Allianz-Ţiriac a plătit despăgubiri record de 1,2 miliarde lei anul trecut

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 martie 2023

Allianz-Ţiriac a plătit despăgubiri record de 1,2 miliarde lei anul trecut

Virgil Şoncutean, directorul general al companiei: "În zona RCA vrem cel puţin să conservăm portofoliul construit în 2022"

Aurel Badea, directorul general adjunct al asigurătorului: "Estimăm că în cazul unui cutremur cum a fost cel din 1977, vom avea circa 40.000 de daune; valoarea estimată a despăgubirilor se ridică la 400 milioane euro"

Allianz-Ţiriac a încheiat anul trecut cu prime brute subscrise în valoare de 2,9 miliarde de lei, în creştere cu peste 40% faţă de 2021 şi despăgubiri plătite în valoare de 1,2 miliarde de lei. Plăţile către clienţi şi în numele acestora au crescut anul trecut mai rapid decât vânzările, respectiv cu circa 53%, conform informaţiilor prezentate ieri de conducătorii companiei, într-o conferinţă de presă.

Pe lângă despăgubirile plătite, Allianz-Ţiriac avea la finalul lunii decembrie 2022 peste trei miliarde de lei în rezerve tehnice, ceea ce garantează asiguraţilor că şi angajamentele viitoare vor fi îndeplinite, se menţinează într-un comunicat.

Virgil Şoncutean, CEO al Allianz-Ţiriac Asigurări, a spus: "Plata despăgubirilor este motivul pentru care un asigurător există. Anul trecut am plătit asiguraţilor noştri 1,2 miliarde de lei, echivalentul a aproape 16.000 de salarii medii, inclusiv taxe şi contribuţii, timp de un an. Aceste plăţi le-au permis să-şi continue viaţa fără să-şi folosescă veniturile sau economiile pentru a acoperi cheltuieli neprevăzute, precum reparaţii ale locuinţelor, ale maşinilor, intervenţii chirurgicale sau întreruperi ale afacerilor. În 2023 ne propunem să ajungem la cât mai multe persoane şi companii cu asigurările noastre pentru a le garanta stabilitatea bugetelor într-un context de piaţă încă incert".

5,2 milioane de lei, cea mai mare despăgubire plătită pe un singur dosar

Conform celor prezentate de oficialii companiei, cea mai mare despăgubire de anul trecut s-a ridicat la 5,2 milioane de lei şi a fost plătită în baza unei asigurări RCA pentru un accident auto care a avut loc în străinătate şi în urma căruia un pieton a decedat.

Pe linia asigurărilor de proprietăţi, cea mai mare despăgubire, în valoare de 3,8 milioane de lei, a fost platită în urma unui incendiu la un parc de agrement. Despăgubiri similare au fost plătie în urma unei alunecări de teren care a afectat un parc fotovoltaic şi a unui incendiu care a distrus toate echipamentele de producţie ale unui client din industria textilă. În cazul clienţilor persoane fizice, cea mai mare plată efectuată în baza unei asigurări de proprietate s-a situat la aproape 800.000 de lei. Despăgubirea a fost plătită în urma unui incendiu care a afectat locuinţa.

Aurel Badea: "Ne calculăm capacitatea astfel încât să putem susţine pagube pentru un cutremur cu o severitate mai mare decât cel din 1977"

Compania prognozează că, în cazul unui cutremur de severitatea celui din 1977, va avea circa 40.000 de daune, valoarea despăgubirilor fiind de 400 milioane de euro.

Aurel Badea, directorul general adjunct al companiei, a afirmat: "Estimăm că în cazul unui cutremur cum a fost cel din 1977, vom avea circa 40.000 de daune. Ne-am organizat şi ne-am pregătit sistemele informatice şi personalul astfel încât, într-o asemenea situaţie, să putem mobiliza resursele umane necesare, să putem conduce procesul de constatare şi evaluare a pagubelor şi să procedăm la plata despăgubirilor".

Oficialul Allianz-Ţiriac a adăugat: "Pe partea financiară, ne calculăm capacitatea astfel încât să putem susţine pagube pentru un cutremur cu o severitate mai mare decât cel din 1977. Avem un program de reasigurare care are o capacitate de aproximativ un miliard de euro, suficient să acopere un cutremur ce produce mai multe pagube decât cel din 1977".

Conform directorului companiei, valoarea estimată a despăgubirilor pe care Allianz-Ţiriac ar trebui să le plătească în cazul unui cutremur de severitatea celui din 1977 se ridică la circa 400 milioane de euro.

Peste 600.000 de clienţi noi, anul trecut

Anul trecut, Allianz-Ţiriac a atras 600.000 de clienţi noi, extinderea portofoliului de clienţi fiind principala sursă a majorării volumului total al primelor brute subscrise, conform informaţiilor prezentate ieri de reprezentanţii asigurătorului.

Conjunctura din piaţa RCA a avut un impact important asupra activităţii şi a portofoliului de clienţi, în special în prima parte a lui 2022. Cele mai puternice creşteri au fost înregistrate pe asigurări auto, agricole, facultative pentru locuinţe, sănătate şi viaţă.

Asigurările de viaţă, segmentul de business care beneficiază de o atenţie sporită din partea Allianz-Ţiriac în 2023, continuă să crească consecvent. Numărul de clienţi care au încheiat o asigurare de viaţă la Allianz-Ţiriac a crescut cu 20% în 2022, confirmând o schimbare structurală şi materializarea potenţialului de creştere.

Potrivit celor comunicate de reprezentanţii companiei, profitul operaţional al Allianz-Ţiriac, suma rămasă după plata despăgubirilor, constituirea rezervelor şi deducerea cheltuielilor operaţionale, a fost de aproximativ 250 milioane de lei. Rata combinată, raportul dintre suma daunelor plătite şi a cheltuielilor administrative şi primele brute subscrise, s-a situat la 93% la finalul anului trecut.

"Avem o doză de optimism moderat pentru 2023. Vrem să continuăm tendinţa de creştere a volumului de prime, dar cu un pas mai mic decât cel din 2022, deoarece efectul contextului s-a consumat, iar acum mergem pe un efect mai mult organic. În zona RCA vrem cel puţin să conservăm portofoliul construit în 2022, dar vizăm o creştere accelerată pentru asigurările non-auto şi viaţă, în special. Pentru a readuce ponderea RCA la 40%, de la 49% cât este acum", a spus Virgil Şoncutean.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Și încasări 2.9 deci profit brut 1.7 MLD?

    Mi se rupe inima de Allianz si de societatile de asigurari in general.

    1. Marja de profit de doar 58% e totuși groaznic. Sa li se dea ceva ajutoare de stat sa nu intre în faliment.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb