Allianz-Ţiriac Asigurări propune dezbateri pentru clarificarea situaţiei sistemului de asigurare a locuinţelor

A.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 octombrie 2012

Allianz-Ţiriac Asigurări propune iniţierea unei dezbateri consistente în vederea clarificării situaţiei legislative şi instituţionale a sistemului de asigurare a locuinţelor. Potrivit unui comunicat al asiguratorului, inconsistenţa iniţiativelor şi demersurilor legislative recente ce vizează modificarea cadrului de funcţionare a asigurării locuinţelor din România produce efecte nocive atât la nivelul operatorilor din domeniul asigurărilor, cât mai ales în rândul proprietarilor de locuinţe.

"Clienţii noştri sunt în acest moment dezorientaţi şi, din păcate, nici noi nu reuşim să înţelegem încotro ne îndreptăm cu sistemul asigurării locuinţelor", a declarat directorul general al Allianz-Ţiriac Asigurări, Remi Vrignaud.

Conform societăţii de asigurare, emiterea Ordinului Preşedintelui CSA nr. 15/2012 care reinstaura, începând cu data de 1 septembrie 2012, monopolul PAID în privinţa protecţiei locuinţelor împotriva riscurilor catastrofice pentru sume asigurate de 10.000/20.000 de euro (în funcţie de tipul constructiv al clădirii), a fost urmată, la numai câteva zile, de suspendarea acestei reglementări. Însă, recent, Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor a aprobat un set de modificări ale Legii 260/2008 ce ar urma să fie dezbătute în plen, printre amendamentele admise regăsindu-se o prevedere ce ar putea limita liberul acces al proprietarilor de locuinţe în a-şi alege furnizorul de protecţie facultativă şi ar distorsiona concurenţa pe piaţa asigurărilor, prin limitări impuse exclusiv companiilor de asigurări care nu sunt membri ai PAID.

Concret, documentul aprobat de Comisia Parlamentară propune modificarea articolului 3, alineatul (9) din Legea 260 astfel: "... (9) Nu intră sub incidenţa prezentei legi persoanele fizice şi juridice care încheie o asigurare facultativă a locuinţelor care să acopere toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie, în condiţiile în care aceste poliţe facultative sunt emise de asiguratorii membri PAID (s.n.)".

În opinia reprezentanţilor companiei Allianz-Ţiriac Asigurări, adoptarea art. 3 (9) în formula prezentată aduce, în mod evident, atingere liberei concurenţe, generând un dezavantaj competitiv pentru societăţile de asigurare care nu sunt membri PAID.

"Lucrurile tind să se complice şi, de aceea, trebuie aduse clarificări. Noi considerăm că este absolut necesară derularea unei dezbateri consistente, la care să participe toate părţile interesate - reprezentanţi ai autorităţilor, ai societăţilor de asigurare, inclusiv ai PAID. Interesul comun al tuturor este acela de a găsi soluţia care să genereze o cât mai bună funcţionare a sistemului asigurărilor de locuinţe, în primul rând sub aspectul atingerii unui număr cât mai mare de locuinţe protejate. Din această perspectivă, Legea 260 a avut rezultate bune, începând din decembrie 2010", a apreciat Remi Vrignaud.

Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale în varianta în vigoare începând din decembrie 2010 şi până în august 2012 a generat rezultate pozitive, chiar peste aşteptări în privinţa evoluţiei gradului de cuprindere în asigurare a locuinţelor, se precizează în comunicat.

În anul 2011, numărul locuinţelor asigurate din totalul fondului locativ la nivelul ţării a ajuns aproape de 60%, o rată de protecţie de cel puţin două ori mai mare decât cele mai ridicate grade de cuprindere în asigurare înregistrate în ultimii 20 de ani. În proporţie semnificativă, protecţia achiziţionată a fost la niveluri ce dimensionează valorile reale ale imobilelor (mult superioare cuantumului de 20.000 de euro) şi împotriva unei game extinse de riscuri (non-catastrofice, precum incendiu, explozie etc.).

În opinia reprezentanţilor Allianz-Ţiriac, consolidarea naţională reprezintă una dintre caracteristicile ce trebuie păstrate, pentru asigurarea unei bune dispersii a riscurilor, pentru garantarea stabilităţii şi eficienţei maxime în funcţionarea sistemului - parametri asiguraţi de programe de reasigurare naţionale şi de garanţiile suplimentare oferite de stat. Rolul PAID trebuie redefinit, astfel încât această entitate să continue să exercite un control în legătură cu administrarea riscurilor catastrofice în limitele prevăzute de Legea 260, au afirmat aceştia.

Pe de altă parte, reprezentanţilor Allianz-Ţiriac consideră că menţinerea implicării tuturor asiguratorilor, fără discriminare, în procesele operaţionale de funcţionare ale schemei adaugă valoare mecanismului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb