ANALIŞTI: "Energia şi dividendele au ţinut BET pe linia de plutire, în acest an"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 mai 2022

"Energia şi dividendele au ţinut BET pe linia de plutire, în acest an"

Principalul indice al pieţei noastre are un declin de 4% de la începutul anului, seminificativ mai redus decât cel al unor indici importanţi din pieţele europene şi americane

Marcel Murgoci, Estinvest: "În Statele Unite tehnologia a fost supraevaluată, iar corecţiile au fost pe măsură; cel puţin acesta este verdictul pieţei"

Aurelian Dochia: "Preţul produselor energetice a depăşit cu mult inflaţia, aşa că profiturile producătorilor sunt în creştere"

Indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) s-a menţinut pe linia de plutire până acum în acest an, spre deosebire de indici ai pieţelor dezvoltate din Europa şi Statele Unite care, după primele patru luni din 2022 se află substanţial în teritoriul negativ, într-un climat nefavorabil activelor riscante.

De la începutul anului, BET, ce reflectă dinamica celor mai lichide 20 de acţiuni ale bursei noastre, are o scădere de circa 4%, în timp ce pe continent, indicele pan-european Stoxx 600 este în declin circa 9%. În Statele Unite, piaţă puternic influenţată de companiile tehnologice, S&P 500 are o depreciere de 12%, iar Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, navighează în preajma teritorului "bear", definit generic ca o scădere de peste 20% faţă de un maxim recent.

Este un ecart dat în primul rând de structura pieţei noastre, în care sectorul energetic - favorizat de contextul economic şi geopolitic actual - are cea mai mare importanţă, precum şi de alocările de dividende care, cu toate că au randamente sub cele din anii trecuţi, sunt încă semnificative, după cum consideră brokerii şi analiştii consultaţi de noi.

Marcel Murgoci: "Companiile energetice se află într-un context favorabil, ceea ce se vede în preţul acţiunilor"

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest, ne-a spus: "În primul rând trebuie să observăm că indicele nostru are un număr redus de societăţi din puţine domenii de activitate. Din păcate, nu este un indice reprezentativ pentru economia ţării, în timp ce Stoxx sau S&P sunt mult mai reprezentativi pentru economiile zonelor respective".

Brokerul subliniază că, cele mai importante sectoare din structura indicelui BET sunt cel energetic, unde putem include şi Fondul Proprietatea în primul rând datorită deţinerii la Hidroelectrica şi domeniul bancar.

"Traversăm o perioadă cu preţuri mari ale energiei, se vorbeşte tot mai mult despre independenţa energetică (...). Este un context favorabil acestor companii ceea ce se vede în preţul acţiunilor", spune Marcel Murgoci.

Cu o creştere de 11% de la începutul anului până în data de 3 mai, acţiunile producătorului de gaze naturale Romgaz, care a preluat participaţia Exxon la proiectul Neptun Deep, au cea mai bună evoluţie din BET. Pe lângă aşteptările privind rezultatele companiei, inclusiv pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Occident privind livrările de gaze, societatea va distribui un dividend cu randament de aproape 9%, printre cele mai mari de la bursa noastră. Acţiunile Fondul Proprietatea sunt alte titluri din BET care se află în teritoriul pozitiv de la începutul anului, probabil atât pe fondul dividendelor şi a răscumpărărilor de titluri proprii, cât şi a perspectivei de a-şi vinde deţinerea la Hidroelectrica, cel mai valoros activ din portofoliu, companie care are profituri istorice.

Brokerul de la Estinvest a adăugat: "Băncile, ca şi companiile energetice de altfel, acordă dividende cu randamente bune. BRD deja a plătit un dividend (n.r. şi urmează să mai acorde unul), iar la Banca Transilvania este vorba tot despre evenimente corporative. Prin urmare, în opinia mea, structura indicelui şi dividendele sunt elementele care explică evoluţia indicelui".

Acţiunea BRD este în teritoriul negativ de la începutul anului, dar după ce a avut o corecţie ex-dividend semnificativă, pentru alocarea cu randament de peste 10% din profitul anilor 2019 şi 2020. Titlurile Banca Transilvania, ce au o scădere de 8% de la începutul anului, urmează să plătească un dividend cu randament de 5% precum şi să acorde gratuit douăsprezece acţiuni noi la o sută deţinute.

Pe de altă parte, Marcel Murgoci consideră că, scăderea indicilor americani arată că emitenţii din tehnologie ajunseseră la preţuri supraevaluate, după creşterile consistente din ultimii ani.

"În Statele Unite tehnologia a fost supraevaluată, iar corecţiile au fost pe măsură. Cel puţin acesta este verdictul pieţei în acest moment", ne-a spus brokerul de la Estinvest.

Aurelian Dochia: "Tot ceea ce ţine de producţie primară, de materii prime, a luat avânt, iar un indice dominat de astfel de companii performează mai bine decât alţii"

Analistul economic Aurelian Dochia spune că, în contextul actual marcat de inflaţie ridicată şi conflictul din Ucraina, producătorii de energie performează, astfel încât sunt atractivi pentru investitori, tendinţă care în opinia sa se va menţine în următorii ani.

"Cred că diferenţa (n.r. dintre indicele BET şi cei ai pieţelor europene şi americane) este determinată de tipul companiilor care compun aceşti indici. Bursa românească este o bursă «tradiţională», în care domină companii energetice de exemplu, care în marile burse au fost înlocuite de companii din sectoare de tehnologie modernă. Tehnologia a performat bine în ultimii ani, mai ales în timpul pandemiei a mers foarte bine, pentru că toată lumea a folosit produse şi servicii ale unor astfel de companii, care au avut venituri mari, ceea ce s-a văzut şi în performanţa bursieră", ne-a spus analistul economic.

Domnia sa a adăugat: "Dar acum companiile «tradiţionale», în primul rând cele energetice, sunt într-un moment bun. Preţul produselor energetice a depăşit cu mult inflaţia, aşa că profiturile producătorilor de energie sunt în creştere. Au avut rezultate bune anul trecut, anul acesta probabil vor avea rezultate şi mai bune, şi cred că au perspective bune pentru următorii trei-cinci ani. Asta pentru că tendinţa care începuse să se manifeste încă de anul trecut, odată cu revenirea economiei din pandemie, este accentuată de războiul din Ucraina, ce pune mare presiune pe oferta unor produse energetice, mai ales pentru Europa. În general, tot ceea ce ţine de producţie primară, de materii prime, a luat avânt, iar un indice dominat de astfel de companii performează mai bine decât alţi indici".

În opinia sa, cu toate că preţul acţiunilor companiilor tehnologice se află într-un declin evident, domeniul nu se va prăbuşi, fiindcă multe activităţi se desfăşoară online astfel încât există cerere pentru produse şi servicii din această zonă şi, implicit, pentru companiile care le oferă.

"Din punctul meu de vedere, în perioada următoare cel mai greu se va descurca industria prelucrătoare", a conchis analistul economic.

Ieri, la ora 15:30, indicii Pieţei Principale a Bursei de Valori Bucureşti aveau scăderi situate între 0,35% pentru BET şi 0,8% în cazul BET-NG, în timp ce în Europa Stoxx 600 avea un declin de 0,4%.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. In mediul actual pietele emergente sunt favorizate. Au companii care rezista mai bine la inflatie si sunt producatoare de materii prime de care e mare nevoie.

    Cred că în următorii ani BVB va fi din ce in ce mai vizibilă pe plan internațional prin prisma componenței ei predominant energetic și bancar, sectoare care vor fi la mare căutare! Așteptăm și Hidroelectrica! Până atunci atenție la OMV Petrom, Romgaz și Nuclearelectrica :)

    1. Posibil. Ar fi bine sa se profite de vizibilitatea a asta, ca a mai fost o perioada cu listari ale unor mari companii de stat acum vreo 7-8 ani si apoi nimic. In alta ordine de idei, pentru toate energetice e nevoie de free float mai mare, ca degeaba are capitalizare mare compania daca nu sunt actiuni libere.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb