ANALIŞTII ANTICIPEAZĂ: Preţul petrolului va creşte şi în 2008

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 decembrie 2007

Cotaţia medie va fi una record: peste 77 dolari/baril

Creşterea record a preţului petrolului, care a avut loc în 2007, va continua anul viitor, iar media cotaţiilor de pe piaţa de profil va fi de peste 77 de dolari barilul, arată un sondaj realizat de agenţia Reuters. Conform acesteia, motivele creşterii preţului barilului de ţiţei sunt livrările "strânse" ale OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) şi tensiunile din Orientul Mijlociu, care ameninţă exporturile de profil din anumite ţări.

Potrivit sondajului Reuters, realizat, în decembrie, pe un eşantion de 36 de analişti, preţul petrolului brut tranzacţionat la Bursa din New York va atinge o medie record de 77,62 dolari/baril în 2008, estimarea fiind mai mare cu 3,19 dolari faţă de preţul preconizat în analiza de luna trecută.

Anul acesta, preţul mediu al petrolului a fost de 71,76 dolari. Un studiu realizat de banca de investiţii "Merrill Lynch" notează: "Judecând după atitudinea OPEC, care nu vrea să-şi majoreze producţia după ce cotaţia petrolului a trecut de 99 dolari/baril, se pare că preţurile mari se vor menţine ceva vreme".

Amintim că, la data de 5 decembrie, OPEC a decis să-şi menţină cotele de producţie, fără să ia în seamă solicitările ţărilor consumatoare de petrol, care se confruntau cu un preţ tot mai mare. La data de 21 noiembrie, cotaţia petrolului brut a atins recordul maxim al tuturor timpurilor, la New York: 99,29 dolari barilul.

Analiştii de la "Goldman Sachs" cred, la rândul lor, că preţul petrolului va urca anul viitor, estimările acestora fiind şi mai mari. Cei de la "Goldman Sachs" anticipează că, în 2008, preţul petrolului va depăşi 95 de dolari pe baril la New York. Potrivit lor, până la finele anului viitor, am putea asista la o cotaţie de 105 dolari barilul.

Revenind la studiul Reuters, analiştii cred totuşi că, pe termen lung, situaţia se va mai calma, iar până în 2010 preţul petrolului va avea o medie de peste 70 de dolari pe piaţa SUA. Estimarea este de 70,60 dolari/baril pentru 2010.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb