ALIN IACOB, ASOCIAŢIA UTILIZATORILOR ROMÂNI DE SERVICII FINANCIARE: "BNR a protejat băncile în problema clauzelor abuzive"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 noiembrie 2013

"BNR a protejat băncile în problema clauzelor abuzive"

Banca Naţională a României (BNR) a protejat sistemul bancar şi contractele de credit care cuprind clauze abuzive, invocând necesitatea asigurării stabilităţii financiare, ceea ce nu avantajează nici clienţii, nici băncile, a declarat ieri Alin Iacob, preşedintele Consiliului Director al AURSF (Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare). Domnia sa a spus: "Cel puţin la nivelul BNR a existat o atitudine de protejare a sistemului bancar şi a contractelor existente, cu clauze

Dar stabilitatea sistemului bancar nu poate fi obţinută cu preţul dreptului la o viaţă decentă a consumatorului".

Domnia sa a amintit că, în perioada 2005-2008, clienţii aveau un grad înalt de încredere în sistemul financiar şi nu se aşteptau ca bancherii să introducă în contractele de credit predefinite clauze abuzive, mergând pe buna-credinţă a acestora.

Preşedintele AURSF este de părere că sistemul bancar ar trebui să vină în întâmpinarea clienţilor şi să încerce să găsească o soluţionare amiabilă a nemulţumirilor, pentru a evita creşterea numărului de procese îndreptate împotriva lor. "Dacă vor face acest lucru, stabilitatea financiară obţinută va fi una temeinică şi va permite evitarea la apelul instanţei", a susţinut Alin Iacob.

Asociaţia solicită BNR şi Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să constituie Consilii Consultative, similare celor care există pe lângă autorităţile de supraveghere financiară din alte ţări europene, să îi transmită propunerile de reglementări supuse procesului de dezbatere publică pentru a face observaţii, şi să publice pe paginile de internet proprii răspunsurile primite în cadrul acestui proces.

De asemenea, AURSF propune înfiinţarea unui Ombudsman bancar independent, susţinut din resurse publice, ale cărui decizii să fie obligatorii pentru bănci, şi eliminarea sau reducerea procentului aferent impozitului pe dobânda bancară, în condiţiile reducerii accelerate a dobânzilor la economiile populaţiei. "Atunci când Guvernul a luat decizia să impună impozitarea cu 16% a veniturilor din dobânzi, ratele de dobândă la depozite erau semnificativ mai mari decât sunt în prezent. Efectele negative asupra economisirii pe care le are această taxă depăşeşte efectele pozitive asupra veniturilor la buget", a explicat Alin Iacob.

Alte propuneri ale asociaţiei vizează legiferarea insolvenţei persoanelor fizice, ţara noastră fiind una dintre puţinele din Europa care nu au o lege în acest sens, reglementarea, autorizarea şi restricţionarea activităţii recuperatorilor de creanţe, despre care reprezentanţii AURSF afirmă că au un comportament abuziv, precum şi stabilirea unui prag maxim admis pentru dobânda anuală efectivă (DAE) pentru creditele destinate populaţiei.

Alin Iacob a arătat că state europene care au fost mai puternic lovite de criză decât ţara noastră, precum Grecia, au reglementat insolvenţa persoanelor fizice în ultimii ani.

Preşedintele AURSF a precizat că asociaţia nu este una elitistă, ci una deschisă tuturor persoanelor care doresc să i se alăture. "Îi aşteptăm alături de noi pe toţi românii care vor să beneficieze de servicii financiare la standarde europene, pe toţi cei care vor să fie apăraţi de abuzurile celor care se cred mai presus de legi şi reglementări, pe toţi cei care vor să contribuie la echilibrarea raportului de forţe dintre drepturile şi obligaţiile celor care intră în relaţii contractuale cu furnizorii şi intermediarii de servicii financiare", a afirmat preşedintele AURSF.

"Întreaga piaţă financiară a fost plină de situaţii în care drepturile consumatorilor au fost, pur şi simplu, călcate în picioare"

AURSF şi-a propus să reprezinte clienţii în relaţia cu instituţiile financiare şi cu autorităţile de supraveghere, precum şi în litigii pentru obţinerea de despăgubiri şi să informeze consumatorii cu privire la caracteristicile produselor financiare pe care doresc să le achiziţioneze, potrivit reprezentanţilor săi.

"Întreaga piaţă financiară a fost plină de situaţii în care drepturile consumatorilor utilizatori de servicii financiare au fost, pur şi simplu, călcate în picioare", a declarat Alin Iacob. Domnia sa a detaliat: "Au existat bănci care au oferit consumatorilor contracte pline de clauze abuzive şi produse financiare dăunătoare şi care au schimbat costurile creditelor după bunul lor plac, aruncând în disperare şi în braţele unor recuperatori de creanţe nereglementaţi şi fără scrupule mii de familii de români. Unele societăţi de asigurare au încasat fără să clipească primele de asigurare, însă au inventat cele mai absurde motive pentru a nu plăti despăgubiri, iar unele companii au nesocotit drepturile micilor investitori în calitatea lor de acţionari minoritari".

În majoritatea cazurilor, autorităţile au favorizat industria financiară, drepturile consumatorilor fiind, în mare parte ignorate, atrag atenţia reprezentanţii AURSF.

Asociaţia intenţionează să demareze procese colective pe clauze abuzive, dacă va reuşi să atingă un număr de 3.000 de membri şi să fie prezentă în mai multe judeţe (acestea fiind condiţiile de reprezentativitate impuse de legislaţia europeană), a precizat Alin Iacob. Preşedintele AURSF a subliniat că ia în calcul şi negocierea amiabilă cu băncile în privinţa cazurilor de clauze abuzive şi a susţinut că asociaţia intenţionează să propună înţelegeri care să fie avantajoase şi pentru bănci, din punct de vedere financiar şi al imaginii.

Asociaţia se află în discuţii pentru demararea procedurilor de afiliere la organizaţia europeană a utilizatorilor de servicii financiare (Eurofinuse) şi, de asemenea, intenţionează să încheie parteneriate şi colaborări cu organizaţii de protecţie a consumatorilor din alte ţări europene, precum ADICAE, din Spania, Which?, din Marea Britanie şi VZBV, din Germania, a mai anunţat Alin Iacob.

Din Consiliul Director al AURSF face parte, ca vicepreşedinte, şi Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Banca Nationala a evaluat posibilitatea producerii unui risc sistemic in cazul in care clauzele abuzive ar fi recunoscute ca atare. La partea de cuprins as face doar un copy paste al unui raspuns al unei banci prin care se spunea ca acel comision de administrare reprezinta cheltuieili cu paza,calculatoare si salarii. Cand au vorbit despre profit au spus ca ar fi o parte din suma provenita din dobanzi.Cealalta parte s-ar parea ca se afla pe fata nevazuta a lunii...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb