Accizele vor fi calculate, anul viitor, la cursul de referinţă de 4,3001 lei/euro, anunţat ieri de Banca Centrală Europeană (BCE), rata de schimb fiind cu 0,81% mai mare, comparativ cu cea publicată anul trecut.
"Cursul de schimb publicat de BCE va avea influenţe în preţuri, dar faţă de alţi ani aces-ta este puţin peste 1%, aşa încât impactul nu va fi dramatic", ne-a declarat Gilda Lazăr, director Corporate Affairs, în cadrul JTI.
Domnia sa a adăugat că influenţa asupra preţurilor o are nu doar cursul, ci şi alte realităţi economice.
Gilda Lazăr ne-a mai precizat că fiecare companie va lua propria decizie de majorare a preţurilor, în func-ţie de planul de business.
"Nu există o dată fixă pentru creşterea preţurilor", potrivit domniei sale.
Încasările din accize la bugetul general consolidat au urcat, în primele opt luni, cu 16,2%, la 12,46 miliarde lei. Ponderea accizelor în total venituri este de 10,7%.
"Valoarea în lei a accizelor şi a impozitului la ţiţeiul din producţia internă, datorate bugetului de stat, stabilite (...) în echivalent euro pe unitatea de măsură, se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene", potrivit Codului Fiscal.
Produsele cărora li se aplică acciză sunt băuturile alcoolice, tutunul prelucrat, cafeaua şi produsele energetice, conform legislaţiei în vigoare.
Moneda europeană a scăzut, ieri, la cursul Băncii Naţionale a Româ-niei (BNR), la 4,3222 lei/euro, după ce vineri atinsese maximul ultimelor 15 luni, nivelul înregistrat fiind 4,3533 lei/euro.
Un dealer din piaţă ne-a declarat că "cele mai multe voci spun că Banca Centrală a intrat în piaţă, pentru că nivelul de vineri de 4,37 lei a fost prea mare".
"Acum este de văzut dacă 4,3 lei/euro va deveni noua rezistenţă, dacă se va crea un nou interval", potrivit sursei citate.
Dealerul ne-a mai precizat că volumele de tranzacţionare au fost destul de mari, situându-se în jurul nivelului de 4,3 lei şi la finalul şedinţei de tranzacţionare cursul a închis la 4,3150 - 4,3200 lei.
Cât despre evoluţia celorlalte monede din regiune, sursa citată ne-a mai declarat că zlotul polonez a fost stabil în prima parte a zilei.
"În cea de-a doua parte, banca lor centrală ar fi vândut valută şi cursul a ajuns la 4,4. Au existat şi perioade în care s-a apreciat la 4,36 - 4,37".
Moneda europeană s-a apreciat, de la începutul anului, cu 1,22% în raport cu leul.