ALERT DNA cere reţinerea şi arestarea lui Vâlcov

V.B.
Anticorupţie / 19 martie 2015

DNA cere reţinerea şi arestarea lui Vâlcov

Actualizare 18:51 Dragnea: "Cererea de arestare a lui Vâlcov este o lovitură importantă pentru imaginea Guvernului"

Cererea de arestare a ministrului demisionar al Finanţelor, Darius Vâlcov, este "o lovitură importantă" pentru imaginea Guvernului, care nu-i bucură pe membrii acestuia, a declarat astăzi Liviu Dragnea, deţinătorul portofoliului de la Dezvoltare Regională, apreciind, totuşi, că, până la urmă, rămâne ceea ce face Executivul pentru societate, scriu surse din presă.

Preşedintele executiv al PSD a comentat: "E o lovitură importantă. Nu e ceva care să ne facă să fim bucuroşi, dar, până la urmă, rămâne ceea ce face Guvernul pentru economie, pentru societate, pentru România, în general. Până acum, Guvernul a făcut lucruri bune. Acum, din nefericire, exact când promovăm Codul Fiscal, s-a întâmplat şi acest necaz cu Darius Vâlcov, dar cu Codul Fiscal mergem înainte".

În opinia lui Dragnea, nu trebuie amânate discuţiile privind Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală, iar şedinţa de Guvern convocată pentru luni va avea loc conform programului stabilit.

Întrebat de ce a fost acceptată demisia lui Darius Vâlcov, deşi premierul anunţase iniţial că îl va menţine în Guvern până când vor fi adoptate cele două coduri, Dragnea a răspuns: "E o nouă situaţie şi probabil că Darius nu mai are starea interioară necesară să poată să gestioneze lucrurile astea, să poată să se gândească în mod serios la ele".

Liderul social-democrat a mai arătat că Victor Ponta va găsi cât mai repede o propunere pentru un nou ministru, pe care i-o va prezenta preşedintelui Klaus Iohannis.

"Nu s-a stabilit să fie neapărat din partid sau neapărat tehnocrat. Trebuie să fie un om care să poată gestiona în continuare discuţiile din Parlament pe Codul Fiscal, care este proiectul nostru major, al guvernului Ponta, şi care să fie un bun ministru. Este un minister greu şi nu ne jucăm", a încheiat Dragnea.

---

Actualizare 17:00 Niţu transmite ministrului Justiţiei cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării

Procurorul general Tiberiu Niţu a transmis astăzi ministrului Justiţiei cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului Darius Vâlcov, acuzat de trafic de influenţă.

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis ministrului Justiţiei cererea însoţită de referatul cauzei, în baza cărora să solicite Senatului încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Darius-Bogdan Vâlcov sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă", informează un comunicat al PÎCCJ.

Faptele reţinute în sarcina acestuia formează obiectul unui dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precizează sursa citată.

(Elena Deacu)

---

Actualizare 16:39 Ponta a semnat demisia lui Vâlcov

Premierul Victor Ponta a anunţat, în urmă cu puţin timp, pe Twitter, că a aprobat demisia lui Darius Vâlcov din postul de ministru al Finanţelor, având în vedere cererea DNA de arestare a acestuia, şi că îi va prezenta, cât mai curând, preşedintelui Klaus Iohannis o propunere pentru acest portofoliu.

"Având în vedere noua cerere a DNA, am aprobat demisia domnului Vâlcov! Voi prezenta, în cel mai scurt timp, preşedintelui Iohannis o nouă propunere pentru MFP", a transmis Ponta.

---

Actualizare 16:27 Surse: cererea de arestare era gata încă de vineri

Cererea DNA privind avizul de reţinere şi arestare a lui Darius Vâlcov era pregătită de procurorii DNA încă de vineri, au declarat, pentru ziarul BURSA, surse judiciare, dar ea nu a fost trimisă procurorului general (în vederea sesizării Senatului), deoarece, în acel moment, ministrul demisionar a cerut răgaz ca să studieze dosarul şi să facă declaraţii în faţa anchetatorilor.

Totuşi, Vâlcov nu a făcut declaraţii nici astăzi, când a venit singur la DNA. În plus, de vineri până astăzi, la dosar au apărut declaraţii ale "altor părţi" din proces, incriminatoare la adresa senatorului PSD, motiv pentru care procurorii anticorupţie au formulat cererea de reţinere şi arestare a fostului primar de Slatina.

---

Actualizare 16:07

DNA cere, din partea Senatului, încuviinţarea reţinerii şi arestarea ministrului demisionar al Finanţelor, senatorul PSD Darius Vâlcov, acuzat de trafic de influenţă în favoarea unui afacerist local, când era primar de Slatina, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

Anchetatorii susţin că, în 2009, administratorul unei firme i-a cerut primarului Vâlcov sprijinul pe lângă decidenţii din autoritatea contractantă, pentru câştigarea unor licitaţii de lucrări privind obiective situate în Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, omul de afaceri promiţându-i edilului 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări.

Astfel, în noiembrie 2008, a fost aprobat proiectul "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt", al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) "Oltul" a delegat serviciile de alimentare cu apă şi canalizare în aria de implementare a proiectului.

În acest proiect, au fost încheiate contractele de reabilitarea şi extindere a reţelei de apă şi canalizare în Scorniceşti, Potcoava, Slatina, Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt.

DNA acuză că membrii comisiei de licitaţie, în mod abuziv, la îndemnul lui Darius Vâlcov, au eliminat din caietul de sarcini unele condiţii de eligibilitate, pentru favorizarea firmei respectivului afacerist. Astfel, societatea a câştigat licitaţiile organizate pentru mai multe lucrări.

Vâlcov şi omul de afaceri au stabilit de comun acord ca banii să-i fie remişi primarului, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei.

Procurorii anticorupţie detaliază: "Astfel, în baza acestei înţelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii".

Totuşi, de la jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare ale firmei, administratorul nu a mai putut face plăţile către primarul Darius Vâlcov.

În acest context, Vâlcov l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu o persoană cu funcţie de conducere din primărie, care, "având cunoştinţă de înţelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienţei ilegale a banilor, ca diferenţele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens".

Ca urmare a înţelegerii cu afaceristul, primarul Darius Vâlcov ar fi primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane euro, o parte direct, în numerar, iar 2,48 milioane lei prin intermediul unor firme.

---

Ministrul demisionar al Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, a sosit, în urmă cu puţin timp, la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ca să fie audiat în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Vâlcov a venit la audieri după şedinţa de Guvern în care au fost discutate proiectul Codului fiscal şi cel al Codului de procedură fiscală.

DNA îl bănuieşte pe Vâlcov că, în calitate de primar al municipiului Slatina, ar fi intervenit în favoarea unui om de afaceri pentru atribuirea unor contracte, afaceristul promiţându-i primarului de atunci 20% din sumele încasate.

Darius Vâlcov a declarat, astăzi, la DNA că, împreună cu avocatul său, a cerut să studieze dosarul, adăugând: "În momentul în care îl vom vedea, vă voi da mai multe detalii".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb