ALERT Cheltuielile cu aparatul bugetar s-au dublat în cinci ani

F.A.
Macroeconomie / 13 mai 2010

Preşedintele Traian Băsescu a declarat: "Cu sau fără asistenţa FMI, trebuie să privim la modernizarea aparatului bugetar al României şi la optimizarea costurilor cu acest aparat extrem de ineficient. Cifrele care m-au făcut să fiu foarte determinat în a susţine aceste măsuri: pentru 2004 - 2005 cheltuielile cu aparatul bugetar erau de 17 miliarde de lei, iar în 2010 sunt 43,6 miliarde de lei, în doar cinci ani. E mai mult decât o dublare. Un proces de modernizare a statului nu poate fi conceput fără restructurarea masivă a aparatului de stat. Nu poate funcţiona statul în aceste condiţii. Nu putem continua aşa, 3 milioane de oameni trebuie să cotizeze pentru a asigura salariile la 1,4 milioane bugetari şi aproape 6 milioane de pensionari.

Fără să luăm măsuri vom continua să împrumutăm la nesfârşit. Avem timp să luăm măsuri să nu se întâmple un lucru rău.

E uşor de înţeles ce se întâmplă dacă ne făceam iluzia că prin majorarea TVA şi a cotei unice mai acopeream cheltuielile din sectorul bugetar. Dacă am continua aşa şi eram fericiţi cu mărirea fiscalităţii, această deformare interioară a sistemului bugetar şi social ar fi rămas acolo. Aş vrea să înţelegem foarte bine că ducând înainte lucrurile ca în prezent şi mărind fiscalitatea ar fi fost inevitabil un nou acord de împrumut cu FMI, BM şi UE. De data aceasta, unul mai mare, pe care l-am evaluat la aproape 30 de miliarde de de euro. Dacă am face un nou împrumut, fără să luăm masuri severe de restructurare a cheltuielilor sociale şi bugetare, în 2013 am avea un nivel de îndatorare de 67% din PIB. Azi, nivelul este de 31% şi până la sfârşitul anului ajunge la 36%. Acest nivel îl vom suporta greu, iar măsurile ce trebuie luate sunt pentru a preveni creşterea peste 36-37 maxim 40%. România nu e în situaţia Greciei, România poate ajunge, dar în niciun caz nu suntem in situatie Greciei. Avem la dispoziţie toate instrumentele să evităm o asemenea situaţie, singura problemă e dacă vrem să le utilizăm.

Nu aş vrea însă să se înţeleagă că suntem într-o situaţie roz. Suntem într-o situaţie dificilă care ne permite aplicarea de corecţii pentru a evita dificultăţi mai mari.

Aş spune, fără să încerc nominalizări, că după 20 de ani de la Revoluţie, 20 de ani de democratie să spunem, am însoţit evoluţia democratică de dezvoltare a unui stat clientelar, în care toate partidele, întreaga clasă politică a acceptat dezvoltarea unui stat clientelar. Sistemul politic, dar şi social pe care l-am dezvoltat e un sistem bolnav, care trebuie tratat într-un proces de modernizare a statului pentru a stopa evoluţiile negative care acompaniază dezvoltarea democratică (...). Statul român nu-şi poate permite să-şi mai finanţeze propriile sisteme, pe care le-a generat.

Sistemul de pensii este afectat de lipsa resursei pentru a plăti pensiile la nivelul la care ele sunt fixate acum, a spus preşedintele, adăugând: "Sunt şi explicaţii de ordin financiar - lipsa banilor, dar şi explicaţii ce vizează interiorul sistemului de pensii. Pentru anul acesta, bugetul de stat transferă la pensii 1,7 miliarde euro, însă pentru a plati pensiile 100%, ar trebui să putem transfera minim 2,2 miliarde de euro. Diferenta nu o avem însă. Din acest motiv soluţia pe care am propus-o în discutiile cu FMI, cu BM şi UE a fost reducerea cu 15% a pensiilor. În momentul de faţă avem 1,8 milioane de de pensionari cu stagiul complet, avem 1,3 milioane de pensionari fără stagiu complet - în general, pensionaţi la cerere, înainte de termen, şi mai avem 906.000 pensionari pe caz de boală. Astfel, numărul pensionarilor fără stagiu complet şi pe caz de boală ajunge la 2,2 milioane, mai mulţi decât cei cu stagiul complet. Sigur, cred că orice om s-ar intreba de ce în ultimii doi trei ani s-a produs o creştere explozivă a numărului pensionarilor pe caz de boală. In Bihor, sunt 52.756 de pensionari de invaliditate, reprezentând 32,9% din numărul pensionarilor din judeţ. Dacă acest procentaj ar fi fost relativ uniform pe teritoriul ţării, am fi ajuns la concluzia că e o chestiune sistemică, că românii sunt mult mai bolnavi decât cetăţenii din alte ţări. În Covasna, sunt doar 5.403 pensionari de invaliditate, 12,2% din numărul de pensionari; în Mehedinţi, cifra e de 13,6%; în sectorul 1 tot 13,1%, în Tulcea 7%. Acest procentaj, 32%, ne arată ceva în neregulă în Bihor, mai ales că sunt sate întregi în care 100% bărbaţi sunt pensionaţi pe caz de invaliditate. Mai sunt judeţe cu procente peste 25%. În mod categoric aici se întâmplă ceva în neregulă şi până la sfârţitul anului Ministerul Sănătăţii trebuie să vadă cine e pensionat corect. Nu mai putem plăti la nesfârşit din bugetul de pensii înţelegeri între medici şi cetăţeni care vor să ia şi pensie şi să fie şi apţi de muncă. Întrebarea care e pe buzele tuturor e până când va dura această reducere cu 15% a veniturilor pensionarilor. Vă pot spune doar intenţia, aşa cum am discutat cu guvernul - să menţinem această reducere până la sfârşitul anului, dar e doar o intenţie - în speranţa că pentru bugetul anului 2011 vom avea resursele integrale, care depind de programul de stimulare a relansării economiei, de lupta impotriva evaziunii fiscale, a contrabandei.

Sistemul de ajutoare sociale

Preşedintele Traian Băsescu a spus: "Acum, în România sunt circa 200 de ajutoare de care românii pot beneficia, de diverse tipuri. Aceste ajutoare costă anul acesta peste 2 miliarde de euro şi de ele beneficiază circa 7 milioane de români. Se observă la aceste ajutoare sociale că au fost în primul rând mare parte din ele nejustificate şi reprezintă o altă formă de clientelism. Au fost acordate ori la început or la sfârşit de mandat, la început consolidare, la sfârşit vot".

Traian Băsescu: "Acum câteva săptămâni am fost anunţat că s-a atins ţinta de deficit şi că, mergând pe aceste cheltuieli, ajungem la un deficit de 11,7 miliarde de euro, abia atunci am spus < unde sunt cheltuielile acestea? >. Abia atunci am început să cer informaţii şi să încerc să înţeleg. Dacă ar fi existat bani cu certitudine s-ar fi plătit integral pensiile. Din păcate nu avem acea jumătate de miliard în plus pentru a o transfera la bugetul asigurărilor sociale. Nu pot să nu constat nereguli de fond în alocarea banilor în aceste zone în care menirea statului e că cei care au nevoie de sprijin, să-i sprijine, şi nu să împrăştie bani cu nemiluita, fără a avea un sistem de control".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb