Am rămas printre ţările cu cea mai mare corupţie

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Politică / 19 octombrie 2005

"Transparency International": anul 2005 a reprezentat un eşec în privinţa combaterii corupţiei l Pe o scară de la 1 la 10, am obţinut nota 3 la eradicarea corupţiei

Ţara noastră face parte din categoria celor 60 de state a căror corupţie este percepută drept generalizată. "Transparency International" a studiat 159 de ţări în privinţa Indicelui de Percepţie a Corupţiei (CPI) pentru 2005 şi a alocat României 3 puncte, dintr-un maxim de zece posibile. Punctajul este cu o zecime superior celui pe care ţara noastră l-a primit în anul precedent, iar în comparaţie cu alte state în curs de integrare, acesta este inferior (Bulgaria a obţinut patru puncte, iar Turcia 3,50). Punctajul obţinut în acest an de ţara noastră este similar mediei punctajelor anuale obţinute din 1997 pînă în 2004, situată la valoarea de 2,97.

Pentru a oferi un termen de comparaţie relevant, Victor Alistar, director executiv al "Transparency International România", a arătat că, pentru anul 2005, media obţinută de statele membre UE a fost de 7,73, în timp ce ţările devenite membre (fostele zece state candidate) au avut o medie a punctajelor de 5,04.

Această creştere a punctajului acordat ţării noastre pentru anul în curs, conform TI, poate fi interpretată ca o continuare a ritmului scăzut de implementare a reformelor anticorupţie, autorii studiului susţinînd că anul 2005 a reprezentat un eşec în privinţa combaterii corupţiei. Astfel, IPC 2005 dovedeşte că, în ciuda mesajelor publice de angajament ferm în combaterea corupţiei, în faţa oamenilor de afaceri şi a analiştilor de ţară, ale căror opinii le reflectă indicele, politicile anticorupţie au picat şi în acest an testul eficacităţii şi credibilităţii.

TI-România atrage atenţia, prin directorul său executiv, asupra unor factori care influenţează negativ percepţia pe care o au mediile internaţionale asupra ţării noastre. Printre aceşti factori se numără neimplementarea legislaţiei anticorupţie, lipsa mecanismelor de monitorizare, absenţa din structurile instituţionale a unui organism care să monitorizeze şi să controleze conflictele de interese, incompatibilităţile şi averile. Acestora li se mai adaugă schimbările de personal din administraţie pe principii clientelare, precum şi deficienţele şi practicile neconcurenţiale în domeniul achiziţiilor publice.

Indicele de Percepţie a Corupţiei clasează ţările în funcţie de gradul în care este percepută existenţa corupţiei în rîndul oficialilor şi politicienilor. Acesta este un indice compozit, care se bazează pe datele privind corupţia din sondajele specializate efectuate de mai multe instituţii de renume.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb