Ambasadorul României în SUA - vizită în statele americane Kansas şi Arkansas

F.D.
Politică / 20 iunie

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA şi Leslie Rutledge, viceguvernatorul statului Arkansas

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA şi Leslie Rutledge, viceguvernatorul statului Arkansas

Ca parte a turneului "50 States, One Community", ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a vizitat statele americane Kansas şi Arkansas, în perioada 13-14 iunie, respectiv 17-19 iunie 2024, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

În Kansas, ambasadorul Muraru a avut o întrevedere cu directorul Diviziei Relaţii Internaţionale din cadrul Departamentului Comerţului, Laura Lombard, cu care a discutat despre posibilităţile de dezvoltare a cooperării bilaterale în domenii compatibile, precum agricultura. Ambasadorul a evidenţiat oportunitatea pentru delegaţia economică care va reprezenta statul Kansas la summitul investiţional Select USA, ce se va desfăşura în zona Washington D.C., în perioada 23-26 iunie 2024, de a interacţiona cu companiile româneşti prezente la eveniment, exprimând deschiderea Ambasadei pentru facilitarea contactelor. Vizitarea Institutului Naţional pentru Cercetare în Domeniul Aviaţiei şi a laboratoarelor aferente, precum şi întâlnirea cu vicepreşedintele pentru strategii şi relaţii guvernamentale, Andrew Schlapp, alături de alţi ingineri care susţin activitatea de cercetare şi inovare în domeniul industriei aviatice, a oferit o imagine edificatoare asupra noilor abordări din domeniul în care ponderea inteligenţei artificiale în ansamblul procesului de construcţie de aeronave este tot mai crescută.

Ambasadorul Muraru a vizitat Universitatea din Kansas, Centrul pentru Studii Ruse, Est-europene şi Eurasiatice şi Biblioteca Watson, unde a discutat cu conducerea acesteia despre posibilităţile de cooperare inter-universitară, inclusiv prin valorificarea oportunităţilor oferite de programele UE. O discuţie amplă asupra evoluţiilor istorice din SUA, dar şi asupra noului context de securitate Europa de Est şi vecinătatea imediată a României, ca urmare a ofensivei Rusiei în Ucraina, a fost purtată cu Dr. Marie-Alice L'Heureux, director asociat al Centrului. Întâlnirile cu comunităţile româneşti din zona Wichita, respectiv Overland Park, au oferit un nou prilej de a descoperi români cu poveşti individuale de succes în cele mai diverse domenii, care reprezintă cu onoare ţara de origine şi care păstrează legăturile cu aceasta.

În statul Arkansas, pe agenda politică au fost incluse întrevederi cu viceguvernatorul Leslie Rutledge, prima femeie care deţine această poziţie, după ce a fost procuror general al statului Arkansas, dar şi cu trezorierul statului, Larry Walther, precum şi cu primarul oraşului Little Rock, capitala statului, Frank Scott. Ambasadorul a subliniat oportunităţile de cooperare în domeniul apărării, având în vedere faptul că în Camden, Arkansas, se află facilitatea de producţie Lockheed Martin care produce sistemele HIMARS. România a fost primul client european al sistemului HIMARS, care s-a dovedit eficient şi pe câmpul de luptă din Ucraina. Un alt punct de convergenţă între statul Arkansas şi România a fost domeniul agriculturii, având în vedere că statul se numără printre cei mai mari producători din SUA la unele categorii de produse agricole, performanţă pe care şi România o atinge la nivel european.

În cadrul vizitei la University of Arkansas din Little Rock, ambasadorul a vizitat Centrul de Nanotehnologie condus de Alexandru Biris, absolvent al Universităţii Babes Bolyai din Cluj, care dezvoltă produse inovatoare şi care ar putea marca premieri mondiale în domeniul medical şi nu doar. Centrul lucrează la o serie de proiecte de colaborare cu cercetători şi medici din România. În cadrul vizitei la compania fondată de directorul român al centrului, Nushores Biosciences LLC, au fost prezentate proiectele de cercetare care au potenţialul de a revoluţiona multe ramuri medicale.

Vizita la Arkansas Economic Development Commission, principalul birou economic al statului, a inclus întrevederi cu secretarul comerţului din Arkansas, Hugh McDonald, directorul executiv al biroului, Clint O'Neal, dar şi cu directoarea de dezvoltare a segmentului de business, Olivia Womak. Au fost discutate oportunităţi de creştere a comerţului bilateral dintre cele două state, precum şi posibilitatea de a creşte prezenţa companiilor americane din Arkansas în România, şi invers.

În statul Arkansas, ambasadorul a avut şi întâlniri cu comunitatea de români şi a vizitat două biserici româneşti - Biserica Penticostală Românească Betania şi Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din Hot Springs, dar şi comunitatea ortodoxă din stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb