Iranul nu este de acord ca o ţară să deţină arme nucleare, din cauză că religia islamică interzice posesia acestora şi pentru că nu asigură securitatea niciunui stat, a declarat ambasadorul acestei ţări, Excelenţa Sa Bahador Aminian Jazi. "Uniunea Sovietică a avut arme nucleare, dar nu a avut parte de securitate. Israel şi Pakistan, la rândul lor, deţin arme nucleare, însă acestea nu au reuşit să le aducă securitatea şi credem că nici Iranului nu i-ar aduce-o", a afirmat domnia sa, în cadrul dezbaterii "Programul nuclear iranian. Strategii de securitate regională", organizată de către Geopolitica Club Cafe şi Asociaţia Studenţilor şi Absolvenţilor de Geopolitică şi Relaţii Internaţionale (ASAGRI).
Motivul pentru care Islamul interzice armele nucleare este că acestea produc foarte multe victime, dintre care marea majoritate sunt nevinovate, a explicat Bahador Aminian Jazi.
Întreaga activitate nucleară a Iranului se desfăşoară sub controlul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), fiind statul care are cea mai bună colaborare cu aceas-ta, iar, până în prezent, nimeni nu a arătat un document autentic care să ateste faptul că Teheranul îmbogăţeşte uraniul pentru utilizare în scop militar, a subliniat Excelenţa Sa.
Prima persoană care a vorbit des-pre intenţiile Iranului să construias-că arme nucleare a fost actualul premier israelian, Beniamin Netanyahu, în anul 1992, pe când era un membru al Parlamentului de la Tel-Aviv, a arătat Bahador Aminian Jazi. "De douăzeci de ani, Israelul vorbeşte despre cum că, într-un an sau doi, Iranul va obţine arme nucleare. Nu înţelegem de ce pe nimeni nu miră acest lucru", a declarat ambasadorul iranian.
Domnia sa nu vede ca actualele negocieri care au loc în formatul P5+1 (cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, respectiv Statele Unite, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie, plus Germania) să ajungă la un rezultat final în viitorul apropiat, din cauza diferenţelor de opinie care există între SUA şi Israel, precum şi între SUA şi Rusia, dar şi a alegerilor care urmează să aibă loc în Statele Unite, în condiţiile în care conservatorii americani nu s-au arătat interesaţi de aceste negocieri.
Cele mai mari presiuni asupra Iranului le exercită Israelul, acesta influenţând şi atitudinea Uniunii Europene (UE) faţă de Teheran, deşi statul iranian are relaţii bune cu multe dintre statele membre ale UE, a arătat Bahador Aminian Jazi.
Prezenţa autorităţilor de la Tel-Aviv la negocieri nu ar fi un lucru benefic, a declarat domnia sa, precizând că Iran nu recunoaşte Israelul, ci consideră că terenul pe care se află aparţine popoarelor care îl locuiesc şi care ar trebui să îşi decidă propria soartă. "Israelul este un dictator în regiune, provocând violenţe condamnate inclusiv de către ONU", a afirmat Bahador Aminian Jazi.
În privinţa ameninţărilor cu privire la un posibil atac al Israelului asupra Iranului, domnia sa a declarat că acestea nu sunt credibile, ci reprezintă un război psihologic pe care guvernul de la Tel-Aviv îl duce, pentru a obţine concesii de la Statele Unite şi UE. "Suntem obişnuiţi cu astfel de ameninţări, iar nimeni în Iran nu le ia în serios. Israel are slăbiciuni în sistemul său de securitate, nu poate să rezolve problema Hezbollah, care este o grupare mică. Cum ar putea, în aceste condiţii, să atace Iran", a explicat ambasadorul Iranului în ţara noastră.
• "Scutul anti-rachetă din România nu este îndreptat împotriva Iranului"
În ceea ce priveşte scutul anti-rachetă care se construieşte şi în ţara noastră, Bahador Aminian Jazi a declarat că acesta reprezintă un sistem de apărare, despre care Iran nu consideră că ar fi îndreptat împotriva sa. "Iran nu are rachete care să atingă obiectivele care ar urma să fie protejate, dar, dacă am avea, ar fi dreptul României să instaleze un scut de apărare", a afirmat domnia sa.
Întrebat cum comentează declaraţiile şeicul Omar Bakri Muhammad, care a afirmat, recent, într-un interviu pentru o publicaţie bulgară, că, din cauza prezenţei militare în Afganistan, dar şi a faptului că sunt considerate "tărâmuri islamice", România şi Bulgaria sunt ţinte legitime ale unor atacuri, amabasadorul iranian a explicat că grupările extremiste, precum al-Qaeda sau gruparea talibană, nu respectă învăţăturile islamice, acţionând prin instaurarea de teroare. "Uciderea de oameni nevinovaţi, indiferent de religia acestora, reprezintă un păcat şi nu poate fi acceptată de Islam", a subliniat domnia sa.
Referitor la conflictul din Siria, Iran consideră că intervenţia puterilor străine nu este benefică, ci, dimpotrivă, poate să înrăutăţească situaţia, a declarat Bahador Aminian Jazi, care a oferit, drept exemplu, problemele pe care talibanii le creează în Afganistan şi Pakistan, deşi aceasta din urmă i-au susţinut, în trecut.