ALERT Bancheri, acuzaţi de fraudă de 22 de milioane de euro

F. A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 noiembrie 2012

Bancheri, acuzaţi de fraudă de 22 de milioane de euro
  • document ataşat Declaraţie de avere Mihai Grigoroiu
    apasă aici pentru a descărca.

    UPDATE 18:34

    Preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Şaramet, a declarat că nu a fost informat până acum că va fi suspendat din funcţie şi că pentru a fi suspendat este nevoie de acordul său, transmite Realitatea.net.

    UPDATE 18:12

    Procurorii DIICOT au mai emis alte patru mandate de reţinere în dosarul fraudelor bancare.

    UPDATE 17:58

    Două persoane au fost reţinute în dosarul bancherilor. DIICOT a emis ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore.

    În total sunt cercetate în reţea 48 de persoane.

    UPDATE 15:38

    Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a luat cunoştinţă de acţiunea întreprinsă de procurori ai DIICOT, ancheta aflându-se în curs de desfăşurare, arată un comunicat de presă.

    Activitatea FNGCIMM nu este afectată de acest eveniment şi aceştia rămân atât la dispoziţia autorităţilor, pentru a furniza orice informaţie necesară privind acest caz, cât şi aproape de partenerii săi.

    UPDATE 14:52

    Creierul grupării acuzate de procurorii DIICOT de frauda bancară de peste 22 milioane de euro ar fi Dragoş Florian Diaconescu, fost general al Centrului de Informaţii Externe (actuala Direcţie de Informaţii Externe), potrivit surselor de presă.

    Procurorii DIICOT i-ar fi monitorizat pe membrii grupării în sediul societăţii 3D Real Estate SRL, controlată de Dragoş Florian Diaconescu, iar la întâlniri participau oameni de afaceri şi bancheri.

    Florian Diaconescu era amic cu Aurel Şaramet, şeful Fondului Naţional de Garantare, cel care elibera scrisori de garanţie pentru membrii grupării atunci când voiau să acceseze credite.

    UPDATE 13:30

    BCR a sesizat DIICOT, în trimestrul al II-lea, că a descoperit, prin divizia antifraudă specializată a băncii, existenţa unor falsuri în dosarele de credit a patru firme din Călăraşi, Olteniţa şi Bucureşti.

    Salariaţii băncii implicaţi în aceste cazuri au fost concediaţi, iar banca a depus plângeri penale împotriva acestora şi a altor persoane din afara băncii, se arată într-un comunicat de presă.

    Printre implicaţi sunt şi reprezentanţi ai MECMA şi Aurel Şaramet director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru I.M.M.

    Una din bănci este BRD

    Vă vom ţine la curent cu noi informaţii

    -----

    UPDATE 12:58: Directorul FNGCIMM, Aurel Şaramet, învinuit în cazul unei fraude bancare de 22 de milioane de euro, are terenuri, case în Bucureşti şi Snagov, dar şi bijuterii, tablouri şi o colecţie numismatică valorând 97.000 de euro şi a acordat unor persoane împrumuri de 59.000 de euro şi 200.000 de lei, conform surselor de presă.

    Conform declaraţiei de avere din iunie 2012, Şaramet are un teren intravilan de peste 200 de metri pătraţi în Bucureşti, achiziţionat în 2003, 2, 25 hectare de teren agricol, în judeţul Constanţa, achiziţionate în 2004 şi 14 hectare de teren extavilan, din altă categorie decat cel agricol, forestier sau luciu de apă, zona în care se afla acestea fiind ştearsă din formular. El mai are două autoturisme Mercedes şi un Ford Fiesta, bijuterii de 9.500 de euro, achiziţionate începând din anul 2000, o colecţie numismatică de 19.500 de euro şi tablouri de 68.000 de euro.

    ---

    UPDATE 12:55: În urma informaţiilor apărute în mass-media, preluate din comunicatul DIICOT, cu privire la implicarea unor angajaţi ai Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) într-un dosar de fraudă MECMA face următoarele precizări, într-un comunicat de presă remis redacţiei.

    Aurel Şaramet este director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru I.M.M.- uri, începând cu anul 2001.

    Mihai Grigoroiu a fost şef serviciu din 2009 în cadrul OIIMM, exercitând temporar funcţia de Director General Adjunct la AM POSCEE.

    Ionuţ Cătălin Roşu ocupă din 2010 funcţia de auditor asistent în cadrul Serviciului de Audit Public Intern din cadrul OIIMM.

    Mihail Andrei Atanasiu ocupă din 2009 funcţia de consilier asistent la Direcţia Generală Mediu de Afaceri în cadrul OIIMM.

    În cazul domnului Aurel Şaramet au fost demarate procedurile de suspendare din funcţia deţinută în cadrul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru I.M.M.- uri, se arată în comunicat.

    Ministrul Economiei a dispus încetarea activităţii în funcţiile ocupate de celelalte 3 persoane implicate în dosarul anchetat de DIICOT, urmând să dispună suspendare lor în situaţia în care DIICOT va lua măsura arestării preventive a celor 3 învinuiţi, conform legii 188/1999, art.94, alin 1, se arată în comunicatul de presă.

    La nivelul MECMA nu sunt cunoscute alte detalii cu privire la dosarul care face obiectul cercetărilor efectuate în momentul de faţă de DIICOT, se precizează în comunicat.

    În urma informaţiilor apărute, Corpul de Control al ministrului economiei a demarat un control propriu pe această temă.

    ---

    UPDATE 12:40: Aurel Şaramet, suspendat de la FNGCIMM

    ---

    UPDATE 11:33: BRD Groupe Société Générale a luat cunoştinţă de acţiunea întreprinsă de procurorii DIICOT, se arată într-un comunicat al băncii. Conform comunicatului DIICOT, ancheta este în curs de desfăşurare, iar faptele vor fi analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66C procedură penală referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

    Activitatea BRD nu este afectată de acest eveniment şi BRD rămâne la dispoziţia autorităţilor pentru a furniza orice informaţie necesară legată de acest caz, se arată în comunicat.

    ---

    UPDATE 11:25: În cazul de fraudă se pare că ar fi vorba şi despre "câţiva mici funcţionari" din cadrul BCR, însă nu la un nivel comparabil cu cel din top managementul BRD, ne-au declarat surse bancare.

    Reprezentanţii BCR ne-au declarat: "Momentan investigăm implicaţiile şi amploarea prejudiciului"

    ---

    UPDATE 11:20: FGDB precizează: "Depozitele bancare sunt în siguranţă"

    Anchetele referitoare la posibilele acuzaţii de fraudă în sistemul de acordare a creditelor nu se referă la activitatea de garantare a depozitelor bancare, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.

    Fondul de Garantare a Depozitelor înn Sistemul Bancar (FGDB) este o instituţie independenti, persoani juridici de drept public, al cărui obiect de activitate nu are nicio legătură cu activitatea de creditare.

    FGDB este o instituţie diferită de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

    Directorul Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar este Eugen Dijmărescu.

    ---

    UPDATE 10:33: Hidegcuti, FRC: "Noi nu avem nicio implicare în cazul fraudelor bancare"

    Este posibil ca acele garanţii acordate de FNGCIMM să fie contragarantate de Fondului Român de Contragarantare (FRC), însă până în acest moment Fondul nu are aceste informaţii, ne-a declarat Ioan Hidegcuti, preşedintele FRC.

    Domnia sa ne-a spus: "Pur şi simplu nu pot să înţeleg un asemenea joc. Garanţiile pe care le oferă FNGCIMM sunt contragarantate de FRC, însă noi nu avem nicio implicare în acest caz. În baza noastră de date sunt înscrise toate societăţile care au primit garanţii şi contragaranţii, dar având în vedere că nu sunt făcute publice numele acestor societăţi, nu ne putem pronunţa. În momentul în care vom şti despre ce este vorba vom lua măsuri. Faptul că s-a lucrat cu documente false în cazul garanţiilor mă face să cred că s-a introdus elementul de falsitate şi la nivelul contragaranţiilor. Dacă vor apărea nereguli şi în cazul contragaranţiilor, noi ne vom poziţiona, conform legii".

    ---

    UPDATE 09:47: Roşu Cătălin Ionuţ este auditor în cadrul Ministerului Economiei şi potrivit declaraţiei de avere are un credit la BCR de 37.000 de euro, contractat în anul 2010.

    UPDATE 09:45: Andrei Mihai Atanasiu este expert în cadrul MECMA, potrivit declaraţiei de avere.

    UPDATE 09:40: Mihai Grigoroiu a lucrat la organismul intermediar pentru IMM-uri din Ministerul Economiei.

    Domnia sa este în prezent asistent la cabinetul secretarului de stat din MCSI.

    Potrivit declaraţiei de avere, postată pe site-ul MECMA, în acest an Grigoroiu a contractat două credite de la BRD, unul în valoare de 28.000 de lei, şi unul de 51.000 de euro.

    ---

    UPDATE 09:35: Un fost general DIE, Dragoş Diaconescu şi el chemat la audieri.

    ---

    UPDATE 09:25 : Mugur Şteţ, purtător de cuvânt al BNR, a declarat, în legătură cu cei care au depozite la băncile investigate, că în ţara noastră depozitele bancare sunt garantate de stat. Domnia sa consideră că este nevoie de echilibru în declaraţii, pentru a nu se ajunge la o generalizare sau exagerare a subiectului şi astfel să se includă toţi angajaţii din sistemul bancar românesc. Domnia sa a spus că nu declaraă nimic pe baza comunicatului DIICOT şi că aşteaptă ancheta.

    Nu este cazul să se creeze panică.

    Mugur Şteţ a dat asigurări că cei care au depozite, la băncile implicate în cazul anchetat de procurori, trebuie să ştie că acestea sunt garantate de Fondul de Garantare, conform legislaţiei europene.

    Este important să vedem care este verdictul anchetatorilor şi pe urmă verdictul instanţei.

    Despre faptul că FNGCIMM oferă garanţii în numele statului, iar presupusa fraudă ar însemna un prejudiciu pe bani publici, Mugur Şteţ a precizat că, potrivit regulamentului de funcţionare al Fondului, eventualele pagube vor fi acoperite din fondurile instituţiei.

    ---

    UPDATE 09:15: Aurel Şaramet a declarat că nu ştie despre ce este vorba, sau de ce numele lui apare în comunicatul DIICOT.

    ---

    UPDATE 09:12: Liviu Voinea, secretar de stat în Ministerul Finanţelor a declarat că nu cunoaşte detaliile cu privire la acest subiect.

    Evaziunea fiscală este marea problema a economiei româneşti, a mai adăugat acesta. "Este multă fraudă în sistem. Dacă am reuşi să reducem măcar un sfert din evaziunea fiscală a României, am avea bani pentru salarii, pensii şi investiţii publice".

    Cincizeci de percheziţii au loc în Bucureşti şi Călăraşi, la locuinţele mai multor directori de bănci, aceştia fiind cercetaţi pentru spălare de bani, conform unui comunicat DIICOT.

    Printre persoanele duse la audieri sunt şi angajaţi ai băncilor.

    Prejudiciul cauzat băncilor se ridică la peste 20 de milioane de euro. Unii dintre bancherii anchetaţi sunt angajaţi BRD, informează presa.

    Bancherii ar fi acordat ilegal credite. Reţeaua a fost monitorizată timp de 7 luni de DGIPI.

    Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Bucureşti şi Biroul Teritorial Călăraşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 48 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

    În acest sens, la data de 1 noiembrie 2012, procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat un număr de 50 de percheziţii domiciliare la locuinţele învinuiţilor precum si la sediile unor societati comerciale din municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu.

    În fapt, se reţine că, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracţional organizat, sub coordonarea liderului Ruse Daniel - au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul ţării, prin utilizarea unor documente falsificate, se precizează în comunicatul de presă.

    Se mai reţine că învinuiţii au obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri (MECMA), in baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de către liderii grupării, se arată în comunicat.

    Activitatea infracţională a fost sprijinită de către învinuiţii Şaramet Aurel, având calitatea de director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru I.M.M. - uri, Cercel - Duca Alexandru Claudiu, vicepreşedinte BRD, Mihai Grigoroiu, Rosu Catalin Ionut si Atanasiu Andrei, angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri şi Diaconescu Florian Dragoş, precizează comunicatul.

    Valoarea totală a prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională este estimată la suma de 22 milioane de Euro.

    La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Bucureşti vor fi aduse 100 de persoane in vederea audierii, urmând ca după finalizarea audierilor sa fie dispuse masurile legale în cauză, mai arată comunicatul.

    Suportul tehnic şi informativ al operaţiunii a fost asigurat de către SRI.

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. bineinteles daca se iau in considerare si cei care se afla in imponderabilitate juridica cu referinta la cvorum. Vedeti frate, frate, da branza-i pe bani. Deci acum poate orice cetatean al Romaniei Democratice Unilateral Subdezvoltate intr-un mod Libertin sa recunoasca importanta de a face parte din cei interesati de soarta tarii. Bine, acum o dau si eu un pic asa cotita, mai la sentimentul national, dar vedeti daca nu spuneam ieri ca ma revolt in constiinta mea patriotica astazi puteam sa am pretentie la un euro. Intrebarea este la cine sa-l cer. Ca maestrul Voinea ar putea face reclama la filme cu vampiri conform proverbului nici usturoi n-a mancat , dar totusi s-a dat de gol. " * UPDATE 09:12: Liviu Voinea, secretar de stat în Ministerul Finanţelor a declarat că nu cunoaşte detaliile cu privire la acest subiect.

      Evaziunea fiscală este marea problema a economiei româneşti, a mai adăugat acesta. "Este multă fraudă în sistem. Dacă am reuşi să reducem măcar un sfert din evaziunea fiscală a României, am avea bani pentru salarii, pensii şi investiţii publice". Pai mon cher matale chiar nu intelegi ce spui, adica singura solutie este sa nu mai fraudam ca sa avem salarii, pensii s.a.m.d. Adica actualmente tinand cont ca "este multa" ma intreb cum reusiti sa faceti faptele astea eroice ca cei care sudoresc la bujet sa-si primeasca remuneratia. Da pe de alta parte ce ma intereseaza pe mine macroul asta economic. Mai bine imi vad de hamzia mea microfonica si daca prietenul Dorin e pe frecventa poate ne mai adun unul, altul asa sa punem macar de-o ciorba cu burta la Capsa sa ma dreg din buimaceala acestei stiri. Romani din toate tarile treziti-va. Se da malai! Trebuie insa doar sa va prezentati cu bolintinul si sa spuneti ca vreti. Ce , nu este important, dorinta sa avem ca putirinta prindem din mers, ca in politica, learning by doing :-)  

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb