Aleksandar Vuèić obţine o victorie zdrobitoare din primul tur al prezidenţialelor din Serbia

A.C.
Internaţional / 3 aprilie 2017

Premierul sârb în exerciţiu Aleksandar Vuèić a obţinut o victorie triumfătoare în primul tur al alegerilor prezidenţiale, duminică, în faţa a zece opozanţi care l-au acuzat în zadar de derivă autoritaristă în campanie, relatează AFP.

Aceste temeri nu i-au convins deloc pe alegători. Cel mai puternic om din ţară, în vârstă de 47 de ani, a obţinut aproape 55% din sugrafii, devansându-i cu mult pe protejatul său de centru-stânga Saşa Jankovici, creditat cu aproximativ 16% şi pe animatorul Luka Maksimovici, cu 9,3%, potrivit unor estimări ale institutului Ipsos.

Priza asupra ţării a lui Vuèić, un fost ultranaţionalist convertit către centru-dreapta şi la o apropiere cu Uniunea Europeană (UE), premier din 2014, pare că nu va slăbi.

În prezent onorific, postul de preşedinte va recăpăta în următorii cinci ani, odată cu Vucici, importanţa pe care o avea în timpul liberalului Boris Tadici (2004-2012). Viitorul premier urmează să i se supună şi să colaboreze cu el.

Înainte de victorie, ieri, Vuèić a catalogat drept "ridicole" acuzaţiile de autoritarism care i-au fost aduse de o opoziţie slabă şi divizată.

Şeful Partidului Progresist (SNS) a felicitat pentru "imensa încredere" de care au dat dovadă alegătorii, care au "arătat în ce direcţie vrea să meargă Serbia", şi anume "continuarea reformelor, drumul european, protejându-se totodată legăturile cu Rusia şi China".

Vucic negociază aderarea ţării la UE şi menajează totodată Moscova. Premierul sârb le-a mulţumit de altfel cancelarului german Angela Merkel şi preşedintelui rus Vladimir Putin că l-au primit în timpul campaniei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb