Allianz-Ţiriac Pensii Private: "Nu există reguli clare pentru piaţa pensiilor"

Vasile Decu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 septembrie 2007

Crinu Andănuţ

Crinu Andănuţ

Crinu Andănuţ, director general al societăţii, spune că sistemul actual de administrare a pensiilor private obligatorii poate genera fraude de până la 35% din piaţa de profil

Directorul general al companiei "Allianz-Ţiriac Pensii Private", Crinu Andănuţ, a declarat, ieri, că actualul sistem de administrare a pensiilor private obligatorii, Pilonul II, poate duce la apariţia unor fraude în masă, de până la 35% din piaţă. "Suntem îngrijoraţi de fenomenul dublei semnături", a precizat domnia sa, subliniind că actualul cadru legislativ, care era menit să reglementeze activitatea administratorilor de fonduri de pensii private, este incomplet şi nu precizează clar procedurile de redistribuire a clienţilor dubli.

În opinia domnului Crinu Andănuţ, actualul sistem este greşit deoarece oferă numai o validare temporară a contractelor, consecinţa fiind că un alt administrator poate revendica un client deja existent în sis­tem, numai prin prezentarea unei simple semnături. "Noi construim portofolii pe nisip, pentru că, acum, norma dă liber la a doua semnătură", a menţionat acesta.

Directorul general al "Allianz-Ţiriac Pensii Private" consideră că, în timp ce jucătorii mari vor veni cu produse numeroase şi cu o strategie bine pusă la punct, jucătorii mici sunt nepregătiţi şi nu vor putea ţine pasul, astfel că vor intra activ pe piaţă cu câteva luni întârziere. "La o piaţă de 3 milioane de clienţi, vor fi în jur de 150.000 de agenţi", a explicat acesta, adăugând: "Dacă luăm în considerare o productivitate de 20 de contracte semnate de fiecare client lunar, înseamnă că o mare parte din piaţă va fi ocupată deja din primele luni". Potrivit spuselor sale, chiar această concurenţă va genera fenomenul îngrijorător al dublei semnături. Principala cauză ar fi, în opinia sa, sistemul facil de invalidare, care va avea consecinţe grave în cea de-a doua jumătate a anului viitor. "În jur de 35% din piaţă va fi invalidă", consideră domnul Andănuţ, care precizează: "Toate aceste contracte vor ajunge la sistemul , de unde vor fi distribuite automat către un fond de pensii."

Una din soluţiile propuse de domnul Andănuţ pentru evitarea problemelor, respectiv a fraudelor, este ca procesul de validare a contractelor să fie mult mai rapid. "Propunerea noastră este o procedură de validare succesivă, la fiecare două săptămâni sau lunar", a declarat acesta.

Directorul "Allianz-Ţiriac Pensii Private" a atacat şi Comisia pentru Supraveghere a Sistemului de pensii Private (CSSPP), deoarece aceasta nu a stabilit clar care sunt procedurile în cazul unor clienţi comuni, preferând "să arunce pisica în curtea noastră, a administratorilor". Astfel, dacă două fonduri de pensii private descoperă că un număr X din clienţii lor sunt comuni, regulamentul prevede că cele două companii vor trebui să găsească o soluţie împreună. "Intenţionăm să discutăm un protocol de împărţire a dublurilor cu ceilalţi jucători mari de pe piaţă", a mai spus domnul Andăluţ, menţionând că o altă problemă a sistemului este lipsa unei platforme tehnice generale, care să furnizeze informaţii mai precise despre clienţii, nu doar numele acestora.

Directorul "Allianz-Ţiriac Pensii Private" a precizat că nu este singurul care a sesizat această problemă, una dintre instituţiile care au avut o poziţie oficială fiind şi ING, ce deţine fondul de administrare de pensii private ING FP.

În ciuda acestor probleme, directorul "Allianz-Ţiriac" a declarat că obiectivul companiei este o cotă de 30% din piaţa de profil, tradusă prin peste 20.000 de contracte semnate până la sfârşitul anului şi active nete de până la 60 de milioane de euro din contribuţiile la Pilonul II. "Suntem optimişti în privinţa dezvoltării acestui segment de piaţă, întrucât există o dorinţă clară de reformare a sistemului şi de recuperare a decalajului faţă de celelalte state din regiune", a mai spus domnul Andăluţ".

În prezent, "Allianz-Ţiriac Pensii Private" administrează fondurile "AZT Moderato" şi "AZT Vivace". Potrivit lui Dorin Boboc, director de investiţii în cadrul grupului, pricipalele instrumente investiţionale sunt titlurile de stat, atât româneşti, cât şi cele emise de celelalte state europene. "Ne-am orietat către un profil de risc mediu, deoarece considerăm că este cel mai potrivit pentru piaţa românească", a declarat Boboc, argumentând că acestea oferă o stabilitate sporită, alături de o componentă dinamică, reprezentată de instrumentele cu venit variabil, care oferă randamente mai mari.

Grupul "Allianz" este administrator de fonduri de pensii în şapte ţări din regiune, având o valoare totală a activelor administrate de trei miliarde de euro în 2006.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca erau interesati de reguli corecte ale jocului nu insistau sa ia comisioane inca de la incasarea banilor ci din profit. Nu este normal ca o firma care merge prost ( randament negativ ) sa nu piarda nimic din cauza incompetentei angajatilor si sa isi recupereze toate cheltuielile de la asigurati . E ca si cum o banca ti-ar spune " iti voi da dobanda daca imi mi ramane ceva iar daca sunt pe pierdere iti iau si din banii depusi initial ..." HOTIE ! ASTA ESTE ACEASTA LEGE A PENSIILOR PRIVATE!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb