şi termice sînt preţuri reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), subordonată Guvernului. Potrivit ANRE, piaţa energiei electrice şi termice este liberalizată în proporţie de 30%, restul fiind reglementată prin contracte obligatorii la preţurile stabilite de ANRE. Conducerea "Termoelectrica" spune că preţurile pentru piaţa liberă sînt stabilite pe baza cererii şi ofertei, pe baza regulilor stabilite de ANRE, reguli care îngrădesc această piaţă şi care limitează preţul maxim de vînzare şi nu îl limitează pe cel minim, fiind acceptate oferte la preţ de "dumping", pe baza cărora se stabileşte preţul pieţei libere, însă tranzacţiile efective nu se fac la acest preţ. Guvernul ţine de preţ din motive sociale, împărţind apoi pierderile la toată populaţia.

Situaţia financiară a societăţii "Termoelectrica" este deosebit de dificilă din cauza pierderilor acumulate, în ultimii cinci ani, care au atins, la sfîrşitul anului trecut, nivelul de 16.600 miliarde de lei, se arată în raportul administratorilor pe 2003. Pierderile înregistrate sînt aproape la acelaşi nivel cu capitalul social care depăşeşte cu puţin 17.000 de miliarde de lei. Raportul administratorilor precizează: "Avînd în vedere capitalul social, pierderea înregistrată şi imposibilitatea recuperării acesteia din profitul perioadelor viitoare, rezultă că situaţia financiară a societăţii este deosebit de dificilă. Această situaţie va deveni publică prin transmiterea ei către organismele financiare şi băncile creditoare conform obligaţiilor din contractele de credit". Soldul creditelor contractate de societate era la sfîrşitul anului trecut în valoare de 20.000 de miliarde de lei, din care aproximativ jumătate trebuie rambursate în acest an. Administratorii societăţii spun că, în majoritatea lor, contractele de credit au clauze prin care creditorii pot cere rambursarea accelerată a sumelor trase. "În aceste condiţii, considerăm necesară iniţierea unui act normativ pentru acoperirea pierderii totale realizate la 31 decembrie 2003", se mai arată în raport. La activitatea de exploatare, societatea a înregistrat anul trecut o pierdere de 904,7 miliarde de lei, la o cifră de afaceri de 8308 miliarde de lei.

Datoriile totale ale "Termoelectrica" la 31 decembrie 2003 se ridicau la 49.669 miliarde de lei, din care 20.000 de miliarde reprezintă creditele pe termen lung, iar creanţele însumau la 31 decembrie 30.210 miliarde de lei.

Numai din creditele anterioare, contractate cu garanţia statului, compania are de plătit Ministerului Finanţelor peste 13.700 de miliarde de lei. Datoriile aferente TVA la sfîrşitul anului trecut erau de aproape 3000 de miliarde de lei, din care circa 1000 de miliarde sînt majorările de întîrziere. Datoriile către furnizori depăşeau 3000 de miliarde de lei, cele mai mari fiind către "Transgaz" (761,2 miliarde de lei), "Romgaz" (652 miliarde de lei), "Distrigaz" (475,6 miliarde de lei) şi "Petrom" (516 miliarde de lei). Administratorii societăţii "Termoelectrica" au propus şi în raportul pe 2002 iniţierea unui act normativ pentru acoperirea pierderii totale, care nu s-a realizat. Totuşi, Guvernul a suportat în continuare plăţile către creditori şi a acordat garanţii societăţii ca să se poată împrumuta în continuare.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb