Plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în programul IMM Invest Plus a fost majorat cu 10,25 miliarde lei de Guvern, ceea ce va permite mai multor companii din ţara noastră să acceseze sprijinul financiar oferit de stat. Conform actului normativ aprobat de guvernul Ciucă, plafonul total creşte de la 7,5 miliarde lei la 17,75 miliarde lei, iar numărul beneficiarilor de la 10.704, la 24.786 companii.
În mod corespunzător se majorează bugetul schemei de ajutor de stat pentru ajutorul de stat sub formă de grant la 1,93 miliarde lei, echivalentul în lei a aproximativ 390,32 milioane euro.
Prin noile modificări, întreprinderile mici cu capitalizare de piaţă medie sunt incluse în categoria beneficiarilor eligibili în cadrul subprogramelor Garant Construc şi Innovation. Pragurile valorice ale ajutorului de stat, constituit din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garanţiei acordate, pe toată durata de valabilitate a garanţiei acordate, şi a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credit, acordate pe o perioadă de maximum 12 luni, se majorează până la echivalentul în lei al sumei de 500.000 euro pe întreprindere/UAT-uri, respectiv echivalentul în lei a 62.000 euro/întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare şi 75.000 euro/întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniile pescuitului şi acvaculturii.
Respectarea acestor praguri valorice se aplică şi în cazul refinanţărilor.
O altă modificare constă în introducerea obligativităţii pentru agenţii economici care accesează credite de investiţii de a prezenta dovada achitării obligaţiilor fiscale restante şi altor creanţe bugetare administrate de organul fiscal central, în situaţia în care acestea există, la momentul solicitării de garantare.
Amintim că prima schemă de ajutor acordată mediului de afaceri prin programul iniţial IMM Invest a fost finalizată în 30 iunie 2022. Din datele prezentate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), gradul de absorbţie a plafoanelor de garantare alocate în anul 2022 pentru IMM Invest a fost de 120%.
IMM Invest a fost principalul program guvernamental lansat încă de la debutul pandemiei Covid 19, în data de 24 aprilie 2020, fiind dedicat întreprinderilor mici şi mijlocii pentru a le asigura accesul la credite bancare cu garanţii de stat şi costuri de finanţare subvenţionate.
Bilanţul celor doi ani de implementare a IMM Invest arată că FNGCIMM a acordat 60.000 de garanţii, în valoare totală de 33 miliarde lei, care au susţinut credite de 40 miliarde lei. În urma acestei injecţii de capital în economia naţională au fost salvate peste un milion de locuri de muncă.