Rezultatele Petrom din primul trimestru au fost sustinute de evolutia favorabila a pretului la titei, a anuntat, astazi compania intr-un comunicat. Pretul titeiului Ural, pret de referinta pentru Romania, a fost cu 36% mai mare in trimestrul I 2011 fata de trimestrul I 2010. EBIT-ul (profit inainte de taxe si impozite) Grupului a fost de 1.192 milioane lei, cu 26% peste valoarea din trimestrul I 2010.
Rezultatul financiar net, de -181 milioane lei, a fost sub nivelul de 14 milioane lei din trimestrul I 2010, din cauza pierderilor din diferentele de curs de schimb, inregistrate ca efect al aprecierii RON fata de USD. Profitul net dupa interesul minoritar a fost de 840 milioane lei.
EBIT CCA excluzand elementele speciale a crescut cu 31%, ajungand la 1.193 milioane lei. EBIT CCA excluzand elementele speciale este recalculat dupa eliminarea efectului net negativ al elementelor speciale, in valoare de 107 milioane lei, si a castigurilor din detinerea stocurilor, de 105 milioane lei. Profitul net CCA dupa interesul minoritar excluzand elementele speciale a fost 841 milioane lei, cu 9% mai ridicat fata de rezultatul din trimestrul I 2010.
In Explorare si Productie (E&P), EBIT excluzand elementele speciale a fost de 1.261 milioane lei, cu 42% mai mare comparativ cu trimestrul I 2010, datorita cresterii preturilor la titei si condesant, ce au compensat integral cheltuielile mai mari de explorare si impactul negativ al instrumentelor de acoperire a riscului. Cu un nivel de 186.000 bep/zi, productia de titei si gaze a Grupului a crescut cu 1% comparativ cu trimestrul I 2010, ca urmare a productiei mai mari de gaze din Romania si a productiei imbunatatite de titei si gaze din Kazahstan.
In Rafinare si Marketing (R&M), EBIT CCA excluzand elementele speciale a fost de -52 milioane lei, sub nivelul din trimestrul I 2010 (-18 milioane lei). In pofida efectului pozitiv al operarii unei singure rafinarii, Petrobrazi functionand la o rata de utilizare crescuta, rezultatul a fost afectat de vanzarile din marketing mai scazute, de presiunea sporita asupra marjelor si de nivelul ridicat al costurilor pentru consumul propriu de titei, ca efect al cresterii pretului la titei.
In activitatea de Gaze si Energie (G&E), valoarea EBIT excluzand elementele speciale a scazut cu 39 milioane lei fata de trimestrul I 2010, ajungand la nivelul de 33 milioane lei, reflectand costurile mai mari de achizitie a gazelor, generate de cresterea cotei de import si a preturilor la gazele de import precum si de efectul negativ al ordinului ANRE, care impune formarea unui cos de gaze interne si de import pentru consumul intern, non-tehnologic. Volumul vanzarilor consolidate de gaze in trimestrul I 2011 a fost de 1.542 milioane mc, mentinandu-se la nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut.