Alexandru Rafila şi Marcel Ciolacu, prinşi în hora pastilelor cu iodură de potasiu

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 10 august 2022

Alexandru Rafila şi Marcel Ciolacu, prinşi în hora pastilelor cu iodură de potasiu

Îndemnul adresat de Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, cetăţenilor în vârstă până în 40 de ani, de a se duce la medicul de familie pentru a primi reţeta necesară ridicării de la farmacii a pastilelor cu iod pe care Guvernul le-a luat de la Antibiotice Iaşi încă de la finalul lunii martie, a iscat o furtună pe scena politică din ţara noastră.

USR l-a acuzat pe Alexandru Rafila că seamănă panică în rândul românilor şi decredibilizează întregul sistem de sănătate cu declaraţiile sale.

"Aşa arată decredibilizarea sistemului de sănătate din România. Să cumperi în primăvară 30 de milioane de pastile de iod, să o dai până în vară din colţ în bară, iar într-o zi de luni să dai alertă ca «românii să se prezinte repede la medicul de familie pentru a lua reţeta». Fără discuţii prealabile cu medicii, fără campanii de informare. Bravo, domule ministru! Sper doar că oamenii nu îşi vor administra pastilele imediat după ce intră în posesia lor. La o mai bună comunicare din partea Ministerului am renunţat să mai sper", a afirmat, ieri, deputatul Adrian Wiener, vicepreşedinte din partea USR al Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor.

Diana Stoica, deputat din partea USR, a precizat că "ministrul Rafila a ieşit cu o declaraţie foarte neinspirată, inducând panică generală",

USR îi atrage atenţia ministrului Alexandru Rafila că are rolul de a asigura buna funcţionare a sistemului de sănătate şi că în niciun caz nu trebuie să îngreuneze activitatea medicilor de familie şi, implicit, viaţa bolnavilor care au nevoie de consultaţii.

Declaraţia ministrului Rafila a fost comentată şi de liderul social-democrat Marcel Ciolacu, care a spus: "Cred că nu a fost bine prezentat şi argumentat, dar domnul Rafila a ieşit cu un anunţ de prevenţie - haideţi să nu creăm o aglomerare în cazul în care se întâmplă o catastrofă în Ucraina. Nu a fost de rea intenţie a domnului ministru. Părerea mea e că trebuie să lucreze mai bine cu echipa de comunicare pe care o are la minister sau să o schimbe, că nu e nicio ruşine când mai schimbi când ceva nu funcţionează".

Amintim că în urmă cu două zile Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, le-a recomandat cetăţenilor cu vârsta sub 40 de ani să meargă "cât mai repede" să-şi ridice pastilele de iodură de potasiu.

"Distribuţia pastilelor e perfect funcţională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia pentru pastilele de iodură de potasiu", a Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a precizat că sunt 2.500 de farmacii în toată ţara în care se găsesc aceste pastile, iar oamenii le pot ridica gratuit, pe baza reţetei.

"Este un sistem perfect funcţional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să îl punem la punct", a spus Alexandru Rafila.

Întrebat dacă există cerere pentru pastilele de iod, ministrul Sănătăţii a arătat: "Există cerere mai mare, mai mică; nu ştiu să vă spun. Dar acum, probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, e posibil ca cererea să crească. Dar medicii de familie trebuie să elibereze o prescripţie celor care trebuie să primească iodura de potasiu".

Pastilele de iodură de potasiu trebuie luate doar cei cu vârste sub 40 de ani, în cazul unui accident nuclear, în termen de 24 de ore de la producerea acestuia.

Ce nu a precizat ministrul Sănătăţii în legătură cu farmaciile în care se găsesc respectivele pastile, a fost postat pe pagina oficială de Facebook de către Violeta Moraru, administratorul unui lanţ de farmacii din judeţul Buzău.

"Corupţie tIp #Ciolacu! Cum vrea Ciolacu sa speculeze vânzarea iodului in farmaciile proprii! Chiar şi din iodul folosit in cataclisme nucleare vrea sa facă bani! Să nu credeţi că doar gogoşile de la Patiseria lui Ciolacu fac minuni financiare, după cum aţi văzut în presă, ci şi mult iubitele lui farmacii, prin care face export paralel, luând medicamentele de la gura bolnavilor, pentru a le duce în străinătate. Mai nou, DSP Buzău, condusă de o fină a lui Marcel Ciolacu - dacă nu e aşa să mă contrazică - obligă medicii de familie să prescrie Iodură de potasiu doar pentru farmaciile lui Ciolacu. Pacienţii sunt însă revoltaţi, pentru că vorbim de implicarea autorităţilor statului în dirijarea pacientului. Vorba unui pacient: dacă ăsta şi la iod se lăcomeşte, vă imaginaţi ce caracter are?! De parcă nu ar fi fost de ajuns modul în care încearcă coruperea unor medici de familie să trimită pacientul cu dedicaţie (cabinetele din Micro 3, spre exemplu)...", notează, pe pagina de Facebook, Violeta Moraru, care prezintă şi lista cu farmaciile din judeţul Buzău care vor distribui pastilele cu iod. Pe lista respectivă se regăsesc toate farmaciile deţinute de Mihai Ciolacu, nepotul lui Marcel Ciolacu - Nicomart Prim Team SRL, Marcos Provit, Alina Farm şi Medela.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb