"De peste patru ani, UE şi alţii din comunitatea internaţională au impulsionat România să prindă un < peşte mare > în lupta anti-corupţie. Deşi nu s-au dat până acum condamnări, Guvernul României se pare că a tras cu harponul în două dintre cele mai mari < balene > din ţară (n.r. Adrian Năstase şi Dinu Patriciu)", se arată într-o telegramă trimisă în 2006 la Washington de Ambasada SUA din România. Subiectul telegramei: "Lupta anti-corupţie din România se încinge - Fostul premier Năstase, Baronul petrolului Patriciu se confruntă cu un control sporit".
"Prin inculparea lui Năstase şi posibila arestare a lui Patriciu, oficialii guvernului român şi procurorii au mărit substanţial miza în lupta continuă împotriva corupţiei la nivel înalt. De peste patru ani, UE şi alţii din comunitatea internaţională au impulsionat România să prindă un < peşte mare > în lupta anti-corupţie. Deşi nu s-au dat până acum condamnări, Guvernul României se pare că a tras cu harponul în două dintre cele mai mari < balene > din ţară - un fost premier şi înalt membru al parlamentului; şi unul dintre cei mai importanţi directori din industria petrolieră din ţară cu legături directe către unul dintre partidele prezente la guvernare. Dacă Băsescu este sau nu în spatele investigaţiilor - precum şi cine va fi următoarea ţintă a procurorilor - rămâne un subiect intens speculat atât în interiorul partidelor de guvernământ, cât şi a celor din opoziţie. Despre Băsescu se ştie că comunică direct cu Procurorul General Ilie Botoş şi mulţi îl percep pe Botoş ca fiind < omul lui Băsescu >, deşi, în mod ironic, el a fost numit în funcţie de fosta guvernare PSD-istă. Botoş şi procurorii săi, însă, insistă asupra faptului că ei operează independent. Un alt semn de întrebare este ce rol au serviciile de informaţii în a găsi date despre cazurile de corupţie din ţară", apare scris în telegramă.
"Altă grijă comună, pe care au exprimat-o recent reprezentanţi ai societăţii civile în timpul unei întâlniri cu ambasadorul, este că liderii politici vor slăbi sau vor abandona eforturile anti-corupţie după o decizie finală a Comisiei Europene în ce priveşte data de aderare (n.r. a României la UE). Acest punct de vedere a fost reiterat şi şefului direcţiei politice a ambasadei de un parlamentar al opoziţiei care a spus că tuturor < colegilor săi > din Parlament le este < frică acum >. El a opinat că < la un moment dat după ce UE ia o decizie > parlamentarii vor trebui să < oprească DNA-ul >, în caz contrar acesta ar putea să < dea jos întreaga structură politică din România >", încheie telegrama.