Cererea mondială de aluminiu va depăşi producţia anul acesta, estimează "Alcoa" Inc., cel mai mare producător de profil din SUA, anticipând încheierea unei perioade cu excedent, care a durat aproape un deceniu.
Conform "Alcoa", excedentul, generat de producţia din China, a generat declinul preţului acestui metal de bază.
Acum, compania preconizează că deficitul de pe piaţa aluminiului va fi de 730.000 de tone, faţă de un surplus de 106.000 de tone pe care îl estima în luna ianuarie.
"Alcoa" se numără printre producătorii de aluminiu din afara Chinei care au fost nevoiţi să închidă fabrici neprofitabile din cauza excedentului de pe piaţă.
Preţul scăzut al metalului a determinat compania americană să taie 800.000 de tone din capacitatea topitoriilor sale şi să se concentreze pe operaţiunile sale profitabile, de distribuţie a produselor finisate către clienţii din sectorul auto şi cel aerospaţial. Alţi producători de aluminiu care au fost afectaţi de excedentul de pe piaţă sunt "United Co. Rusal" din Rusia şi gigantul anglo-australian "Rio Tinto Group".
În primul trimestru din 2014, "Alcoa" a obţinut un profit de 9 cenţi/ acţiune, dacă sunt excluse costurile de restructurare şi alte elemente speciale. Analiştii anticipau un câştig de 5 cenţi/titlu. Dacă aceste elemente sunt luate în calcul, "Alcoa" a avut pierderi nete de 16 cenţi/acţiune în primele trei luni din acest an, respectiv 178 de milioane de dolari în total, faţă de un profit net de 13 cenţi/titlu sau 149 milioane de dolari în trimestrul întâi din anul anterior. Vânzările companiei au scăzut cu 6,5%, la 5,45 miliarde dolari, faţă de 5,55 miliarde dolari, cât era estimarea analiştilor.
Preţul futures al aluminiului a fost, în medie, de 1.754 dolari tona la London Metal Exchange, în trimestrul întâi din 2014, nivelul fiind cel mai redus din 2009. În februarie, cotaţia metalului a scăzut până la cel mai mic nivel din ultimii patru ani.