ALERT INS: PIB-ul României scade cu 2,6%

F. A.
Macroeconomie / 3 iunie 2010

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2010 a fost de 96707,4 milioane lei preţuri curente, în scădere cu 2,6% faţă de trimestrul I 2009, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Industria a fost singura ramură de activitate care a înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 4,2%. Construcţiile şi-au redus semnificativ volumul de activitate, cu 17,3%. Reduceri mai mici s-au înregistrat în agricultură, vânat şi silvicultură, pescuit şi piscicultură (-0,9%), în activităţile de comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice; hoteluri şi restaurante; transporturi şi telecomunicaţii (-2,4%), în activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (-1,5%) şi în alte activităţi de servicii (-2,7%). Ca o consecinţă a evoluţiei negative înregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o scădere cu 10,7%.

Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul I 2010 cererea internă a scăzut cu 3,0 procente, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2009, în principal pe seama reducerii cu 28,9% a formării brute de capital fix. Consumul final total s-a redus cu 4,0%, în special pe seama diminuării volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei cu 4,8 procente, consecinţă a reducerii volumului desfacerilor de mărfuri prin comerţul cu amănuntul (-19,7%). Un efect pozitiv asupra PIB l-a avut îmbunătăţirea exportului net ca urmare a creşterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri şi servicii (+19,5%) comparativ cu cea a volumului importurilor (14,9%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb