Actualizare 15:01 FACIAS solicită înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară
Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară cu privire la deciziile de impunere pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate emise pentru anul 2012 de către ANAF.
FACIAS transmite că a trimis astăzi o solicitare în atenţia Avocatului Poporului şi a forurilor de conducere ale celor două Camere ale Parlamentului cu privire la înfiinţarea unei comisii de anchetă.
Totodată, FACIAS consideră utilă audierea Ministrului Finanţelor Publice şi a reprezentanţilor ANAF în cadrul "Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci" de la Camera Deputaţilor, respectiv în cadrul "Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţa de capital" de la Senat, în vederea identificării unor soluţii legate de această temă.
FACIAS menţionează că a fost sesizată recent cu o problemă strigentă cu care se confruntă în prezent mii de cetăţeni români care fac parte din diferite segmente ale populaţiei: pensionari, salariaţi, persoane fără venituri, cetăţeni din Diaspora care nu au desfăşurat vreo activitate lucrativă sau de afaceri pe teritoriul României în ultimul deceniu.
În ultimele luni au fost emise de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală zeci de mii de decizii de impunere pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate. ANAF pretinde celor care au dobândit venituri din dobânzi, dividende sau chirii, indiferent de valoare, să plătească sute de lei drept CASS. Însă, în unele cazuri, petenţii susţin că veniturile nu sunt reale.
Astfel că, indiferent de cuantumul câştigului, CASS s-a calculat la o bază lunară care nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe ţară. De pildă, pentru anul 2012, datoria este de 468 de lei, contribuţia de 5,5% pentru CASS aplicându-se la salariul minim din acea perioadă, în valoare de 700 de lei lunar, adică 8.400 lei anual.
FACIAS evidenţiază că avem, astfel, de a face cu două probleme: pe de o parte, există cetăţeni aflaţi în situaţia de a datora o contribuţie (CASS) mai mare decât venitul realizat, ceea ce este aberant, pe de altă parte există problema greşitei identificări a veniturilor, atât în privinţa cuantumului, cât şi a provenienţei.
FACIAS consideră că sunt necesare atât modificări normative, cât şi o revizuire a metdologiei folosite de ANAF atât în identificare veniturilor, cât şi în stabilirea bazei de calcul.
---
Preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, a dispus suspendarea emiterii şi comunicării deciziilor privind regularizarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru anul 2012, informează un comunicat al instituţiei.
La începutul acestui an, câteva mii de copii din Curtea de Argeş şi din localităţile limitrofe care au alocaţiile pe card au primit înştiinţări de plată de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) prin care sunt anunţaţi că au de achitat câte 468 de lei, reprezentând CASS pe anul 2012, printre cei notificaţi numărându-se copii de zece ani sau nedeplasabili.
Decizia a fost luată până la clarificarea normelor legale aplicabile în cazul persoanelor fizice care datorează contribuţii de asigurări sociale de sănătate, în conformitate cu reglementările Cap.2 şi 3 ale Titlului IX privind persoanele care, la finele anului 2012, nu aveau vârsta de 18 ani împliniţi şi persoanele pentru care, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară, anunţă comunicatul.
În cazul categoriilor de contribuabili prevăzute mai sus, pentru deciziile comunicate până la data prezentei, nu se vor dispune măsuri în vederea recuperării sumelor stabilite prin acestea, potrivit ANAF.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.05.2015, 15:51)
Decizia ANAF este lipsita de logica,iar cetatenii ar trebui sa fie ajutati si aparati impotriva acestor abuzuri.
Cu respect.