Viceprim-ministrul Ana Birchall afirmă, într-un mesaj transmis astăzi, că aniversarea Centenarului Marii Uniri reprezintă pentru români o ocazie de a-şi analiza trecutul şi de a privi cu speranţă spre viitor.
"În ziua sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, vă doresc tuturor o zi naţională care să vă deschidă inimile şi sufletele, o zi în care să reflectăm împreună la ce am făcut bine şi la ce am greşit. (...) România la aniversarea Centenarului Marii Uniri, o zi în care să reflectăm la ce ne-a unit şi la ce ne-a dezbinat, să privim cu admiraţie în urmă, cu încredere în prezent şi cu speranţă în viitor. O zi naţională în care să trăim şi să simţim sărbătoarea împreună!", a scris Birchall pe contul său de Facebook.
Ea a subliniat, totodată, că trebuie cinstit "eroismul celor care ne-au lăsat drept moştenire o patrie aleasă, unică în lume".
"Să-i onorăm pe strămoşii noştri pentru că, în momentele de răscruce ale istoriei noastre, rivalităţile şi orgoliile au fost lăsate deoparte. Atunci când interesele neamului românesc au fost mai presus de mizele mărunte, nimeni nu a pregetat în a acţiona pentru devenirea noastră ca ţară. În 24 ianuarie 1859, dar mai ales în 1 decembrie 1918, înaintaşii noştri ne-au predat lecţii de patriotism pe care avem datoria să nu le uităm, ci să le transmitem mai departe copiilor noştri, generaţiilor frumoase care vin din urmă şi care trebuie să cunoască pe de-a-ntregul moştenirea minunată pe care am primit-o", se mai arată în mesaj.
1. dr. Cornel CODITA- Mesajul din sticla
(mesaj trimis de Salomeea Romanescu în data de 01.12.2018, 13:52)
Condiţiile şi circumstanţele politice, istorice, care au făcut posibilă România lui 1918 sunt astăzi săpate la rădăcină. Tenace, temeinic, cu program.
Nu doar şi nu atît de etern caragialiana prostie, amoralitate şi cupiditate a politicienilor României, ci de forţe cu mult dincolo de hotarele şi de puterile noastre. Rînduiala acelor vremi este considerată vetustă, o piedică în calea altor proiecte la scară macro-politică. Un uriaş angrenaj a fost pus în mişcare pentru a "elibera terenul". Iar el nu vizează România în mod special, ci nucleul însăşi al alcătuirii politice şi civilizaţionale pe care o numim Europa. În secolul XX, în care s-a născut România, mega-războiul a fost unealta predilectă cu care politica a tras brazdă în istorie. A schimbat lumea. Astăzi are la dispoziţie nenumărate alte unelte, la fel sau poate încă şi mai eficiente, dar la război nu a renunţat. L-a reinventat la scări diferite de mărime, de la armaghedonul nuclear, la micro războaiele locale sau hibride, transformîndu-l într-o versatilă trusă de scule. Va fi România de peste un secol copilul de pripas al războiului sau al războaielor ce vor răvăşi Europa în acest secol XXI sau copilul norocit al unei constructii continenetale pasnice...
2. # forward
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2018, 00:39)
La viteza de 100 m PLAT: ai timp să privești în URMĂ ????