ALERT OTP a cumpărat Millennium Bank pentru 39 milioane euro

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 iulie 2014

OTP a cumpărat Millennium Bank pentru 39 milioane euro

Actualizare 19:06 OTP a cumpărat Millennium Bank pentru 39 milioane euro

Banco Comercial Português (BCP) a semnat astăzi un acord cu OTP Bank pentru vânzarea în întregime a capitalului social al Băncii Millennium (România) (BMR) pentru 39 milioane euro, potrivit unui comunicat primit astăzi de redacţie, în care se precizează că tranzacţia este supusă obţinerii aprobărilor din partea autorităţilor de reglementare.

La data finalizării tranzacţiei, OTP Bank va rambursa integral către BCP finanţarea intragrup acordată în prezent BMR de către BCP, în valoare de aproximativ 150 milioane euro.

"Impactul tranzacţiei asupra ratei fondurilor proprii de nivel 1 de bază la nivel consolidat este estimat a fi nesemnificativ pentru BCP, reflectând o pierdere de 34 milioane euro, pentru care a fost constituit un provizion în contul de profit şi pierdere la nivel consolidat pentru prima jumătate a anului 2014, compensată de o diminuare a activelor ponderate la risc în valoare de 351 milioane euro, aşa cum au fost deja considerate în calculul preliminar al indicatorilor de capital recent raportaţi pentru 30 iunie 2014 (12,5%, conform criteriilor graduale de implementare, 9% după implementarea integrală)", mai relatează sursa citată.

Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank România, a spus că suma necesară tranzacţiei va proveni de la OTP Bank Ungaria, care va opera o majorare de capital la subsidiara din România, probabil la începutul utimului trimestru din acest an.

Millennium Bank are un portofoliu de circa 80.000 clienţi şi o reţea de 56 sucursale şi 58 ATM-uri. Ca urmare a tranzacţiei, OTP va avea în jur de 400.000 clienţi, aproape 150 sucursale şi peste 160 de ATM-uri.

---

OTP Bank organizează, astăzi "un eveniment de mare importanţă în sectorul bancar românesc", potrivit invitaţiei transmisă presei.

La eveniment urmează să participe, pe lângă membrii conducerii instituţiei de credit, şi cei ai băncii mamă, grupul financiar OTP Group, precizează documentul citat.

Evenimentul vine în contextul în care presa a relatat, la jumătatea lunii, că OTP s-a înţeles cu banca portugheză Millennium bcp pentru preluarea Millennium Bank, subsidiara din ţara noastră a acesteia.

Millennium bcp a constituit un provizion de 34 de milioane de euro pentru vânzarea operaţiunilor din România, care a înregistrat, în primul semestru al acestui an, pierderi de un milion euro (faţă de un rezultat negativ de 3,4 milioane euro, în aceeaşi perioadă a anului trecut), se arată într-un raport al instituţiei financiare.

OTP a concurat cu Raiffeisen Bank pentru cumpărarea Millennium Bank.

În primele şase luni din 2013, operaţiunile din România au cauzat o pierdere de 3,4 milioane de euro, în timp ce în primul trimestru din acest an rezultatul negativ a fost de 900.000 de euro.

Reducerea pierderii se datorează scăderii costurilor operaţionale şi a provizioanelor pentru credite neperformante, precum şi majorării veniturilor din comisioane, conform datelor prezentate de Millennium bcp.

Veniturile din operaţiuni bancare au scăzut cu 9%, în prima jumătate a anului, de la 13,6 milioane de euro anul trecut la 12,4 milioane de euro, ca urmare a evoluţiei mai slabe a încasărilor din operaţiuni de trading.

Costurile operaţionale au fost reduse în perioada analizată cu 17%, de la 14,9 milioane de euro la 12,4 milioane de euro.

Soldul brut al creditelor a scăzut cu 7,7%, de la 489 de milioane de euro în iunie anul trecut la 452 mi­lioane de euro în iunie anul acesta. La sfârşitul anului trecut, Millennium avea în România un sold brut al creditelor de 488 milioane de euro.

Depozitele au consemnat un declin anual mai lent, de 3,9%, de la 357 milioane de euro la 343 milioane de euro. Depozitele atrase de la clienţi se situau în luna decembrie la 365 milioane de euro.

Totodată, banca portugheză menţionează că şi-a redus portofoliul de titluri de stat româneşti cu 40% faţă de finele anului trecut, de la 98 milioane de euro la 59 milioane de euro.

Numărul de sucursale a scăzut la 56, de la 65 în iunie anul trecut, nivel la care s-a aflat şi în luna decembrie. Numărul angajaţilor este, de asemenea, în scădere, de la 562 în decembrie la 528 în iunie 2014.

În 2013, Millennium bcp a consemnat în ţara noastră o pierdere de 5,9 milioane de euro, de patru ori mai mică faţă de rezultatul negativ de 24,1 milioane de euro înregistrat în 2012.

La nivel de grup, Millennium bcp a raportat pentru primul semestru al acestui an o pierdere de 62 milioane de euro, semnificativ mai mică faţă de rezultatul negativ de 488 milioane de euro din prima jumătate a anului trecut, influenţat puternic de divizia din Grecia, care a fost vândută între timp.

Vânzarea subsidiarei din Româ­nia a fost convenită de Millennium bcp în vara anului trecut cu reprezentanţii Comisiei Europene, în cadrul unui program de restructurare şi recapitalizare. Termenul limită pentru vânzare este de iunie 2015.

Millennium bcp a primit, în 2012, pentru recapitalizare 3 miliarde de euro sub formă de obligaţiuni convertibile, din împrumutul de 78 miliarde euro atras de Portugalia de la Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. În schimb, BCP s-a angajat să implementeze un program de restructurare care include şi vânzări de active.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb