AMBASADORUL IRANULUI: "Lipsa înţelegerii dintre Iran şi Occident - principala piedică în calea apropierii"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Politică / 25 octombrie 2013

"Lipsa înţelegerii dintre Iran şi Occident - principala piedică în calea apropierii"

Lipsa înţelegerii reciproce reprezintă principalul obstacol în calea îmbunătăţirii relaţiilor dintre Iran şi ţările occidentale, consideră Excelenţa Sa Bahador Aminian Jazi, ambasadorul Iranului în ţara noastră. "Dacă nu reuşim să ne înţelegem între noi, acest lucru poate să creeze percepţii reciproce eronate, care ne afectează acţiunile. Trebuie să încercăm să depăşim acest obstacol şi să promovăm o colaborare mai strânsă", ne-a declarat domnia sa, la finalul conferinţei internaţionale "Uniunea Europeană şi Orientul Mijlociu - Puncte de vedere iraniene", care a avut loc pe 23 şi 24 octombrie.

Scopul evenimentului, potrivit ambasadorului iranian, a fost să prezinte perspectiva Teheranului asupra problemelor cu care se confruntă Orientul Mijlociu, dar şi a oportunităţilor pe care zona le prezintă către ţările din Uniunea Europeană (UE). Domnia sa a afirmat: "Noi suntem parte a acestei regiuni, ceea ce ne permite să o înţelegem mai bine decât actorii aflaţi la distanţă mai mare. De asemenea, Iran este singura ţară din Orientul Mijlociu care are o democraţie reală, participativă, unde vocea cetăţenilor este ascultată de autorităţi. Acest lucru ne recomandă drept un bun partener pentru Uniunea Europeană, în demersul său de a afla ce cred locuitorii regiunii".

Una dintre principalele ameninţări pentru Orientul Mijlociu îl reprezintă extremismul religios, pe care şi Iran încearcă să îl combată, arată Bahador Aminian Jazi. "Din nefericire, în trecut, ţările occidentale au ajutat la dezvoltarea unora dintre organizaţiile extremiste cu care ne luptăm astăzi", susţine ambasadorul, care a continuat: "Ascensiunea talibanilor, spre exemplu, este o consecinţă a politicii pe care Vestul a dus-o în Afganistan. Acum, aceştia sunt foarte puternici, nu doar în Afganistan, ci şi în Pakistan. În Siria, unele grupări rebele sunt afiliate al-Qaeda şi, cu toate acestea, primesc susţinere din partea ţărilor occidentale. Acest lucru nu este în beneficiul păcii şi al stabilizării Orientului Mijlociu. Facem apel către Europa să se uite cu alţi ochi la regiune".

Tematica dezbătută în cadrul conferinţei a inclus, pe lângă eforturile de combatere a extremismului, a terorismului şi a crimei organizate şi situaţia din Siria, şi stabilizarea Afganistanului, relaţiile israelo-palestiniene, dosarul nuclear al Iranului şi rolul statului asiatic în asigurarea independenţei energetice a Uniunii Europene.

Cu privire la ultimul subiect, Bahador Aminian Jazi susţine că sectorul energetic iranian prezintă oportunităţi semnificative pentru companiile europene. "Avem o cooperare strânsă în domeniul energiei cu ţări precum China, India sau Pakistan. Din păcate, Europa nu profită de oportunităţile pe care le oferim", afirmă ambasadorul.

Iran poate să joace un rol important şi în procesul de stabilizare din Afganistan, în urma retragerii armatei SUA, programată să se finalizeze anul viitor, având în vedere relaţiile de lungă durată dintre cele două ţări şi faptul că au o graniţă care se întinde pe o lungime de 900 kilometri, potrivit domniei sale. "Ignorarea Iranului în această chestiune este în detrimentul oricărui efort de a aduce pacea şi stabilitatea în Afganistan", atrage atenţia Bahador Aminian Jazi.

Iran s-a aflat în conflict cu talibanii încă din perioada în care aceştia erau sprijiniţi de Statele Unite iar, în timpul atacului american asupra Afganistan, a oferit sprijin Washington-ului, aminteşte diplomatul.

Principala problemă în Afganistan o reprezintă aversiunea populaţiei locale faţă de ocupaţia străină şi, dacă SUA este percepută drept o forţă a acestei ocupaţii, prezenţa sa contribuie la răspândirea extremismului şi a susţinerii pentru talibani, este de părere oficialul iranian. "Dacă oferim populaţiei afgane puterea să se lupte cu extremismul talibanilor şi cu traficul de droguri care le alimentează veniturile, atunci vom obţine rezultate mai bune decât sub ocupaţie străină", consideră Bahador Aminian Jazi.

Conferinţa care s-a desfăşurat zilele trecute reprezintă un prim pas în demersul Iranului să îşi comunice mai puternic poziţia cu privire la chestiuni care o afectează, "deschiderea unei ferestre", după cum ne-a declarat ambasadorul. "Trebuie să înteţim dialogul cu Europa, pentru a genera o mai bună înţelegere reciprocă şi sperăm ca acest eveniment să reprezinte doar începutul", afirmă domnia sa.

Motivul pentru care Bucureştiul a fost ales drept locaţie pentru un prim astfel de eveniment este că ţara noastră poate să joace un rol de mediator între Iran şi Uniunea Europeană. "De-a lungul istoriei, România a jucat un rol de pod între Occident şi Orient şi sperăm să o facă şi pe viitor", ne-a mai declarat Bahador Aminian Jazi.

Iran a dat, în ultimul timp, semne de deschidere şi de negociere cu comunitatea internaţională pe tema dosarului iranian.

Teheranul vrea "să îndepărteze îngrijorările" internaţionale privind programul său nuclear, a asigurat, la 6 septembrie, ministrul iranian de Externe după o discuţie prin telefon cu şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton.

După începerea negocierilor de la Geneva, la 15 octombrie, Statele Unite au salutat abordarea mai serioasă de care Iranul a dat dovadă. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a catalogat drept "utilă" abordarea Teheranului în negocierile pe tema programului nuclear.

Totodată, la 27 septembrie, preşedintele american, Barack Obama, şi omologul său iranian, Hassan Rohani, au discutat la telefon, un contact fără precedent la acest nivel între Statele Unite şi Iran de la Revoluţia islamică din 1979.

Deschiderea Iranului faţă de Occident a creat speranţă în Vest, cu privire la îmbunătăţirea relaţiilor reciproce însă, în acelaşi timp, a provocat dezamăgire în rândul unora dintre vecinii Iranului, care nu văd cu ochi buni această apropiere, a declarat, în cadrul conferinţei, Seyed Kazem Sajjadpour, consilier pe probleme strategice al Ministrului iranian al Apărării.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. A mai fost si mai saptamanile trecute un alt interviu cu reprezentantul acestei societati retrograde. Inteleg, e bine cu prietenia intre popoare, sa fie liniste si pace. Dar nu ii luati interviu cam des? Pai devine Bursa tribuna Coreei de Nord, Arabiei Saudite, Iranului? Toti intunecatii, misoginii si abrutizatii astia? Nu va suparati, dar vad interviuri cu personajul asta in Bursa mai des decat merg eu la gradina zoologica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb