ALERT / AGA BVB - RELATĂRI DE LA FAŢA LOCULUI Sobolewski întinde coarda până la rupere; Dan Paul reacţionează

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 aprilie 2014

Sobolewski întinde coarda până la rupere; Dan Paul reacţionează

Asociaţia Brokerilor: "Votul pe liste, nelegal"

Update 19:25 Sobolewski si trei administratori BVB, aleşi să fie candidaţi la conducerea Depozitarului Central

Acţionarii BVB au ales în AGA următorii candidaţi pentru conducerea Depozitarului Central: Cecilia Manta, Adrian Simionescu, Răzvan Paşol, Dana Mirela Ionescu, Carmen Dumitrescu, Ludwik Sobolewski, Stere Farmache, Robert Pană şi Adrian Lupşan.

Ultimii 4 sunt în prezent incompatibili conform regulamentelor ASF.

Pentru conducerea CCB, acţionarii BVB au ales următorii candidaţi: Alin Duhnea, Marcel Murgoci, Mihai Mureşian, Cristian Solomon şi Lucian Fulea.

-----

Update 18:16 Votul împotriva softului de la Depozitar a fost corect

Votul împotriva softului de la Depozitar a fost corect, s-a anunţat după renumărarea solicitată de Adrian Simionescu.

Acţionarii au votat administratorii la Depozitar şi CCB, individual.

-------

Update 17:50 Procedura de vot pe liste - respinsă

Acţionarii BVB au respins procedura de vot pe liste pentru conducerea Depozitarului, cu o majoritate de 50,8%.

------

Update 17:48 Adrian Simionescu a cerut renumărarea voturilor pentru softul Depozitarului

Adrian Simionescu a cerut punerea la dispoziţia AGA şi renumărarea voturilor pentru punctul referitor la softul Depozitarului, având suspiciuni cu privire la corectitudinea rezultatului votului.

-----

Update 16:48 AGA BVB a respins achiziţia unui nou soft la Depozitar

Acţionarii BVB au respins achiziţia unui nou soft la Depozitarul Central, cu o majoritate de 67,4%.

-------

Update 16:45 Dan Paul şi Lucian Anghel s-au contrat pe procedura de vot la conducerea Depozitarului

Dan Paul şi Lucian Anghel s-au contrat, în şedinţă, pe problema procedurii de vot pentru conducerile societăţilor din grupul BVB.

Anghel a spus că actul constitutiv permite votul pe liste, în timp ce Dan Paul a susţinut contrariul.

Potrivit lui Dan Paul, actul constitutiv nu permite decât votul individual, iar dacă Florin Pogonaru vrea să aibă 2-3 reprezentanţi, este o altă discuţie.

Lucian Anghel a precizat că, într-adevăr, sunt câţiva candidaţi care sunt incompatibili, în prezent, pentru Consiliul de Administraţie a Depozitarului, dar că lucrurile nu vor rămâne aşa.

Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia, s-a exprimat împotriva votului pe liste. Domnia sa a întrebat de ce este nevoit să voteze acum candidaţii pentru Casa de Compensare, în condiţiile în care mandatele expiră peste doi ani.

------

Update 15:30: Softul Depozitarului, în discuţie

Acţionarii bursei au ajuns să discute despre mandatarea Depozitarului pentru achiziţionarea unui nou soft.

Ludwik Sobolewski a susţinut dezvoltarea unui soft in-house, după cum arată şi o prezentare a BVB.

Adrian Simionescu, administrator al Depozitarului, a precizat că este pregătit să răspundă la eventuale întrebări din sală, având în vedere că executivului şi preşedintelui DC le-a fost transmis de către boardul BVB că prezenţa lor în AGA nu este oportună.

Adrian Simionescu a precizat că suma propusă în AGA pentru achiziţionarea softului Depozitarului a fost stabilită ca să cuprindă toate ofertele din procesul de selecţie, inclusiv a providerului luat în calcul la rugămintea BVB, prin Directorul General Ludwik Sobolewski.

---

Update 14:30: Acţionarii au aprobat remuneraţiile administratorilor

Acţionarii BVB au aprobat descărcarea de gestiune a administratorilor şi remuneraţiile administratorilor pentru 2014.

În AGA se discută bugetul pentru acest an.

---

Update 13:15: Acţionarii întreabă care este salariul lui Sobolewski

Acţionarii au întrebat în AGA care este salariul lui Sobolewski şi ce prime a primit. Conducerea bursei a invocat clauze de confidenţialitate.

De asemenea, acţionarii au întrebat ce mandat a avut Directorul General BVB la AGA Depozitarului.

---

Update 13:00: Un acţionar cere explicaţii legate de salarizarea şi primele acordate Directorului General

La punctul privind descărcarea de gestiune a administratorilor pentru 2013, un acţionar a spus că este împotriva aprobării punctului până când administratorii vor prezenta explicaţii satisfăcătoare legate de salarizarea Directorului General şi primele acordate acestuia.

---

Update 12:55: Acţionarii BVB au aprobat dividendul de 1,1777 lei

AGA BVB a aprobat situaţiile financiare pe 2013 şi distribuirea unui dividend de 1,1777 lei pe acţiune, aferent profitului de 9,48 milioane lei de anul trecut.

Astfel, BVB va repartiza 95% din câştigul de 9.484.404 lei, înregistrat anul trecut.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat anul 2013 cu un profit net cu 11% mai mare faţă de 2012, pe fondul unei cifre de afaceri de 24,3 milioane lei, cu 40% peste nivelul înregistrat în anul precedent, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de companie.

---

Update 12:20: Un avocat care fusese prezent în prezidiu părăseşte Adunarea

Dan Paul, vicepreşedintele BVB, s-a opus prezenţei în prezidiu a unui avocat, întrucât acesta nu este acţionar şi nu a fost prezentat. Avocatul a motivat că este prezent în baza unui contract de consultanţă.

Unii acţionari nu sunt de acord cu prezenţa în sală a unor persoane care nu sunt acţionari.

Potrivit unor surse, Dan Paul s-a mutat de pe locul din prezidiu în sală.

Acţionarii urmau să voteze dacă acceptă prezenţa avocatului la şedinţă, iar un acţionar a propus să se voteze şi invitarea ziarului Bursa în sală, pe aceleaşi principii.

Însă, până la urmă, preşedintele BVB a decis ca avocatul sa părăsească şedinţa.

---

Update 12:10: ASF: Procedura de vot pentru conducerea Depozitarului - neclară

Autoritatea de Supraveghere Financiară consideră că procedura de vot pe liste propusă de BVB pentru conducerea Depozitarului Central este neclară.

Potrivit unor surse, ASF a transmis BVB o scrisoare spre citire în cadrul AGA. ASF precizează că BVB ar trebui să fie un exemplu de transparenţă şi guvernanţă corporativă. Autoritatea arată că este neclar modul cum se aleg administatorii din listele propuse, având în vedere că listele conţin mai mulţi candidaţi decât locuri în consilii. Totodată, ASF arată că mandatele conducerilor Depozitarului şi CCB nu au expirat încă. ASF spune că acţionarii sunt singurii îndreptătiţi să decidă asupra procedurii de vot.

---

Update 11:30: Acţionarii au întrebat conducerea bursei dacă este mulţumită de comportamentul lui Sobolewski în AGA Depozitarului

Administratorii BVB au fost întrebaţi de Alexandru Paverman, manager la Muntenia Global Invest, dacă sunt mulţumiţi de comportamentul reprezentantului BVB, Ludwik Sobolewski, în cadrul AGA de la Depozitarul Central, de la finalul lunii martie, potrivit unor surse.

Atunci, Sobolewski nu a votat pe problema cumpărării unui nou soft, deşi chiar el convocase AGA.

Totodată, Lucian Isac, director general la Estinvest Focşani, a întrebat de ce cheltuielile salariale au crescut, în condiţiile reducerii personalului.

La această întrebare, Sobolewski a răspuns că reducerea numărului de angajaţi a presupus creşterea cheltuielilor cu salarii compensatorii.

O întrebare inedită a venit din partea lui Marius Plugaru. Acesta a întrebat dacă directorul BVB mai rămâne în funcţie, având în vedere că este candidat favorit pentru conducerea televiziunii de stat poloneze.

La întrebarea domnului Plugaru, Sobolewski a răspuns că a fost propus candidat în Consiliul de Supraveghere al companiei care administrează radioul şi televiziunea publică. Potrivit domniei sale, procesul de alegere este în derulare. CEO-ul a spus că eventuala sa alegere nu va avea niciun impact asupra activităţii sale la BVB, care e intensă, precizând că munceşte şi în weekend.

---

Update 11:15: Cvorum de 42,3%

AGA BVB a început, la şedinţă fiind prezenţi acţionari cu deţineri de 42,3% din capitalul bursei.

Înregistrarea acţionarilor nu a fost lipsită de incidente.

Preşedintele Confident Invest, Nicolae Gherguş, nu a fost primit iniţial, la şedinţă, întrucât nu avea un certificat constatator care să îi ateste calitatea de reprezentant legal al companiei, în condiţiile în care în convocator era solicitat acest act.

Nicolae Gherguş ne-a precizat că, potrivit regulamentelor ASF, bursa ar fi trebuit să ia măsuri rezonabile pentru identificarea acţionarilor. Domnia sa consideră că solicitarea certificatului constatator nu este rezonabilă, în cazul Confident, în condiţiile în care BVB i-a acceptat calitatea de reprezentant al Confident chiar ieri, în cazul unei vânzări speciale la ordin.

Până la urmă, Nicolae Gherguş a fost primit la AGA, după ce BVB a făcut verificări la Registrul Comerţului.

---

Admirabila răbdare care a durat opt luni este întreruptă de preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul, care nu a mai rezistat în faţa aberaţiei propuse de directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, în privinţa votării în bloc, pe o listă de 17 nume, pentru un Consiliu de Administraţie de numai 9 locuri, la Depozitarul Central.

Asociaţia Brokerilor, al cărei preşedinte Dan Paul este şi vicepreşedintele Bursei de Valori Bucureşti, atrage atenţia că Adunarea Generală a Bursei de Valori Bucureşti de astăzi poate fi contestată, în cazul utilizării acestei metode.

Propunerea inedită ca acţionarii BVB să nu mai voteze candidaţi individuali pentru conducerile societăţilor din grup - Depozitarul Central şi Casa de Compensare Bucureşti -, ci o listă întreagă, a venit din partea CEO-ului BVB, Ludwik Sobolewski, şi a fost aprobată, la limită, în Consiliul Bursei. BVB nu a explicat însă acţionarilor cum va alege administratorii de drept, întrucât listele propuse conţin mai mulţi candidaţi decât locurile din Consilii.

O metodă sugerată din piaţă a fost tragerea la sorţi, ironizând absurdul propunerii, care nu lasă acţionarilor posibilitatea să îi excludă pe cei antipatizaţi.

Asociaţia Brokerilor consideră că supunerea la vot a unei liste de candidaţi, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor principalului operator de piaţă, şi nu a fiecărui candidat, în mod individual, conduce la vicierea rezultatului votului şi încalcă principiile de guvernanţă corporativă şi transparenţă, la care BVB ar trebui să exceleze. "Acţionarii sunt obligaţi fie să voteze şi candidaţii de pe listă pe care nu îi agreează, fie să nu voteze lista în totalitate, cu toate că aceasta poate cuprinde şi candidaţii pentru care acţionarii şi-ar exprima votul în mod favorabil", se arată într-un comunicat al Asociaţiei.

O opinie similară a avut şi un grup de acţionari BVB, care au şi cerut completarea ordinii de zi a Adunării Generale cu propunerea unei alte metode de vot.

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, ne-a declarat: "Asociaţia Brokerilor doreşte respectarea legilor din România, în domeniul pieţei de capital şi consideră că procedura de selecţie a candidaţilor BVB pentru conducerile Depozitarului Central şi a Casei de Compensare Bucureşti, precum şi lista de candidaţi, în sine, sunt în afara legii".

BVB a făcut aroganţa să includă pe lista de candidaţi pentru Depozitar patru persoane incompatibile, în prezent - Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, şi trei administratori BVB - Stere Farmache, Adrian Lupşan şi Robert Pană.

În prezent, este în vigoare o dispunere a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (actualmente ASF) care interzice cumulul de funcţii de conducere la operatorul de piaţă şi la depozitar.

Autoritatea de Supraveghere Financiară are însă pe masă un proiect care ar putea elimina interdicţiile.

Asociaţia Brokerilor: "Grupurile de interese îşi pot impune candidaţii"

Potrivit Asociaţiei Brokerilor, propunerea BVB de procedură de vot deschide posibilitatea includerii în listă a unor candidaţi, de către anumite grupuri de interese, altele decât acţionarii celor două societăţi.

Reprezentanţii Asociaţiei mai precizează : "Consiliul Bursei propune în cadrul listei un număr de 17 candidaţi pentru Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central şi 7 candidaţi pentru cel al Casei de Compensare Bucureşti, deşi actele constitutive ale acestor societăţi prevăd un număr de 9 şi respectiv 5 administratori.

În aceste condiţii, dacă în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor BVB va fi votată întreaga listă propusă, procedura nu menţionează nimic despre criteriile după care vor fi excluşi din listă candidaţii suplimentari".

Asociaţia Brokerilor atrage atenţia că orice hotărâre privind desemnarea acestor candidaţi pe care acţionariatul BVB ar lua-o, pe baza procedurii propuse, poate fi blocată de către acţionarii interesaţi, având în vedere încălcarea principiilor de transparenţă şi guvernanţă corporativă.

Adunarea Generală a Acţionarilor BVB nu s-a ţinut, ieri, la prima convocare, din lipsă de cvorum, astfel că Ludwik Sobolewski şi-a lăsat, pentru astăzi, primul discurs oficial, în faţa acţionarilor.

Pe ordinea de zi a AGA se află şi propunerea aprobării achiziţionării de către Depozitarul Central a unui nou sistem IT, în limita sumei de 3,86 milioane de euro şi mandatarea DC pentru alegerea furnizorului, punct solicitat de un grup de acţionari.

Această decizie a ajuns în AGA Bursei, după ce acţionarii Depozitarului nu au luat o decizie pe subiect, la finalul lunii martie, pe fondul unui conflict între CEO-ul BVB şi conducerea DC.

În piaţă, s-a vorbit că după ce Depozitarul ar fi derulat selecţia pentru un provider de sistem IT, Ludwik Sobolewski ar fi solicitat includerea pe listă a unei alte oferte, respectiv a Nasdaq OMX.

După întreg scandalul, însă, BVB a recomandat acţionarilor dezvoltarea unei soluţii "in-house", pentru aderarea la platforma paneuropeană "Target 2-Securities".

Acţionarii BVB vor mai decide, în şedinţă, şi asupra rezultatelor financiare şi distribuirii profitului de anul trecut.

Conducerea Bursei a propus distribuirea unui dividend brut de 1,1777 lei/acţiune aferent profitului de anul trecut.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Grup de interese a actionat si in masacrarea de la Harinvest!!! S-a vrut protejarea cu orice chip a BCR-ului !

    Sa ramana BCRul cu banii furati de la investitori! Sobolewski a dat tonul intrerupand legatura Harinvest cu platforma de tranzactionare, dar ca sa fure actiunile Harinvest si ale actionarilor a intervenit Depozitarul prin zambaretul Agalopol si sanctionata Tanasoaie permitand tranzactionarea direct sau prin complicii de la BRK si terminand cu organe de control ale lu Ursache care in 15 noiembrie au vandut si ultimele detineri de actiuni ale investitorilor clienti nevinovati!!! De ce s-a aflat cu intarziere? De ce ati musamalizat totul domnilor cu gulere albe?? Cine din BCR a decis intreruperea relatiilor cu Harinvest si a pornit tavalugul nenorocirii Harinvest? Unde sunt pachetele de actiuni furate in aceste zile? Cine le detine ? Cine le tainuieste ? Care sunt complicii ??? DIN ACEST GRUP ORGANIZAT DE INFRACTORI ????

    LA BRUTARIE CU EI ??? LA BRUTARIE!!!  

    1. acolo la brutarie? Sau ai vorbit matale ca unul din cele doua capete la care s-a jucat sa vina si pe teritoriul lui Decebalus, egalul lui Traianus, bineinteles toate din mila Atotputernicului al carui reprezentant , Alexei, in credinta noastra orthodoxa ne face mai puternici, aidoma versetului: " cei din est au fost invatati cu brutalitatea, stiu sa treaca peste o criza mai usor" Am

    Peste tot! Pe cine reprezinta faraonul de fapt? Cum se lipeste asta? Cu Munca, Mai Putin se pare!

    1. Desi nu a fost favoritul meu si am fost un critic asprum, trebuie sa recunosc ca a ramas un reper de loialitate si corectitudine pentru actionari. Scuze Faraoane si uilta bafta ! Avem nevoie de tine si sa ne ierti daca am gresit!! Ma bucur ca a ai revenit.

      Pe vremea Faraonului o duceam bine. Valoarea bursei si a portofoliuluii meu era cu 30 "%mai mare. Sa vina inapoi! Era un om onest si dedicat Bursei. Acum vad numai declaratii sforaitoare. M-am saturat. Vreau rezultate.

    doamna Gabi are totusi mare dreptate, avand in vedere ca pe langa masinuta s-ar putea sa-i dispara si coarda de jucarie. Acum am inteles de ce al doilea mare bancher al taramurilor mioritice dupa Sfantul Andreas, propovaduitorul credibililitatii s-a hotatrat sa numeasca un direttore pentru a cuantifica nemultumririle plebei, adica a cetatenilor nu low cost , ci a celor care primesc ceva pentru banii lor, exprimarea concrecta fiind in evanghelia dupa acelasi predicator al bunei credibilitati...Oricum este numai de bine, ca datorita acestui GI (Gi Ai sau grup de interese) prezenta trupelor NATO a crescut simtitor si astfel pericolul unor tensiuni la gurile fluviului pe care s-a semnat tratatul dintre Alexei, nu patriarhul si Gerhard, nu cel cu Polul Nord va fi complet contrabalansat de bucuria conotionalilor lui Vladimir, fratele lui Vitali, nu fratele mai mare, stiindu-se acum in afara supozitiei ca ar putea fi in aceeasi barcuta cu baietelul doamnei sus mentionate, fiindca acum marele compozitor Verdi va putea fi interpretat cu mare succes si la Viena, desi noua celorlalti din compania de muzica ne-ar fi spus ca nu mai este de actualitate deoarece cererea de bilete ar fi prea mica. De unde sa stim noi , spectatorii, ca de fapt era un joc la doua capete, cum bine spun redactorii maestrului. Va urez un weekend placut la toti melomanii mioritici , teutoni, fara a-i uita a mentiona si pe cei ai marelui conducator de osti Sobieski...

    1. esti beat?esti betivu!nu mai posta aiurea du-te la carciuma si lasa-i pe altii sa nu mai piarda timpul cu tine tu nu te uiti ce delirezi? ori ai tras ceva un joint ?

      daca esti beat, nu inseamna neaparat ca esti si betiv. Atat timp cat posta nu s-a privatizat nu vad niciun impediment. Poti sa te imbeti teoretic si acasa, de aceea doar s-a inventat home office. Spre deosebire de dumneata eu ma recomand. E drept ca si matale spui ca ai fi anonim. O data in tinerete am intalnit pe cineva si cand s-a prezentat a spus tot cam asa...Anonymous Alcoholicals(scuza-ma pentru engleza , nu am dictionaul langa mine, ci doar Absolut si Maker. Deli provine din limba turca si inseamna dus cu pluta....Varianta totusi demna de luat in seama, daca este sa privim pozele zilelor trecute. Un joint nu se trage, ci se infiinteaza. Pentru aceasta trebuie sa fie o comunitate de interese. Si sa ai un spirit de aventurier, ca doar acesta este motivul pentru care i se spune joint venture. Cat despre timpul pe care mi l-ai acordat, nu prea ai fost atent la ce a zis marele Traianus , idea cu cablul, telecomanda....Bineinteles daca ai fi rasfoit un ziar financiar ai fi avut mai mult folos la comentariul marelui Adrianus, cele cu cele 2 crisis , decat la al umilei mele persoane. Totusi nu este aceasta diferenta pentru care oamenii din est reusesc sa treaca peste crize? Sunt mai invatati cu brutalitatea, bestialitatea ca sa zic asa, pentru a nu te supune la eforturi intelectuale. Sa fii iubit si multumesc pentru incredere. AVE CESAR!

    Interesati-va ce clauza de reziliere are sobolanski si veti intelege mai multe...

    Sau intrebati cate zile pe luna sta in tara... 

    1. Aceasta clauza neta este de doar 500.000 de Euro ...

      dar nu este asta treaba actionarilor . 

      Nu stii raspunsul, iar asta ESTE treaba actionarilor, ca doar din banii lor se plateste ... Treaba actionarilor care ar fi? Sa asculte aberatiile lui sobolanski?

      Normal ca nu stiu pentru ca este secret, ai perfecta dreptate dar aberatiile lui lui Sobo si ale CA induc ideea ca ei ar avea dreptate !

      Daca salariul ar fi 2 milioane de euro cu bonusuri cu tot cum ar putea afla acest lucru si actionarii BVB ?

      Sobo o fi colaborat si cu securitatea de e asa secret salariul sau,sau el nu a dat declaratia aia notariala pe propria raspundere ? 

    Felicitari pt ideea cu relatarea de la fata locului. Cine o face este nu doar priceput, dar are si simtul umorului. Pacat ca nu avem Bursa TV.

    multumim pentru aceaste relatari de la Adunarea Generala

    Felicitari Bursa, FELICITARI Dna Ardelean! Demersul este extraordinar! Asteptam si impresiile!

    intr-adevar extraordinara prestatia de astazi si de asemenea o idee demna de urmat cea referitoare la BURSATV. Weekend placut!

    Cine e Tere Farmache?

    1. Un cocos pe vremuri. Tere vine de la there, Asa isi striga el gainile in trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb