ALERT/ DOSARUL "TURCENI-ROVINARI" Ponta, Şova şi Laurenţiu Ciurel, trimişi în judecată

Alexandru Costea
Anticorupţie / 17 septembrie 2015

Ponta, Şova şi Laurenţiu Ciurel, trimişi în judecată

Actualizare 19:35 USB cere retragerea sprijinului politic al PSD pentru actualul premier

Uniunea Salvaţi Bucureştiul solicită demisia premierului Victor Ponta şi cere PSD să-i retragă sprijinul politic actualului premier pentru a nu afecta credibilitatea României, transmite un comunicat al USB remis redacţiei.

"România nu mai poate fi reprezentată în continuare, la nivel internaţional, de un om trimis în judecată pentru infracţiuni conexe faptelor de corupţie . Funcţia de prim ministru nu mai poate fi compromisă de Victor Ponta , un personaj toxic care afectează grav imaginea României", se arată în comunicat.

Demisia lui Victor Ponta din funcţia de prim ministru este necesară pentru ca România să nu fie "singura ţară din Europa condusă de politician trimis în judecată pentru infracţiuni grave", susţine USB.

În situaţia în care Victor Ponta refuză să îşi dea demisia, aşa cum s-a întâmplat imediat după punerea sa sub urmărire penală, "USB solicită PSD să-i retragă sprijinul politic, pentru a alege un nou premier şi pentru a mai salva astfel ce se mai poate salva din credibilitatea României. Nu în ultimul rând, USB cere actualei majorităţi politice să aibă decenţa să nu-l nominalizeze pentru funcţia de premier pe Gabriel Oprea, având în vedere că acesta este acuzat că şi-a plagiat doctoratul şi, în plus, a mai coordonat câteva doctorate , tot plagiate, aruncând o umbră gravă asupra credibilităţii comunităţii academice din România", precizează comunicatul.

(S.A.)

------------

Actualizare 17:14 Ponta: "Singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma"

Referitor la declaraţia reprezentantului FMI din România, potrivit căreia ţara noastră are potenţialul de a deveni o economie europeană de top, premierul Victor Ponta a scris pe Facebook că "acest lucru este realizabil prin munca românilor şi printr-o guvernare eficientă" iar că "singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă cu 10 ani".

"În trei ani România va depăşi economic mai multe ţări europene - spune FMI! Cred cu tărie că acest lucru este realizabil, prin munca românilor şi printr-o guvernare eficientă (şi atunci, în 2018, ne vom gândi că nu au fost rele timpurile în care economia creşte, salariile şi pensiile la fel, absorbin fonduri europene şi ajutăm Moldova, şi singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă cu 10 ani)!", a scris premierul pe Facebook.

(A.C.)

----------------

Actualizare 16:55 Zvonuri contradictorii privind demisia lui Ponta

În rândul clasei politice circulă zvonuri privind posibila demisie a lui Victor Ponta. Unii susţin că premierul îşi va da demisia în câteva ore iar potrivit altora, informaţia nu ar fi adevărată.

Potrivit Articolului 109, paragraful 2 din Constituţia României, "numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor". Constituţia mai arată că "dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie" iar "trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie".

Potrivit unor surse juridice, acest articol nu i se aplică premierului deoarece faptele din dosarul său vizează activitatea de avocat.

(A.C.)

---------------------

Actualizare 15:10 Gorghiu: "Fiecare zi fără demisia solicitată de Opoziţie lui Victor Ponta este responsabilitatea celor doi lideri ai coaliţiei"

Alina Gorghiu,co-preşedinte al PNL, a declarat, astăzi, prin intermediul unui comunicat de presă, că este acel moment în politică, în care liderii de partide care susţin Guvernul Ponta trebuie să facă o opţiune fermă prin care interesul public să fie pus înaintea interesului de partid.

"De mai bine de 100 de zile domnul preşedinte al UNPR Gabriel Oprea şi domnul preşedinte al PSD Liviu Dragnea pretind că problemele penale ale domnului Ponta nu ne afectează nici în raport cu mediul de afaceri din România, nici în raport cu cetăţenii oneşti care cred în principiile şi valorile unui stat de drept, nici în raport cu partenerii internaţionali.", a afirmat Gorghiu.

"Le cer astăzi domnilor Oprea şi Dragnea să se disocieze de un prim-ministru trimis în judecată pentru fapte de corupţie şi să-i retragă sprijinul politic care îl menţine în funcţie", a adăugat aceasta.

"Fiecare zi fără demisia solicitată de Opoziţie lui Victor Ponta din fruntea Guvernului este responsabilitatea exclusivă a celor doi lideri ai coaliţiei", a încheiat co-preşedintele PNL.

(M.V.)

PNL: "PSD să spună cu voce tare dacă îl mai susţine pe Ponta la şefia Guvernului"

Tot astăzi, liberalii au cerut PSD-ului "să spună cu voce tare" dacă îl mai susţine pe premierul Victor Ponta la şefia Guvernului, după ce acesta a fost trimis în judecată, potrivit unui comunicat PNL remis astăzi redacţiei.

Liberalii au declarat că "Victor Ponta este toxic pentru România, deţinând în continuare funcţia de prim-ministru".

Aceştia i-au cerut demisia din momentul în care împotriva sa a fost începută urmărirea penală. În Europa, Victor Ponta este singurul premier trimis în judecată pentru infracţiuni conexe celor de corupţie şi aflat încă în funcţie.

"Posibilitatea de a fi condamnat chiar din postura de prim-ministru pune România în cea mai dificilă situaţie în relaţia cu partenerii săi. Ponta a compromis funcţia de şef al Executivului, esenţială într-un stat de drept", mai precizează PNL.

Potrivit sursei citate, faptul că Ponta rămâne în funcţie "este o sfidare adusă românilor", care au transmis clar mesajul că resping politicienii cu probleme de integritate şi suspectaţi de corupţie în dosarele instrumentate de DNA.

"Ponta dă un exemplu nociv şi creează un precedent extrem de periculos care va justifica şi în cazul altora să reprezinte instituţii ale statului din calitatea de inculpat sau de trimis în judecată. În aceste condiţii, PNL solicită coaliţiei de guvernare să precizeze public şi să asume dacă îl mai susţine pe Victor Ponta în funcţia de premier, având în vedere nouă sa calitate juridică. PSD să spună cu voce tare dacă mai girează un inculpat, trimis în judecată, pentru a conduce Executivul, care este parte a uneia dintre cele trei puteri în stat", au mai transmis liberalii.

(S.G.)

------------------------

Actualizare 14:50 PMP cere demisia imediată a premierului Victor Ponta

Partidul Mişcarea Populară (PMP) susţine, într-un comunicat de presă remis redacţiei, că "suntem singura ţară din lumea civilizată cu premier trimis în judecată pentru corupţie" şi îi solicită acestuia demisia imediată.

Conform comunicatului, "premierului unei ţări nu i se aplică prezumţia de nevinovăţie până la judecata «de apoi». El reprezintă un model pentru milioane de cetăţeni, reprezintă ţara în relaţiile cu alte ţări, ar trebui să fie un model de încredere şi respect ce se transmite apoi şi asupra României".

"Conducătorii ţărilor civilizate nu mai doresc să aibă de-a face cu Victor Ponta. Până şi socialiştii euroepeni l-au ostracizat, nu mai este invitat la nici o reuniune importantă a lor", se mai arată în comunicat.

În aceste condiţii, "să te cramponezi de funcţia de premier, stârnind iritarea şi scârba partenerilor noştri reprezintă un act de sabotare a interesului naţional", susţin liderii PMP, care îi solicită premierului "să demisioneze imediat, pentru a nu aduce prejudicii uriaşe de imagine propriei ţări".

(S.A.)

-----------

Actualizare 14:12 Iohannis: "Imaginea României are foarte mult de suferit"

Preşedintele: "Soluţia cea mai simplă ar fi demisia"

Imaginea României are foarte mult de suferit de pe urma anchetării şi trimiterii în judecată a premierului Victor Ponta, a declarat preşedintele Klaus Iohannis într-o conferinţă de presă de la Palatul Cotroceni, în urma şedinţei CSAT.

"Soluţia cea mai simplă ar fi cu siguranţă propunerea mea anterioară din iunie (ca premierul să-şi dea demisia, n.r.)", a mai spus acesta.

(A.C.)

---------------------

Actualizare 13:53 Surse: "Iohannis îi va cere demisia lui Ponta"

Preşedintele Klaus Iohannis, care este aşteptat să facă declaraţii în urma şedinţei de azi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), îi va cere demisia premierului Victor Ponta din funcţia deţinută în fruntea Guvernului, potrivit unor surse politice.

(A.C.)

----------------

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Dan Şova, Laurenţiu Ciurel, Dumitru Cristea, Octavian Graure şi Victor Ponta în dosarul "Turceni-Rovinari", potrivit unui comunicat emis de DNA.

Astfel, Dan-Coman Şova, aflat sub control judiciar, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii", în prezent senator, este acuzat de: trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul; fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni); evaziune fiscală în formă continuată; spălare de bani.

Laurenţiu-Dan Ciurel, la data faptelor având calitatea de director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (C.E.R), este acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată.

Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (C.E.T), este acuzat de cinci infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată.

Laurenţiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni (C.E.T), este acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul.

Victor-Viorel Ponta, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel", în prezent prim-ministru al României, este acuzat de: fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni); complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată; spălarea banilor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

"În legătură cu faptele reţinute în sarcina inculpatului CIUREL LAURENŢIU-DAN

1.În calitate de director la Direcţia Investiţii din cadrul Complexului Energetic Rovinari (CER), inculpatul Ciurel Laurenţiu-Dan a semnat la datele de 03.09.2007, 19.12.2007 şi 22.12.2008 trei acte adiţionale la contractul de asistenţă juridică denumit «Consultanţă juridică pentru încheierea contractelor de finanţare şi execuţie a instalaţiilor de desulfurare aferentă grupurilor energetice 3 şi 6 Rovinari» încheiat cu SCA «Şova şi Asociaţii», prin care s-a suplimentat valoarea contractului de asistenţă juridică. Contractele au fost atribuite în mod direct către SCA «Şova şi Asociaţii» fără nici un fel de procedură concurenţială, fără ca sumele să fie prevăzute în Planul de Achiziţii Publice al companiei. Actele respective au fost încheiate cu încălcarea atribuţiilor de serviciu.

În executarea actelor adiţionale, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, inculpatul Ciurel Laurenţiu-Dan a semnat şi avizat din partea C.E.R. facturile şi notele de onorarii în valoare de 1.665.717,41 lei. Valoarea plătită efectiv este cu mult peste sumele estimate prin contractele adiţionale, iar banii plătiţi au provenit din fondurile de investiţii.

Această conduită a condus la vătămarea intereselor legale ale CER şi a produs o pagubă CER în cuantum de 1.665.717,41 lei, proporţional cu sumele plătite nelegal şi corelativ obţinerii de foloase necuvenite către SCA «Şova şi Asociaţii».

2.În calitate de director general şi ordonator de credite al C.E.R., inculpatul Ciurel Laurenţiu-Dan a încheiat, la data de 14 februarie 2008, un alt contract de asistenţă cu SCA «Şova şi Asociaţii», în contextul unui litigiu dintre Complexul Energetic Rovinari (C.E.R) şi SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA (ICM), cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, într-un litigiu care avea ca obiect o presupusă datorie pe care CER ar fi avut o către ICM. Contractul de asistenţă juridică a fost încheiat, deşi complexul energetic beneficia deja de asistenţă juridică din partea societăţii de avocaţi, în baza contractului menţionat anterior, cu scopul exclusiv de a insera o clauză referitoare la plata unui comision de succes, în condiţiile în care la momentul semnării contractului, părţile din litigiul principal se înţeleseseră deja asupra încheierii unei tranzacţii (înţelegeri).

În urma încheierii acestui contract, C.E.R. a fost prejudiciat cu suma de 1.071.336,80 lei, (din care 977.463,88 lei comision de succes) corelativ obţinerii unui folos necuvenit în acelaşi cuantum de către SCA «Şova şi Asociaţii». Contractul respectiv, distinct de cel în legătură cu desulfurarea grupurilor energetice 3 şi 6, a fost încheiat la insistenţele inculpatului Şova Dan-Coman, cel care a şi conceput termenii şi condiţiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA «Şova şi Asociaţii».

3.Cu referire la acelaşi litigiu, la numai câteva zile după încheierea contractului de asistenţă juridică, respectiv la 19 februarie 2008, inculpatul Ciurel Laurenţiu-Dan a încheiat cu ICM tranzacţia (înţelegerea) prin care Complexul Energetic Rovinari se obliga să achite către ICM suma totală de 82.139.822 lei în termen de cinci ani. Tranzacţia prin care CER se obliga să achite suma de bani menţionată a fost încheiată de inculpat fără ca acesta să aibă mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administraţie şi cu încălcarea Legii nr. 243/2005 care prevedea stingerea creanţei prin majorarea capitalului social al CER şi emiterea de noi acţiuni.

Prin această conduită infracţională CER a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, corespunzător cu sumele plătite nelegal lichidatorului judiciar al ICM.

În legătură cu faptele reţinute în sarcina inculpatului Cristea Dumitru,

1.În calitate de director general şi ordonator de credite al Complexului Energetic Turceni CET, inculpatul Cristea Dumitru a încheiat cu SCA «Şova şi Asociaţii», la data de 23 iulie 2007, un contract de asistenţă juridică şi la data de 29 decembrie 2007, un act adiţional la acel contract, prin încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice şi a atribuţiilor de serviciu.

Prin această conduită, bugetul Complexului Energetic Turceni CET a fost prejudiciat cu suma de 1.622.987,90 lei prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, proporţional cu sumele plătite nelegal şi corelativ obţinerii de foloase necuvenite de către SCA «Şova şi Asociaţii».

2.În calitate de director general al CET, inculpatul Cristea Dumitru a încheiat în data de 1 noiembrie 2007 cu SCA «Şova şi Asociaţii», un alt act adiţional la contractul de asistenţă juridică din 23 iulie 2007, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu. Contractul de asistenţă juridică se referea la reprezentarea complexului Turceni în litigiul CET vs. Electrica, pentru recuperarea, de către CET, a unei datorii.

Contractul de asistenţă juridică a fost încheiat deşi societatea beneficia deja de asistenţă juridică din partea societăţii de avocaţi în baza contractului menţionat anterior, cu scopul exclusiv de a insera o clauză referitoare la plata unui comision de succes, în condiţiile în care, la momentul semnării contractului, părţile din litigiul principal se înţeleseseră deja asupra încheierii unei tranzacţii.

Contractul a fost încheiat la insistenţele lui Şova Dan-Coman, cel care a conceput termenii şi condiţiile respectivului act adiţional, totodată semnându-l din partea SCA «Şova şi Asociaţii». Prin acest contract CET a fost prejudiciat cu suma de 1.142.400 lei corelativ obţinerii unui folos necuvenit în acelaşi cuantum de către SCA «Şova şi Asociaţii».

3.În calitate de director general al CET, în data de 27 noiembrie 2007, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administraţie, inculpatul Cristea Dumitru a încheiat cu reprezentanţii Electrica tranzacţia (înţelegerea) relativă la obiectul litigiului comercial menţionat(CET vs. Electrica). Astfel, CET se obliga să renunţe la o parte din penalităţile de întârziere la plata energiei electrice.

CET a fost prejudiciat cu suma totală de totală de 12.931.936,62 lei, corelativ obţinerii unui folos necuvenit de către Electrica în cuantum egal cu suma la care s-a renunţat.

4.În calitate de director general, inculpatul Cristea Dumitru a încheiat la data de 13 februarie 2008 un alt contract de asistenţă juridică cu SCA «Şova şi Asociaţii» (relativ la litigiul CET vs. ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA), prin care a fost prevăzută plata unui comision de succes, în condiţiile în care, la acel moment, părţile din litigiul principal se înţeleseseră deja asupra încheierii unei tranzacţii. Contractul a fost încheiat la insistenţele lui Şova Dan-Coman, cel care a conceput termenii şi condiţiile respectivului act adiţional, totodată semnându-l din partea SCA «Şova şi Asociaţii». Ca urmare a încheierii acestui contract, CET a fost prejudiciat cu suma de 1.242.018 lei, corelativ obţinerii unui folos necuvenit în acelaşi cuantum de către SCA «Şova şi Asociaţii».

5. În calitate de director general al CET, în data de 18 februarie 2008, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administraţie şi cu încălcarea Legii nr. 243/2005 care prevedea stingerea creanţei prin majorarea capitalului social al CET şi emiterea de noi acţiuni, Cristea Dumitru a încheiat cu ICM o tranzacţie (înţelegere) prin care CET se obliga să achite către ICM suma totală de 69.520.556 lei în termen de cinci ani. Astfel, CET recunoştea datoria fără ca litigiul să mai fie supus controlului judecătoresc.

Prin această conduită infracţională, interesele legale ale CET au fost vătămate prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii.

Prin aceste activităţi infracţionale desfăşurate de cei doi directori generali, Ciurel Laurenţiu-Dan şi Cristea Dumitru, bugetele celor două complexuri Turceni şi Rovinari au fost prejudiciate cu suma totală de 19.676.456,79 lei (aproximativ 5,6 milioane euro la cursul de schimb al acelei perioade) din care 2.737.054,27 lei (Rovinari) şi 16.939.402,52 lei (Turceni).

În legătură cu faptele reţinute în sarcina inculpatului Şova Dan Coman, privind contractele încheiate cu complexurile Turceni şi Rovinari,

Avocaţii SCA «Şova şi Asociaţii» inclusiv inculpatul Şova Dan-Coman acordau asistenţă juridică în diverse litigii, în cazul de faţă (CE Rovinari vs. ICM, CE Turceni vs. Electrica sau CE Turceni vs. ICM) în baza contractelor deja încheiate cu cele două complexuri. În două dintre litigii, complexurile energetice au avut calitatea de pârât CER vs. ICM şi CET vs. ICM şi în unul de reclamant (CET vs. Electrica).

La un moment dat, în cursul judecăţii cauzelor, în funcţie de poziţia procesuală a părţii pe care o reprezenta, în sensul că aceasta ar fi dispusă să încheie o tranzacţie, inculpatul Şova Dan-Coman întreprindea demersuri pe lângă directori pentru a încheia contracte de asistenţă juridică separat pentru aceste litigii, de fiecare dată prevăzute cu comisioane de succes, deşi activitatea juridică menţionată în cuprinsul lor fusese deja derulată în baza contractelor existente, iar la momentul actelor adiţionale, soluţia era practic cunoscută.

În această modalitate, Şova Dan Coman a contribuit la prejudicierea complexurilor energetice cu sumele de 1.071.336,80 lei, 1.142.400 lei şi 1.242.018 lei (în total 3.455.754,8 lei, echivalentul a aproape 1 milion de euro la cursul de schimb al acelei perioade) prin încheierea contractelor de asistenţă juridică în care se prevedea plata comisionului de succes (complicitate la infracţiunile de abuz în serviciu săvârşite de Ciurel Laurenţiu - descrisă la punctul 2 şi de Cristea Dumitru - descrise la punctele 2 şi 4).

În perioada decembrie 2007 - iunie 2008, Şova Dan-Coman a dobândit, deţinut şi folosit atât în interes personal cât şi în interesul SCA «Şova şi Asociaţii» suma sus menţionată, cunoscând că provine din săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu comise de inculpaţii Ciurel Laurenţiu-Dan (o faptă) şi Cristea Dumitru (două fapte).

O parte însemnată din sumele obţinute de către SCA «Şova şi Asociaţii» de la cele două complexuri energetice (Turceni şi Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Şova Dan-Coman şi a persoanelor din sfera sa relaţională.

În perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, inculpatul Ponta Victor-Viorel, prin cabinet individual de avocat, a obţinut de la SCA «Şova şi Asociaţii» suma 181.439,98 lei, pentru presupuse activităţi efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-au efectuat.

Astfel, la data de 30 august 2007, între SCA «Şova şi Asociaţii» reprezentată de Şova Dan-Coman şi Cabinetul Individual de Avocat «Ponta Victor-Viorel» reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a încheiat o convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenţia s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenţie s-a prevăzut ca, pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Ponta Victor-Viorel să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară.

Prin procesul-verbal din data de 29 octombrie 2007 inculpaţii au hotărât suplimentarea cu 1.000 euro a onorariului cuvenit inculpatului Ponta Victor-Viorel pentru luna octombrie 2007 (lună în care Şova Dan-Coman s-a înţeles cu inculpatul Cristea Dumitru, să încheie un contract de asistenţă juridică prevăzut cu comision de succes).

În data de 27 martie 2008, inculpaţii au încheiat un act adiţional la convenţia de conlucrare profesională, în sensul că s-a modificat onorariul cuvenit inculpatului Ponta Victor-Viorel la suma de 3.000 euro (cu o lună înainte, cele două complexe energetice încheiaseră cu SCA «Şova şi Asociaţii» alte contracte de asistenţă juridică prevăzute cu comision de succes).

Convenţia de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru.

Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei.

Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA «Şova şi Asociaţii» care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare. Şova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi.

Din probele administrate a rezultat că, prin încheierea contractului de conlucrare, s-a urmărit bonificarea inculpatului Ponta Victor Viorel pentru contractele încheiate de SCA «Şova şi Asociaţii» cu complexurile energetice, având în vedere că a rezultat că aceste contracte nu s-ar fi încheiat dacă, la nivelul companiilor de stat, nu ar fi existat percepţia că Şova Dan Coman beneficiază de susţinerea inculpatului Ponta Victor Viorel.

În data de 18 iulie 2011, în timpul desfăşurării unui control fiscal, Ponta Victor-Viorel a răspuns în scris în cadrul unei note explicative la trei întrebări adresate de inspectorii ANAF, în cuprinsul căreia a prezentat o stare de fapt inexistentă în sensul că a acordat «Consultanţă în dosare penale aflate pe rolul Parchetelor».

Ulterior, pe fondul aceluiaşi control fiscal, Ponta Victor-Viorel s-a înţeles cu Şova Dan-Coman ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia.

Întrucât specializarea juridică lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal, s-a stabilit ca activităţile să vizeze asistenţa juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienţii societăţii de avocaţi.

În cursul lunii august 2011, în vederea depunerii la organele fiscale, inculpaţii Şova Dan Coman şi Ponta Victor-Viorel au întocmit în fals 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008, prin care atestau că Ponta Victor-Viorel ar fi desfăşurat diferite activităţi juridice în mai multe cauze ale SCA «Şova şi asociaţii» aflate pe rolul instanţelor de judecată.

Cele 16 înscrisuri falsificate au fost tehnoredactate prin metoda «copy paste» după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfăşurată de mai mulţi avocaţi din cadrul SCA «Şova şi Asociaţii», avocaţi care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activităţile respective, nici măcar în parte.

Cu privire la infracţiunile de spălare de bani, s-a reţinut că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, inculpaţii Ponta Victor-Viorel şi Şova Dan Coman au disimulat adevărata natură a provenienţei banilor (181.439,98 lei) obţinuţi de inculpatul Ponta Victor-Viorel, justificaţi aparent în baza convenţiei de conlucrare profesională încheiată între SCA «Şova şi Asociaţii» şi cabinetul de avocat «Ponta Victor-Viorel». În realitate, banii reprezentau bonificarea inculpatului Ponta Victor-Viorel în considerarea facilitării, de către acesta, a încheierii şi derulării contractelor de asistenţă juridică a SCA «Şova şi Asociaţii» cu cele două complexuri energetice, cunoscând că banii provin din săvârşirea de infracţiuni.

O parte din aceste sume a fost folosită în perioada octombrie 2007 - 2009, inclusiv pentru achiziţionarea în anul 2008 a două apartamente situate în Bucureşti, care ulterior în anul 2013 au revenit în mod gratuit în proprietatea lui Ponta Victor-Viorel, în urma lichidării patrimoniului Cabinetului de Avocat «Ponta Victor-Viorel».

Totodată, cabinetul de Avocat «Ponta Victor-Viorel» a folosit sumele provenite de la SCA «Şova şi Asociaţii» pentru achitarea unor obligaţii contractuale şi a unor obligaţii fiscale, iar o parte din aceste sume au revenit direct inculpatului Ponta Victor-Viorel.

În perioada 11.11.2008 - iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a mai beneficiat de foloase din partea societăţii de avocaţi, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocaţi a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) şi alte obligaţii către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societăţii de avocaţi.

Autoturismul a fost achiziţionat de societatea de avocaţi SCA «Şova şi Asociaţii», la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel, care a participat la alegerea acestuia şi l-a preluat personal.

În perioada aprilie 2010 - 2011, în condiţiile în care în mass media au apărut o serie de articole cu privire la contractele de asistenţă juridică semnate cu complexurile energetice Rovinari şi Turceni, inculpatul Şova Dan-Coman a conceput şi semnat 11 înscrisuri denumite procese-verbale ale Adunării Generale a Asociaţilor SCA «Şova şi Asociaţii» înscrisuri antedate şi care prezintă în cuprinsul lor o stare de fapt inexistentă, astfel încât să corespundă interesului actual al inculpatului Şova Dan-Coman.

Concret, înscrisurile au fost întocmite pentru a susţine ideea că Şova Dan-Coman nu s-ar fi implicat în negocierea contractelor cu cele două complexuri energetice. Respectivele înscrisuri au fost folosite în datele de 01.10.2014 şi 20.02.2015 în faţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar unul dintre acestea (procesul-verbal datat 15.01.2007) a fost folosit la data de 27.04.2010 în faţa Tribunalului Bucureşti, în cadrul unui dosar având ca obiect acţiune în răspundere delictuală.

A.N.A.F. s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 126.979,73 lei faţă de inculpatul Şova Dan-Coman şi cu suma de 51.321,80 lei faţă de inculpatul Ponta Victor-Viorel".

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. La multi ani, Ponta!

    La multi ani, Sova!

    La multi ani Ciurel! 

    1. Nu ma încălzește cu nimic ca iau multi ani.

      Sa le confiște averea, lor si neamurilor lor! 

      corect

    Ziceți și de refugiile înguste lipsite de garduri de protecție din București.

    De ce nu mediatizează mass media intens problema refugiilor din București înguste lipsite de garduri de protecție????

    Puneți accent și pe problema refugiilor din București înguste lipsite de garduri de protecție.

    Averile mogulilor romani si cum au fost ele dobandite...

    Va comunicam in cele ce urmeaza o modalitate inedita de spalare a banilor al carei autor este faimosul milionar Rolls Royce, devalizatorul Bancorex Liviu Tudor-patronul Reporter Virtual si membru al Clubului de la Roma. Veti vedea in cele ce urmeaza rezultatele unei munci sub acoperire efectuate de jurnalistii de la Rise Project la autoritatile fiscale franceze, la notariatele din Franta, acolo unde teparul Liviu Tudor si-a construit un buncar in care a investit 10 milioane de euro in afara de pretul de achizitie care s-a ridicat la inca 6 milioane de euro. 

    Dupa devalizarea bancilor Bancorex si Unirea pe care le-am aratat aici, teparului Liviu Tudor i-a venit ideea in 2007 sa-si cumpere o casa tip palat in localitatea Menton din sudul Frantei. Astfel a infiintat o societate, care la inceput a avut un capital social de 150 de mii de euro, detinut de Monica Tudor si Liviu Tudor dupa cum se poate vedea mai jos in actele oficiale. Acestea pot fi vizualizate in intregime AICI 

    Apoi , pentru ca Liviu Tudor nu a avut niciodata un serviciu desi se da mare inventator ( a inventat apa calda, roata patrata si tepele bancare) si trebuia sa investeasca niste bani in societatea La Vista si in casa proprie, situata in bulevardul Garavan numarul 89, localitatea Menton, Liviu Tudor a decis sa-si devalizeze propriile firme, inventand un mecanism pe cat de simplu pe atat de riscant si prostesc. 

    A construit in Romania o societate care se numeste Internet City Doi S.A. avand sediul in bulevardul Dimitrie Pompei nr. 6,  si care are un capital social de 6 milioane de euro in care actionari sunt: Prefabricate Vest cu un aport de capital de 11,48 milioane ron ( alti bani proveniti din devalizarea bancior si scursi prin prefabricate in Internet City Doi si apoi in Franta), alt actionar Banca Comerciala Nova Bank cu un aport de capital de 8.389.18 milioane ron, banca devalizata si inchisa de teparul Liviu Tudor, S.C. Digi Net S.A., aport la capital 14 milioane 778.094 ron. 

    Persoanele imputernicite de devalizatorul Liviu Tudor pe aceasta firma, asa cum se vede mai jos sunt Stefan Sebastian, Maria Dragomirescu (aceeasi persoana care administreaza si societatea din franta dupa cum se poate vedea in statutul societatii), Gelu Marchidan, iar printre cenzori o gasim nu-i asa, chiar pe sora lui Liviu Tudor, doamna Lungoci Cristina, ca doar trebuia si ea sa castige niste bani. Societatea Internet City Doi S.A, a accesat fonduri europene pentru cladirile Novo Park, promitand ca va furniza in schimbul fondurilor pentru construirea cladirii facilitati de internet si comunicare pentru chiriasii viitori ai acestei cladiri. In schimb, banii absorbiti de Internet City Doi au fost aportati la capitalul social al societatii La Vista cu sediul social acasa la devalizatorul Liviu Tudor, in adresa bulevardul Garavan, 89, Menton, Franta. 

     

    ​ 

    Sa vedem ce face cu banii societatea Internet City Doi S.A. Aceasta societate are 8 angajati, o cifra de afaceri de 5.187.817 mii ron, in anul 2014, adica aproximativ 1,3 milioane de euro. Veniturile totale ale societatii Internet City Doi care are sediul in Novo Park (Dimitrie Pompei nr.6) administrata de sora lui Liviu Tudor si de Maria Dragomirescu (care administreaza si societatea din Franta). Deci o societate cu o cifra de afaceri de 1.3 mil euro inventeaza 9.414.681 euro, fonduri care se duc pentru “marirea capitalului social” al societatii La Vista, proprietara din bulevardul Garavan 84, Menton, Franta. Cu alte cuvinte o societate cu o cifra de afaceri de 1.3 milioane de euro gaseste prin buzunare 10 milioane de euro care provin din fonduri europene de la actionarii bancii devalizate (Nova Bank) si din fondurile destinate constructiei imobilului cladire Novo Park si ii transfera in Franta in casa lui Liviu Tudor care nu produce nici un profit pentru societatea Internet City Doi si care nu va da niciodata acesti bani inapoi. 

    Iata dovada devalizarii uriase a firmei Internet City Doi S.A. de catre actionarul real din umbra Liviu Tudor si spalarea unor bani din fonduri europene astfel incat Liviu Tudor sa nu fie pus sa plateasca impozit pe profit si impozit pe dividende, in suma de 32% fata de acesti 9.4 milioane de euro, ceea ce inseamna ca statul roman NU A INCASAT NUMAI DIN ACEASTA TRANZACTIE APROAPE 3 MILIOANE DE EURO PE CARE TREBUIA SA II INCASEZE. Dovada mai clara a spalarii banilor, a evaziunii fiscale si a devalizarii propriilor firme in interesul patronului Reporter Virtual, miliardarul Rolls Royce, Liviu Tudor-bidonul Microsoft, spagarul EADS si mafiotul din umbra specializat numai in tranzactii financiare dubioase de acest tip. 

    Mai jos gasiti actele care dovedesc toate aceste tranzactii. 

    Liviu Tudor - Documente firma La Vista 1 

    Liviu Tudor - Documente firma La Vista 2 

    Liviu Tudor - Documente firma La Vista 3 

    Liviu Tudor - Documente firma La Vista 4 

    Liviu Tudor - Documente firma La Vista 5 

    HOMESTIRI 

    MANU AL DE SPALARE A BANILOR DIN FONDURILE EUROPENE  

    AUTOR - LIVIU TUDOR 

    HOMESTIRI 

    Liviu Tudor teparul Reporter Virtual  ˆ   Privacy Policy

    Premierul inculpat, 

    Tara este in cacat. 

     

    Demisia urgenta ;in campania prezidentiala a spus in fata intregii tari ca daca va fi inculpat, va demisiona. 

    A făcut și Iohannis când a încurajat un primar să dea un fals în acte publice prin care o rudă s-a declarat moștenitor a două imobile și l-a pus și pe Iohannis cu jumătate din case.

    Primarul a fost condamnat. Iohannis este președinte. 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb