ALERT / DNA: Ministrul Darius Vâlcov, urmărit penal pentru trafic de influenţă

Valentin Busuioc
Anticorupţie / 13 martie 2015

Ministrul Darius Vâlcov, urmărit penal pentru trafic de influenţă

Actualizare 21:51

Procurorii DNA l-au pus sub urmărire penală pe ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, pentru că, în calitate de primar de Slatina, ar fi făcut trafic de influenţă în favoarea unui afacerist local, conform unui comunicat remis redacţiei.

Anchetatorii susţin că, în 2009, administratorul unei firme i-a cerut primarului Vâlcov sprijinul pe lângă decidenţii din autoritatea contractantă, pentru câştigarea unor licitaţii de lucrări privind obiective situate în Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, omul de afaceri promiţându-i edilului 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări.

Astfel, în noiembrie 2008, a fost aprobat proiectul "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt", al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) "Oltul" a delegat serviciile de alimentare cu apă şi canalizare în aria de implementare a proiectului.

În acest proiect, au fost încheiate contractele de reabilitarea şi extindere a reţelei de apă şi canalizare în Scorniceşti, Potcoava, Slatina, Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt.

DNA acuză că membrii comisiei de licitaţie, în mod abuziv, la îndemnul lui Darius Vâlcov, au eliminat din caietul de sarcini unele condiţii de eligibilitate, pentru favorizarea firmei respectivului afacerist. Astfel, societatea a câştigat licitaţiile organizate pentru mai multe lucrări.

Vâlcov şi omul de afaceri au stabilit de comun acord ca banii să-i fie remişi primarului, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei.

Procurorii anticorupţie detaliază: "Astfel, în baza acestei înţelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii".

Totuşi, de la jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare ale firmei, administratorul nu a mai putut face plăţile către primarul Darius Vâlcov.

În acest context, Vâlcov l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu o persoană cu funcţie de conducere din primărie, care, "având cunoştinţă de înţelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienţei ilegale a banilor, ca diferenţele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens".

Ca urmare a înţelegerii cu afaceristul, primarul Darius Vâlcov ar fi primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane euro, o parte direct, în numerar, iar 2,48 milioane lei prin intermediul unor firme.

"Transferul sumelor a fost realizat cu sprijinul şi prin intermediul unor persoane faţă de care se desfăşoară acte de urmărire penală, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive pentru a disimula provenienţa şi destinaţia reală a sumelor de bani", conchide DNA.

---

Actualizare 19:23 Surse: Vâlcov, audiat pentru presupuse fapte comise ca primar de Slatina

Ministrul Darius Vâlcov ar fi audiat pentru presupuse fapte comise în calitate de primar al municipiului Slatina, relatează mass media, citând surse judiciare.

Darius Vâlcov a avut două mandate de primar al localităţii, din 2004 până în 2012. Pe 27 martie 2012, Vâlcov şi-a anunţat demisia din PDL, partid din care făcuse parte din 2000. Astfel, politicianul a fost eliberat din funcţia de primar pe 28 martie 2012, printr-un ordin al prefectului. La 10 iunie 2012, Darius Bogdan Vâlcov a fost reales, cu un procentaj de peste 80%.

În luna decembrie a aceluiaşi an, Vâlcov a fost ales senator de Olt din partea PSD.

În perioada august-decembrie 2014, Darius Vâlcov a fost ministru delegat pentru Buget, ocupând, ulterior, funcţia de ministru al Finanţelor Publice.

------

Actualizare 19:00 Avocatul ministrului a ajuns la DNA

Actualizare 18:52 Darius Vâlcov nu dă declaraţii în faţa procurorilor până nu soseşte avocatul său

Actualizare 18:37 Ministrul a ajuns la DNA după ce a ieşit de la o emisiune TV

Actualizare 18:29 Surse: Vâlcov este audiat în calitate de suspect

Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, ar avea calitatea de suspect în dosarul în care este audiat la DNA, scrie presa, citând surse judiciare.

---

Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, a fost adus cu mandat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în urmă cu puţin timp, pentru audieri într-un dosar de corupţie, scriu surse din presă.

Pe 27 august 2014, preşedintele de atunci, Traian Băsescu, a declarat că există o serie de fapte petrecute în mandatul de primar de Slatina al lui Darius Vâlcov, sesizate de diverse organe ale statului, despre care nu se ştie când şi dacă vor începe. În acel moment, Vâlcov era nominalizat pentru funcţia de ministru delegat pentru Buget.

Vorbind despre informările pe care le-a primit despre Vâlcov de la instituţii ale statului, Băsescu a ţinut să precizeze că "nu este vorba despre faptul că Darius Vâlcov ar fi urmărit penal".

Fostul şef al statului a subliniat: "Nu este vorba de aşa ceva şi nu vreau să se speculeze pe această temă, dar sunt o serie de fapte, petrecute în timpul mandatului de primar, care au fost sesizate de diverse organe ale statului, către Parchete şi nu se ştie dacă începe şi când începe (urmărirea penală - n.r.). Aici, vroiam şi asumarea primului-ministru, care ştia toate acestea, în aceeaşi măsură în care ştiam şi eu, pentru că am fost amândoi informaţi".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. E tot mai bine; mai un pic si o sa vina tanti Codruta cu prorcurorii ei sa preia guvernarea...

    Pai ce fac astia? Au terminat cu basistii, se apuca din nou de pontisti?

    1. Pontalai, nu pontisti.

    Bine ca valcu negocia cu bancile o solutie ptr imprumutatii in chf...de acolo nu si.a tras nimic?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb