Alina Gorghiu a fost aleasă, ieri, în funcţia de preşedinte al vechiului PNL, copreşedinte al PNL alături de Vasile Blaga, în cadrul şedinţei Biroului Politic Naţional al partidului, surclasându-l pe Ludovic Orban.
Alina Gorghiu a obţinut 47 de voturi, în timp ce Ludovic Orban a beneficiat de votul a 27 dintre colegi.
Preşedintele ales, Klaus Iohannis, a declarat, ieri, că o felicită public pe Alina Gorghiu pentru câştigarea preşedinţiei PNL, menţionând că felul în care BPN a acţionat şi a votat îi confirmă dorinţa PNL de a se reforma, de a se moderniza.
Iohannis a spus: "Astăzi (n.r. ieri), în faţa colegelor şi colegilor, mi-am anunţat demisia din PNL şi din toate funcţiile deţinute în partid pentru a fi în situaţia potrivită pentru preluarea mandatului de preşedinte al României, lucru care se va întâmpla duminică. În cadrul acestui Birou Politic a fost ales noul preşedinte al PNL, al vechiului PNL, copreşedintele noului PNL, în persoana doamnei Alina Gorghiu şi ţin cu această ocazie să o felicit public pentru câştigarea acestei preşedinţii".
După alegerea în funcţie, Alina Gorghiu, a declarat că este necesară deschiderea partidului şi acceptarea oricăror "resurse de valoare", menţionând că în perioada următoare va fi pusă la punct strategia politică în privinţa PSD.
Alina Gorghiu a spus: "Simt nevoia să le mulţumesc tuturor colegilor mei care astăzi au înţeles un lucru pe care populaţia l-a înţeles de foarte multă vreme, şi anume că PNL este un partid mare, este un partid care a fost obligat de votul din 16 noiembrie să meargă într-o direcţie în care electoratul din România o cere. Am avut o elegantă competiţie şi daţi-mi voie să-l felicit pe Ludovic, colegul şi prietenul meu Ludovic Orban, pentru felul în care a înţeles să ne raportăm la această funcţie interimară în cadrul PNL".
Noul preşedinte al PNL a susţinut că, indiferent cum ar fi fost rezultatul votului din BPN, a promis că alături de Ludovic Orban va sta la aceeaşi masă: "Vom fi doi oameni care au discernământ politic în continuare, vom lucra în aceeaşi echipă, iar mesajul pe care l-am dat colegilor mei care au avut astăzi voinţa, încrederea de a-mi da votul a fost unul de unitate a PNL, unitate care în ultima vreme a avut sincope".
Noul preşedinte PNL a menţionat este nevoie de o reformă în interiorul PNL, dar şi o reformă a instituţiilor fundamentale ale statului şi creşterea credibilităţii parlamentare: "O să ne deschidem ca partid, o să acceptăm orice resursă de valoare şi chiar dacă s-a discutat despre cât de greu va fi din punct de vedere organizatoric, din punct de vedere al resurselor umane, din punct de vedere sentimental chiar, în anumite zone, să reorganizăm PNL. Nu am uitat nicio secundă că adversarul nostru politic este PSD şi că vom avea o strategie foarte curând să abordăm inclusiv această parte politică a guvernării extrem de serios.
Gorghiu a ţinut să menţioneze că PNL va fi "un partener de încredere al preşedintelui României" şi va continua proiectele pe care le-a asumat în frunte cu Klaus Iohannis în campania electorală.
• Orban:"M-am simţit nedreptăţit că Iohannis a susţinut-o pe Gorghiu şi nu pe mine"
Liberalul Ludovic Orban a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu Alina Gorghiu, că s-a simţit nedreptăţit pentru faptul că preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a susţinut-o pe aceasta la şefia partidului, în detrimentul său, Gorghiu precizând: "în gând".
"M-am simţit, în mod evident, că aşa este uman, nedreptăţit pentru faptul că preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, nu m-a susţinut pe mine - şi nici nu i-am cerut lucrul acesta - ci a susţinut-o pe Alina Gorghiu", a spus Orban.
În acel moment, Gorghiu a intervenit şi a precizat că Iohannis a susţinut-o "în gând".
Ea s-a referit astfel, probabil, la faptul că Iohannis a demisionat din PNL şi din toate funcţiile din partid înainte de votul pentru sucesiune.
Orban nu a avut obiecţii la intervenţia Alinei Gorghiu şi a continuat cu discursul său: "Deşi (Klaus Iohannis, n.r.) a avut o altă opţiune, vreau să spun limpede şi clar: sunt în prima linie a bătăliei pentru punerera în practică a proiectului Klaus Iohannis. Voi veghea din poziţia de prim-vicepreşedinte al PNL, alături de preşedintele PNL, Alina Gorghiu, ca marele PNL să fie un partener solid, un partener credincios, un partener corect pentru Klaus Iohannis în îndeplinirea obiectivelor fundamentale pentru România din programul prezidenţial".
• Ponta o felicită pe Gorghiu pe Facebook: "Un lider politic femeie şi din generaţia tânără e semn bun"
Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a felicitat-o, ieri, pe Alina Gorghiu pentru alegerea în funcţia de preşedinte al PNL, arătând că un lider politic femeie şi din generaţia tânără reprezintă un semn bun şi exprimându-şi speranţa că va putea colabora cu aceasta, deşi sunt adversari politici.
"Felicitări Alinei Gorghiu pentru alegerea sa în funcţia de preşedinte al PNL! Un lider politic femeie şi din generaţia tânără este un semn bun. Deşi suntem adversari politici, sper să putem colabora pentru binele general aşa cum am colaborat şi în cadrul USL", a scris Ponta, pe contul său de Facebook.
• Udrea: "Alinei Gorghiu îi va fi dificil să se impună în faţa unuia ca Vasile Blaga"
Alegerea Alinei Gorghiu în funcţia de preşedinte PNL este un semnal bun pentru clasa politică, a declarat, ieri, Elena Udrea, potrivit Mediafax, adăugând însă că acesteia îi va fi dificil să se impună în faţa "unuia ca Vasile Blaga".
"Alegerea Alinei Gorghiu în funcţia de co-preşedinte al PNL reprezintă un bun semnal pentru societate şi pentru clasa politică. E o tânără ambiţioasă, care a muncit foarte mult şi a progresat vizibil în ultimii ani. Chiar dacă partidele noastre sunt pe poziţii diferite şi chiar dacă sunt de părere că PNL este încă un partid profund nereformat, îi doresc succes Alinei Gorghiu", a precizat Udrea.
Ea a arătat că şi-ar dori ca Alina Gorghiu să se impună în PNL, dar crede că îi va fi dificil în faţa "unuia ca Vasile Blaga".
"Mi-aş dori să se impună, dar îi va fi dificil în faţa unuia ca Vasile Blaga. Sper ca alegerea sa, la fel ca şi prezenţa mea în fruntea PMP, să se constituie într-un imbold pentru foarte multe doamne să intre în politică şi să îndrăznească să ţintească sus, pentru că, iată, se poate", a adăugat Elena Udrea.
1. Anti-ce?
(mesaj trimis de Cristi C în data de 19.12.2014, 11:55)
Recunosc ca m-am obisnuit cu privirile mirate pe care mi le arunca toti cei care ma aud ca ii ocarasc pe "aia de pe dreapta". Stereotipul incetatenit este ca cineva ca mine sa fie de partea celor care lupta impotriva "ciumei rosii".
Dar totusi, atat puteti, ma, astia de pe dreapta? Singurul lucru pe care il aveti in cap este sa fiti impotriva unui partid? Adica "strategie anti-PSD". Eu nu am auzit la PSD decat "strategie anti-basescu", lucru absolut corect, nu si strategie "anti-liberala" sau "anti-taraneasca". Voi nu sunteti intregi la cap? Va credeti sefii de galerie care conduc cetele de gorile despuiate care dau din maini si urla rasisme la peluza?
Nu puteti, ma, astia de dreapta, sa creati o "strategie pentru prosperitate" sau "modernizare" sau "responsabilizare"? Dna "Gorila" Gorghiu, aveti si altceva in cap? Credeti ca tineti electoratul captiv la voi la "noul PNL" doar pentru ca ar putea fi frustrat de gafele politice facute de Ponta? Va spun ca nu. Unii nu vor veni la vot, iar eu as vota o gorila adevarata (DD sau Neamtu) si nu una machiata.