ALB: "Noile condiţii de creditare vor impacta probabil volumele creditelor pe care le acordăm"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 octombrie 2018

ALB: "Noile condiţii de creditare vor impacta probabil volumele creditelor pe care le acordăm"

Noile condiţii de creditare, aprobate miercuri de Banca Naţională a României (BNR), vor impacta, probabil, volumele creditelor noi acordate de membrii ALB România (Asociaţia Societăţilor Financiare), susţin reprezentanţii acesteia.

Sursele citate au transmis: "Modificarea regulamentului 17 era de mult anunţată; de altfel, ALB a participat la consultarea iniţiată de BNR şi am exprimat punctul de vedere al industriei.

Ca idee generală, salutăm intenţia reglementatorului de a lua măsurile necesare încurajării unei creditări res­ponsabile şi sustenabile. Credem că noul mecanism adoptat de către BNR asigură o liniaritate a abordării jucătorilor în piaţă şi o simplificare a modului în care consumatorii înţeleg gradul lor maxim de îndatorare. Apreciem deschiderea BNR de a discuta cu indus­tria şi faptul că o parte dintre propunerile noastre au fost luate în considerare. Având în vedere informaţiile publice care există în piaţă, precum şi propriile estimări ale BNR, considerăm că este probabil să existe un impact asupra volumelor creditelor noi, acordate de către membrii ALB, acesta diferind de la o companie la alta în funcţie de specificităţiile fiecăreia şi de gradul de risc pe care erau dis­puşi să şi-l asu­me".

Menţionăm că noile norme ale BNR vor fi aplicate atât băncilor, cât şi IFN-urilor şi societăţilor de leasing, măsura urmând să afecteze atât creditele ipotecare, cât şi pe cele de consum.

Gradul maxim de îndatorare va fi de 40% pentru creditele în lei şi de 20% pentru cele în euro, indiferent dacă împrumutul este de consum sau ipotecar, conform unui comunicat al BNR. Acesta arată: "Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar. Rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achiziţionării primei locuinţe ce urmează a fi ocupată de debitor. Măsuri similare de ordin prudenţial au fost adoptate deja în alte ţări cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania, Cehia".

Principalele obiective urmărite la modificarea Regulamentului BNR sunt simplificarea accesului la credite al persoanelor fizice şi consolidarea creşterii sustenabile a activităţii de creditare, potrivit comunicatului citat, care adaugă: "Toate solicitările de credit formulate înainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clienţilor persoane fizice, precum programul Prima Casă, se soluţionează pe baza reglementării de la momentul depunerii cererii la bancă, chiar dacă acordarea creditului are loc după 1 ianuarie 2019.

Creditele acordate exclusiv în scopul rambursării datoriilor aferente creditelor contractate anterior intrării în vigoare a proiectului de regulament sunt exceptate de la noile cerinţe privind gradul de îndatorare. Acest lucru nu este valabil, însă, pentru refinanţările ce presupun şi acordarea unui credit suplimentar celui/celor exis­tent(e)".

Conform comunicatului BNR, o persoană cu venitul net de 3000 de lei poate avea o rată maximă lunară de 1.413 lei, până la finalul acestui an, după 1 ianuarie 2019 această rată coborând la 1.200 de lei, în baza noilor condiţii de creditare impuse de BNR. O familie formată din doi adulţi şi doi copii, cu venituri lunare nete care totalizează 5.000 de lei, are posibilitatea să plătească o rată lunară de 1.996 de lei, conform legislaţiei actuale în vigoare. De anul viitor, aceasta va creşte la cel mult 2.000 de lei.

Noile măsuri vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019.

Banca Centrală ia o astfel de decizie pentru prima dată după 2007.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Textul care urmeaza ar putea fi cenzurat de redactia ziarului BURSA, insa numai pe nedrept. A fost deja remarcat, in repetate randuri, faptul ca pretiozitatea semidocta a pus in circulatie expresia "a impacta ceva", cu pretinsul sens de "a avea impact asupra acelui ceva". Articolul de fata nu face exceptie, prin fraza "Noile condiţii de creditare, aprobate miercuri de Banca Naţională a României (BNR), vor impacta, probabil, volumele creditelor noi acordate ...". Conform DEXONLINE, verbul "a impacta" exista, insa cu aplicare exclusiva la tratamentul medical post-traumatic, avand sensul de "A menține în contact strâns două suprafețe, două fragmente de oase fracturate etc.". Intelegem, deci, ca articolul de fata priveste terapia aplicata de BNR, de dupa ce ni se va da la gioale.

    In atentia vorbitorilor de "romgleza": - Verbul "a impacta" nu exista nici in limba romana si nici in limba engleza.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb