Situaţia financiară a societăţii "Termoelectrica" este deosebit de dificilă din cauza pierderilor acumulate, în ultimii cinci ani, care au atins, la sfîrşitul anului trecut, nivelul de 16.600 miliarde de lei, se arată în raportul administratorilor pe 2003. Pierderile înregistrate sînt aproape la acelaşi nivel cu capitalul social care depăşeşte cu puţin 17.000 de miliarde de lei. Raportul administratorilor precizează: "Avînd în vedere capitalul social, pierderea înregistrată şi imposibilitatea recuperării acesteia din profitul perioadelor viitoare, rezultă că situaţia financiară a societăţii este deosebit de dificilă. Această situaţie va deveni publică prin transmiterea ei către organismele financiare şi băncile creditoare conform obligaţiilor din contractele de credit". Soldul creditelor contractate de societate era la sfîrşitul anului trecut în valoare de 20.000 de miliarde de lei, din care aproximativ jumătate trebuie rambursate în acest an. Administratorii societăţii spun că, în majoritatea lor, contractele de credit au clauze prin care creditorii pot cere rambursarea accelerată a sumelor trase. "În aceste condiţii, considerăm necesară iniţierea unui act normativ pentru acoperirea pierderii totale realizate la 31 decembrie 2003", se mai arată în raport. La activitatea de exploatare, societatea a înregistrat anul trecut o pierdere de 904,7 miliarde de lei, la o cifră de afaceri de 8308 miliarde de lei.
Datoriile totale ale "Termoelectrica" la 31 decembrie 2003 se ridicau la 49.669 miliarde de lei, din care 20.000 de miliarde reprezintă creditele pe termen lung, iar creanţele însumau la 31 decembrie 30.210 miliarde de lei.
Numai din creditele anterioare, contractate cu garanţia statului, compania are de plătit Ministerului Finanţelor peste 13.700 de miliarde de lei. Datoriile aferente TVA la sfîrşitul anului trecut erau de aproape 3000 de miliarde de lei, din care circa 1000 de miliarde sînt majorările de întîrziere. Datoriile către furnizori depăşeau 3000 de miliarde de lei, cele mai mari fiind către "Transgaz" (761,2 miliarde de lei), "Romgaz" (652 miliarde de lei), "Distrigaz" (475,6 miliarde de lei) şi "Petrom" (516 miliarde de lei). Administratorii societăţii "Termoelectrica" au propus şi în raportul pe 2002 iniţierea unui act normativ pentru acoperirea pierderii totale, care nu s-a realizat. Totuşi, Guvernul a suportat în continuare plăţile către creditori şi a acordat garanţii societăţii ca să se poată împrumuta în continuare.