• UPDATE 17:00:
Constantin Niţă, Ministrul delegat pentru Energie, a precizat referitor la ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă, că procesul de restructurare a companiei va continua şi că, pe termen mediu, se vor demara procedurile pentru listarea unui pachet minoritar, se arată într-un comunicat de presă.
Constantin Niţă a declarat: "Apreciem efortul Euro Insol de gestionare a procedurii de insolvenţă în cazul Hidroelectrica. Ieşirea din insolvenţă reprezintă confirmarea potenţialului acestei companii, potenţial care poate fi maximizat în condiţiile unui management eficient, raportat la piaţă. Vom continua procesul de restructurare a companiei, luând în calcul toate elementele cheie - raportul forţă de muncă - necesar operaţional, capacitatea de producţie, potenţialul de dezvoltare pe piaţa locală şi regională, capacitatea de implicare în dezvoltarea de proiecte strategice pentru sectorul energetic românesc. Compania trebuie să funcţioneze în condiţii de eficienţă economică, iar acest lucru va fi setat ca obiectiv pentru managementul profesionist pe care intenţionăm să îl implementăm la Hidroelectrica. Pe termen mediu, vom demara procedurile pentru listarea unui pachet minoritar".
---
• UPDATE 12:08:
Prim-ministrul Victor Ponta a declarat referitor la ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă, ca urmare a hotărârii Tribunalului Bucureşti, că acest fapt este un succes al Guvernului ce dă speranţe şi în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor de la Oltchim, se arată într-un comunicat de presă.
Acesta a declarat: "După aproape un an de zile, mă bucur că, în sfârşit, Hidroelectrica a depăşit situaţia dezastroasă în care a fost afundată de PDL, revenind pe piaţă, pe profit. Este un succes al Guvernului în lupta cu < băieţii deştepţi >, care ne dă speranţe şi în ceea ce priveşte viitorul companiei Oltchim. Îl felicit şi pe domnul Borza pentru eforturile sale, care au dus la acest succes. Este important ca, de acum, viitoarea conducere a companiei să prioritizeze investiţiile începute. Aşa cum am declarat în repetate rânduri, domeniul energiei reprezintă o prioritate pentru Guvern, tocmai pentru că poate constitui o şansă pentru independenţa energetică şi pentru relansarea economică a României".
---
Tribunalul Bucureşti a decis, astăzi, ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă.
"Este o veste bună pentru Hidroelectrica, iar în urma acestei ieşiri din insolvenţă compania va avea resurse pentru investiţii", a declarat ministrul Economiei Varujan Vosganian, pentru o emisiune televizată.
Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica Euro Insol, a precizat, pentru aceeaşi emisiune televizată, că ieşirea din insolvenţă a companiei este un moment de cotitură, iar evoluţia acesteia este mai mult decât spectaculoasă. Potrivit domnului Remus Borza, listarea Hidroelectrica pe BVB se va face cel mai probabil în primul trimestru al anului viitor.
Tribunalul Bucureşti a analizat ieri planul de reorganizare întocmit de compania Hidroelectrica urmând să decidă astăzi dacă producătorul de energie iese din insolvenţă sau continuă reorganizarea.
La data de 31.05.2013, cifra de afaceri realizată de Hidroelectrica a fost de 1,27 miliarde lei, faţă de 1,04 miliarde lei la data de 31.05.2012, mai mare cu 228 milioane lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 22%, se arată într-un comunicat de presă remis astăzi de administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol.
În termeni reali, profitul brut la data de 31.05.2013 a fost de 399 milioane lei faţă de o pierdere de 190 milioane lei înregistrata la data de 31.05.2012.
Profitul brut de 399 milioane lei realizat în primele cinci luni reprezintă 92% din profitul brut bugetat pentru întreg anul 2013 în valoare de 434 milioane lei.
Începând cu anul 2013, activul net a avut o creştere lunară constantă, ca urmare a capitalizării prin profitul înregistrat şi totodată prin diminuarea datoriilor, prin plată dar şi prin reducerea cheltuielilor şi prin rambursarea creditelor la termenele contractuale, se mai arată în comunicat.
De la data deschiderii procedurii insolvenţei până la data de 31.05.2013, societatea şi-a diminuat datoriile totale cu 581 milioane lei, de la valoarea de 4.018 milioane lei existentă la 31.05.2012, până la valoarea de 3.437 milioane lei la data de 31.05.2013.
Între 31.05.2012 şi 31.05.2013, datoria financiară pe termen scurt s-a diminuat cu 470 milioane lei, adică cu 66.08%.
Potrivit unui alt comunicat remis tot astăzi de reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, refacerea sistemului naţional de irigaţii va stabiliza şi creşte consumul de energie, va crea mii de locuri de muncă şi va asigura creşterea producţiei agricole cu consecinţa diminuării importurilor.
Remus Borza a mai precizat: "România, pentru prima dată după 23 de ani, înregistrează un excedent al producţiei de energie electrică datorat racordării în sistem a noilor capacităţi de generare a energiei electrice din surse regenerabile. În acelaşi timp, România se confruntă cu o scădere dramatică a consumului casnic şi mai ales industrial. În ultimii 2 ani, consumul a scăzut cu 6 Twh. Consecinţa, scăderea preţului Megawatt-ului. Benefică pentru industrie dar fatală pentru producătorii tradiţionali de energie. Salvarea acestor producatori, vitali de altfel pentru stabilitatea sistemului energetic naţional, având în vedere impredictibilitatea energiei regenerabile, o reprezintă reorganizarea care să le asigure o marjă comercială rezonabilă la intern şi acces şi competitivitate la export".
Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în 20 iunie 2012, principalul motiv fiind vânzarea energiei la preţuri sub nivelul pieţei prin contracte preferenţiale încheiate cu "băieţii deştepţi".
Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) să vândă pe bursă 10% din acţiunile companiei.