"Alcatel" ar putea fuziona cu "Lucent"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 martie 2006

Entitatea care ar rezulta astfel ar fi un concurent pentru "Cisco" şi "Ericsson"

Compania franceză "Alcatel" SA, cel mai mare producător mondial de echipament pentru Internetul de mare viteză, ar putea cumpăra "Lucent Technologies" Inc. din SUA, în schimbul a cel puţin 12,6 miliarde de dolari, urmărind să dea naştere unei companii cu vînzări combinate de peste 25 de miliarde de dolari. Noua entitate ar fabrica echipament de comunicaţii, iar prin intermediul său, "Alcatel" şi-ar tripla livrările în SUA.

"< Lucent > şi < Alcatel > sînt angajate în discuţii privind o posibilă fuziune, a cărei valoare ar fi la nivelul pieţei", au afirmat oficialii celor două societăţi, într-o declaraţie comună. Aceştia adaugă: "Nu există, însă, nici o asigurare în sensul că vom ajunge la o înţelegere, iar tranzacţia se va realiza". "Alcatel", cu sediul în Paris, are o valoare de piaţă de 21,9 miliarde de dolari, iar "Lucent", cel mai mare producător american de echipamente de telefonie, de 12,6 miliarde.

"Alcatel" şi "Lucent" au mai purtat discuţii pe marginea fuziunii, însă acestea au eşuat în luna mai 2001, întrucît compania americană nu a fost de acord să renunţe la controlul noii entităţi. Atît acţiunile "Alcatel", cît şi cele ale "Lucent" sînt tranzacţionate la un curs mai mic decît în urmă cu zece ani, în condiţiile în care aceste companii nu s-au ridicat la nivelul performanţelor "Cisco Systems" Inc. SUA şi "Ericsson" AB Suedia.

"Dată fiind prezenţa puternică pe care o are < Alcatel > în Europa şi < Lucent > în SUA, fuziunea ar putea ajuta cele două societăţi să-şi extindă operaţiunile şi să-şi sporească eficienţa", este de părere Naoki Sato, analist la "Morgan Stanley Japan" Ltd. din Tokyo.

"Alcatel" are, la momentul actual, comenzi de la companii precum AT&T Inc., în baza cărora construieşte reţele Internet, de telefonie ori TV. Dacă va fuziona cu "Lucent", echipamentele acesteia din urmă ar completa gama sa de produse. Pe de altă parte, combinarea activităţilor "Alcatel" cu cele ale "Lucent" ar putea crea presiuni în industria de profil, în sensul realizării de fuziuni. Amintim că, anul trecut, "SBC Communications" Inc. a cumpărat AT&T Corp., în schimbul sumei de 16 miliarde de dolari. La începutul lunii în curs, noua companie AT&T a preluat "BellSouth" Corp., plătind 67 miliarde de dolari. În noiembrie 2005, "Cisco" a decis să cumpere "Scientific-Atlanta" Inc. pentru 6,9 miliarde de dolari, ca să intre pe piaţa Internet TV.

Posibila fuziune dintre "Alcatel" şi "Lucent" ar fi o provocare pentru "Cisco", ale cărei vînzări se ridică la 26,2 miliarde de dolari, dar şi pentru "Ericsson" - care a avut livrări de 19,4 miliarde de dolari.

"Lucent" are pierderi, "Alcatel" revine la profit

În ianuarie anul acesta, "Lucent" a raportat pierderi de 278 milioane de dolari pentru primul trimestru fiscal, în condiţiile în care vînzările sale s-au diminuat cu 21 de milioane de dolari, la 2,05 miliarde de dolari.

"Alcatel" a revenit la profit în 2004, după pierderi în perioada 2001-2003. În februarie, oficialii "Alcatel" au anunţat un profit de 344 milioane de euro (414 milioane de dolari) pentru ultimul trimestru din 2005, comparativ cu 7 milioane de euro în trimestrul al patrulea din 2004. "Alcatel" plăteşte primul dividend din ultimii patru ani.

Dacă "Alcatel" va cumpăra "Lucent", aceasta va fi cea mai mare achiziţie făcută vreodată de o companie franceză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb