Acordul anticipat între guvernul ucrainean şi administraţia SUA privind exploatarea resurselor minerale rare ale ţării europene aflate în conflict cu Rusia nu a mai fost semnat aşa cum era preconizat, la data de 28 februarie, în condiţiile în care întâlnirea de la Casa Albă dintre preşedintele american, Donald Trump, şi cel ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a transformat într-o confruntare dură în faţa camerelor.
Administraţia Trump şi-a exprimat interesul pentru rezervele de pământuri rare ale Ucrainei - un grup de 17 elemente similare din punct de vedere chimic, esenţiale pentru fabricarea de produse de înaltă tehnologie, inclusiv difuzoare şi hard disk-uri pentru computere.
Conform Studiului Geologic din Ucraina, această ţară deţine resurse minerale în valoare de aproape 15 trilioane de dolari, ceea ce o face una dintre cele mai bogate ţări din Europa. Ţara găzduieşte cele mai mari rezerve de litiu, titan şi uraniu de pe continent.
Datele instituţiei, citate de visualcapitalist.com, arată că Ucraina deţine 5% din resursele minerale ale lumii, inclusiv 23 din cele 50 de materiale considerate critice de guvernul SUA. Acestea includ: titan - folosit în aplicaţii aerospaţiale şi militare; grafit - esenţial pentru producţia de baterii; litiu - o componentă cheie a bateriilor litiu-ion; beriliu - vital pentru apărare şi telecomunicaţii; elemente de pământuri rare - esenţiale pentru industria electronică, a energiei regenerabile şi a apărării.
Accesul la resursele bogate ale Ucrainei ar putea consolida lanţurile de aprovizionare din SUA şi ar putea reduce dependenţa de China, care domină procesarea pământurilor rare, notează visualcapitalist.com. Însă, asigurarea investiţiilor şi a extracţiei stabile rămâne o provocare pe fondul conflictului în curs cu Rusia.
Momentan, după confruntarea Trump-Zelenski de săptămâna trecută, acordul privind resursele minerale din Ucraina nu mai este pe masă, conform secretarului american al Trezoreriei, Scott Bessent, citat de CBS. Oficialul american a precizat: "Tot ce trebuia să facă preşedintele Zelenski era să vină şi să semneze acest acord economic, dar el a decis să arunce în aer totul. În acest moment, înţelegerea nu mai este pe masă. Trebuie să vedem dacă preşedintele Zelenski vrea să avanseze. Ce rost are să existe un acord economic care va deveni irelevant dacă vrea ca lupta să continue?".
• UE a propus propriul acord privind "materialele critice" din Ucraina
Uniunea Europeană (UE) i-a propus Ucrainei, spre finele lunii februarie, propriul acord privind "materialele critice", în condiţiile în care oficialii de la Washington şi Kiev se pregăteau să semneze o înţelegere în acest sens.
Conform Politico, comisarul european pentru strategie industrială, Stephane Sejourne, le-a prezentat propunerea oficialilor ucraineni la Kiev, în timpul unei vizite a Comisiei Europene, care a marcat cei trei ani de la declanşarea invaziei Ucrainei de către Rusia. Sejourne a declarat, citat de AFP: "21 din cele 30 de materiale critice de care Europa are nevoie pot fi furnizate de Ucraina într-un parteneriat câştigător. Valoarea adăugată pe care o oferă Europa este că nu vom cere niciodată un acord care să nu fie reciproc avantajos".
1. e doar o estimare
(mesaj trimis de XXX în data de 04.03.2025, 09:12)
Cum a spus si Trump, trebuie intai explorate acele resurse. Pana acum totul este o estimare. De aceea i-a spus Trump lui Zelenski ca i-a intins o mana de ajutor pentru ca ii aburea pe americani cu ceva oarecum incert si in schimbul asta Trump oferea Ucrainei un ajutor sigur.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2025, 09:37)
Înțeleg că era vb că exploatarea sa se facă cu un profit împărțit între Ucraina și americani, oricum profitul va fi cat va fi, sunt costuri cu extragerea, altele decât în Africa de eex.
Important pt SUA era accesul la acele resurse că sa nu fie dependenta de alti furnizori.
Nu vad unde greșesc americanii.
Sunt ei fraierii lumii
Să apere Europa fara vreun folos.
Din simpatie?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2025, 10:01)
Normal ca e interesul Americii sa apere Europa. In ultimii 70 de ani americanii si aliatii au fost stapanii lumii. Acum au pierdut deja jumate catre brics. Daca pierd si Europa, raman o insula izolata, extrem de bogata, numai buna de jumulit.
E supravietuirea US in joc aici.
Sigur ca ei ar vrea sa fie si cu capra satula si cu varza intreaga. Toti banii dati ucrainei, inapoi. dar dau 50% la Ucraina din exploatare, si asigura cumva securitatea in zona prin faptul ca au investitii i Ucraina. Nu e asa un bad deal.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2025, 12:08)
Statele Unite au furnizat sprijin militar Ucrainei în valoare de 65,9 miliarde de dolari începând de la invazia Rusiei din februarie 2022, însă contribuțiile viitoare sunt în pericol, după ce Donald Trump a ordonat luni o pauză în ceea ce privește ajutorul acordat Kievului, transmite The Guardian.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2025, 09:18)
Se face coada, la jefuirea Ucrainei,
sub pretextul razboiului si securitatii
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2025, 10:21)
asa, si?
ce ne doare pe noi ?
pe noi ne-a durut cand armata a-14-a rusa din transnistria BLOCA procesul reintregirii Romaniei (Moldova si Romania ) dupa caderea URSS (1990-91-92)
mentionez aici ca armata a 14-a era compusa in proportie de aprox 90% (soldati si cadre de conducere) din... ucrainieni.
Deci despre ce vorbim?
Lasa-i acolo sa isi sparga capetele fratiorii :) ca de jefuit si umilit Romania au stiut sa o faca! lasa, ca Dumnezeu si Karma le aranjeaza pe toate intotdeauna!
ma intelegi tu pe mine?
Ban.Cher.Vali
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2025, 10:22)
doresc ucrainei si rusiei sa se bata acolo la ei pana dau ambele tari ochii peste cap ... ca mult rau au facut ei vecinilor...
merita, merita tot ce li se intampla.
Ban.Cher.Vali
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2025, 09:38)
Conform expertilor nu se stie daca intr adevar sant resurse si cate sant.
Asta cu 15 trilioane nu e confirmata de nimeni si poate sa fie, ca multe altele, o alta minciuna infiltrata de kiew.
Nici nu poate exista o "estimare" atata timp cat lipsesc prospectiuni geologige reale
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2025, 10:02)
si oricum , majoritatea sunt deja cotropite de rusi
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2025, 10:23)
nu.
uita-te pe o harta economica a ucrainei.
cu atentie! :)
Ban.Cher.Vali
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2025, 10:28)
Harta economica a ucrainei are valoare ZERO deoarece e facuta de kiew, deci poate fi o minciuna ordinara, ca multe altele.
Prin asta se asteapta Zelensky sa i cada unul si altul in genunchi si sa i faca poftele.
Uite unde a dus facutul poftelor lui Zelensky
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2025, 14:03)
A obținut Putler încetarea focului?
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2025, 16:17)
Daca obtine retragerea lui Trump chiar si pentru o perioada scurta, asta inseamna ca ei pot avansa mai usor. Si nu cred ca Putin renunta usor la teritoriile deja ocupate in cazul in care Trump obtine o incetare a focului. Pierde cine ramane prima data fara arme, munitie, soldati.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2025, 10:19)
15 trl $ sunt cele cunoscute
cele cartografiate si mapate dar INCA necunoscute publiclui larg sunt de 38-39 trl $.
daca trump ar sti ce e acolo in ucraina ar face PE JOS, IN GENUNCHI drumul pana in ucraina la zelensky sa se roage de el sa il ajute contra rusiei.
dar trump nu stie :)
Ban.Cher.Vali
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2025, 10:31)
Atat cele 15 tril. cat si alelalte 38-39 sant neprospectate de experti, sant doar ce zice kiewul, sa fim seriosi
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2025, 11:00)
De aceea s-a facut acest razboi in Ucraina pentru resurse Lupii moralisti care ne spuneau ce corectii sunt cei din SUA si cei din UE este doar o vrajeala. Ei au vor sa jecmaneasca popoarele asa cum au facut-o mereu. Resursele Romaniei au fost date pe gratis acestor jefuitori.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2025, 11:19)
gratis le-a dat gerogescu la frank timis si posibil si altii de care nu stim.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2025, 11:51)
Da ma voi ati jefuit Romania de 35 de ani si acum aruncati vina pe altii. Nu mai tine vrajeala asta
5.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2025, 14:04)
Kremlin Georgescu este securist gășcar bandit din anii '80 tot pe la putere. :
5.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2025, 14:46)
Si ceilalti sunt mai rau ca el. Au dat Romania pe gratis cu oameni cu tot. Asteptam un proces si toti care au furat, imprumutat si distrus Romania sa plateasca ei si familiile lor. Georgescu va fi presedinte daca gasca vosstra il lasa sa candideze.
5.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2025, 15:47)
Gasca noastra e incaltata si nu-l vrea pe cg ul tau care, daca va castiga, te va lasa si dezbracat, nu doar descult.
5.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2025, 15:54)
care "voi ati jefiut"? ce tu esti feciaoara imaculata? n-ai trait tot in Romania?
toata lumea a beneficiat de tot. ce-i drept ca ar trebui impartit mai just, o impozitare progresiva , niste bonusuri pt familiile cu copii, sau alte masuri pt scaderea diferentelor intre saraci si bogati, dar e clar ca toti am beneficiat de tot ce s-a facut.
sau "vandut". hai niste exemple: petrom, cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, inainte de omw, o gaura neagra vesnic pe pierdere exact ca rompetrol. a doua, dacia, inainte de privatizare cu renault actionar, are rost sa ne mai amintim? azi probabil nici nu mai exista. alta: fabrica de vagoane astra arad, privatizata cu niste americani, e si azi in functiune, unul din cei mai mari angajatori din judet, la arad se fac vagoane, tramvaie moderne. pamantul, o parte e vandut sau arendat de straini. si ce era inainte de EU, va amintiti? parloaga cat vezi cu ochii, spini ciulini. fara investitii si fara subventii agricultura era in pioneze.
strainii e rai si ne-a furat. nu ne-au furat nimic, au muncit, platesc taxe, dau salarii. castiga si ei castigam si noi. se deglobalizeaza lumea si aia trebuie sa facem si noi? da. dar nu cu sovinism.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2025, 15:38)
vedeti ca daca razboiul ucraina-rusia se inchide, ma astept in imobiliarele romanesti la un salt de 25-35% doar in 2025, trend care va continua in anii urmatori.
aveti grija de faceti, preturile au fost presate pana acum de existenta acestui razboi - veniturile salariale mediane permit o asemenea evolutie!
atentie!
Ban.Cher.Vali
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2025, 20:02)
pielea ursului din padure mai bina sa culeaga fragi si mure
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2025, 23:07)
Atat cele 15 tril. cat si alelalte 38-39 sant neprospectate de experti, sant doar ce zice kiewul, sa fim seriosi, circarul iar minte de ingheata apele