"Rolul sectorului privat în politici şi programe de impact social şi incluziune prin sport. Experienţa Italiei în lumina cooperării bilaterale cu România". Acesta este titlul evenimentului găzduit pe 10 mai de Ambasada Italiei la Bucureşti şi organizat în colaborare cu Istituto Internazionale Italiano Studi Sport Società şi Sport4Impact, la care au participat sportivi, manageri sportivi, profesori universitari, oficiali ai organizaţiilor internaţionale, companii şi personalităţi legate de lumea sportului, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Ministrul italian al Sportului şi Tineretului, domnul Andrea Abodi, a transmis un mesaj video în timpul lucrărilor.
Experienţa italiană în sprijinirea sectorului privat pentru sportul de bază şi de top este unul dintre modelele de referinţă la nivel internaţional în numeroase discipline. Dar este şi un punct de referinţă pentru organizarea de evenimente la nivel înalt: să ne gândim, în special, la organizarea Ryder Cup de Golf de la Roma în această toamnă, la Finalele ATP de tenis de la Torino, la Jocurile Mediteraneene de la Taranto până la organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Milano-Cortina 2026. Aceasta este o serie de bune practici care fac Italia deosebit de specializată în acest domeniu.
Discuţia care a avut loc la Ambasadă s-a dezvoltat în jurul a două axe de susţinere: pe de o parte, povestea sportivilor prezenţi despre evoluţia rolului sportului în raport cu societatea în ultimele decenii; pe de altă parte, mărturia unor companii italiene prezente în România care folosesc pârghia sportului ca factor favorizant pentru incluziunea socială.
În opinia Ambasadorului Italiei în România, Alfredo Durante Mangoni, "Iniţiativa de astăzi îşi propune să evidenţieze modul în care Italia se mândreşte cu un mare potenţial în diplomaţia sportivă şi ştie să o pună pe aceasta din urmă în slujba promovării sistemului instituţional. Ambasada la Bucureşti este un laborator în care se prezintă excelenţa sportului italian, acordând atenţie sectorului privat şi în special cazurilor concrete de incluziune socială prin sport ale operatorilor economici italieni din România. Din acest punct de vedere, putem aprecia mai bine alegerile partenerilor internaţionali care au încredinţat Italiei organizarea de evenimente sportive de prestigiu de interes mondial".
Paolo Bertaccini şi Elena Bellistracci de la Sport4Impact au subliniat "rolul pe care sportul îl poate juca din ce în ce mai mult în contribuţia la coeziunea socială - atât la nivel local, cât şi naţional şi european - într-o fază istorică de fragmentare deosebită a comunităţilor cu nevoi puternice de incluziune, convieţuire, uniune a teritoriilor dezavantajate, solidaritate reciprocă, competenţe pentru employability, prevenirea criminalităţii, instituirea de relaţii internaţionale pozitive şi modul în care, în acest scop, sinergia dintre instituţiile publice şi protagoniştii privaţi, atât cu profit cât şi non-profit, este o condiţie esenţială pentru inovare şi eficacitate a programelor".
Profesorul Paolo Bouquet de la Universitatea din Trento, Preşedintele reţelei universitare UNISPORT ITALIA, a subliniat că "în procesul cultural care duce la o colaborare din ce în ce mai strânsă între sectorul public şi cel privat în sport, inclusiv universităţile pot (şi doresc) să joace un rol nou şi important pentru promovarea bunelor practici în sistemul instituţional. Este suficient să reamintim rolul pe care l-au jucat unele universităţi în organizarea de evenimente globale precum Universiadele, care îmbină aspectul pur sportiv cu temele pregătirii, cercetării, inovaţiei şi incluziunii sociale. Sau rolul universităţilor în acordarea de sprijin studenţilor-sportivi, care sunt susţinuţi în timpul pregătirii lor universitare şi pe parcursul carierei sportive (dual career), şi încheind cu iniţiativele care vizează sprijinirea noilor întreprinzători în domeniul sportului, cum ar fi, de exemplu, crearea de acceleratoare şi incubatoare de startup-uri sportive, unde minţile creative ale tinerilor studenţi şi cercetători înfruntă piaţa globală a inovaţiei ştiinţifice şi tehnologice în sport".
1. Dar cu diplomatia pacii, cine se ocupa in Europa?
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2023, 14:13)
Ca d Borrell categoric cu are nimic de a face cu pacea si diplomatia pacii. Este un esec diplomatic urias in Europa legat de razboi... Si tot ce auzim de la acesti... diplomati e ca nu pot face nimic legat de problema asta. Sigur ca e de preferat sportul, dar urgenta e legata de anihilarea unui popor mare si curajos in Europa in timp ce liderii acestia navigheaza printre foriumuri si sedinte din care nu se obtine nimic! Nu am nici o indoiala ca vor veni intr o zi sa declare ca e musai sa intre NATO in razboi, stiind ca deja au semnat pt mobilizarea a 300 000 oameni in Europa! Cu cine votam sa alungam gerontocratia compromisa de la varful Europei si sa vina lideri carora sa le pese de vietile soldatilor?! Si de pacea Europei!