ALERT: Proiectul cu cianuri de la Certej a primit acord de mediu *UPDATE: Ministrul Rovana Plumb a cerut verificarea acordului de mediu pentru proiectul de la Certej

F.A.
Miscellanea / 3 septembrie 2012

Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Pădurilor, a cerut verificarea, în regim urgenţă, a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej şi demiterea directorului executiv al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara, se arată într-un comunicat de presă.

Comisarii care verifică acest priect vor avea în vedere procedurile urmate în legătură cu acest acord de mediu pentru a se vedea în ce măsură s-au respectat toate prevederile legale.

"Ministrul Mediului şi Pădurilor a solicitat conducerii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului demiterea directorului executiv al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara pentru că nu a informat autoritatea de mediu în legătură cu emiterea acordului de mediu pentru acest proiect, având în vedere că este vorba de un obiectiv de interes naţional şi internaţional", se arată în comunicatul de presă.

---------------------

Asociaţiile Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Alburnus Maior şi Re.Generation condamnă emiterea recentă a acordului de mediu pentru proiectul Certej, prima exploatare a aurului la scară largă pe bază de cianuri din România, potrivit unui comunicat de presă.

Proiectul minier propus la Certej, judeţul Hunedoara, de către compania canadiană Eldorado Gold Corporation prin intermediul societăţii Deva Gold a primit acordul de mediu din partea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara, creând astfel un precedent extrem de periculos pentru România.

Proiectul, care ocupă o suprafaţă de 456 de hectare, presupune procesarea a 45 de milioane de tone de minereu - cu o concentraţie de 1,8 g de aur pe tonă de minereu - şi utilizarea unei cantităţi de cianură de sodiu de 1653 tone pe an, timp de 16 ani, perioada de operare a minei. Reziduurile rezultate după prelucrare, inclusiv cele cu cianură şi metale grele, vor fi depozitate într-un iaz de decantare în aer liber cu o suprafaţă totală de 63 de hectare.

Ceea ce guvernele anterioare doar au discutat, Guvernul Ponta a realizat în doar două luni de la numire. Deşi, atât premierul Victor Ponta, cât şi ministrul Mediului şi Pădurilor Rovana Plumb susţineau cu tărie la începutul mandatului că proiectul minier de la Roşia Montană nu poate merge înainte fără garanţii de mediu, renegocierea participaţiei statului sau desecretizarea contractului, mimând astfel interes şi responsabilitate faţă de implicaţiile serioase pe care asemenea proiecte de exploatare le ridică la adresa mediului şi comunităţilor afectate, Guvernul nu a solicitat nicio garanţie de mediu pentru aprobarea proiectului de la Certej, se mai arată în comunicat.

"Cerem USL-ului şi Guvernului României să îşi asume public această decizie, emiterea acordului de mediu pentru un proiect minier bazat pe cianuri şi să explice tuturor românilor beneficiile sale de mediu, economice şi sociale." a declarat Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.

Tudor Brădăţan, din partea Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, a precizat: "Evaluarea impactului asupra mediului pentru proiectul Certej ne-a provocat încă de la începutul său serioase îngrijorări, prezentând numeroase vicii de legalitate. Lipsa studiilor şi a evaluărilor impactului asupra biodiversităţii, conform Directivei Habitate şi Directivei Păsări sau lipsa oricăror evaluări privind potenţialul arheologic al zonei şi starea de sănătate a populaţiei privind substanţele periculoase ne îndreptăţesc să ne adresăm Comisiei Europene pentru controlul conformităţii cu normele de drept comunitar amintite, dar şi să cerem instanţei naţionale competente anularea acordului de mediu emis".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. e un semn bun, mineritul cu cianuri e reglementat foarte strict de normele europene, dar e permis, iar pe baza mineritului putem sa crestem foarte mult

    1. da asta daca am avea si autoritati interesate de asta ca la cum se misca de in 12 ani nu termina o evaluare pentru un proiect care e in regula iar pentru altele dau aviz asa ca le tuna lor, e cam dificil sa inaintam

    a cerut verificarea... dar ea habar n-are ce se intampla in domeniul asta si cu se dau avizele... si ne mai miram ca de atata timp n-a fost in stare sa miste un deget in cazul Rosia

    care e problema, domnule Eugen David, ca proiectul e bazat pe cianuri? ca fost miner ar fi trebuit sa stiti ca asta e cea mai avansata tehnologie existenta in domeniu si ca e chiar bine ca e bazat pe cianuri si nu pe alta metoda mai invechita!

    inseamna ca si alte exploatari vor primi avizul de mediu? nu de alta, dar este cea de la Rosia Montana, de exemplu, care vine si cu ecologizare si ea e amanata de 15 ani. cand vom fi mai deschisi cu investitiile?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb