Analiştii ING: "BNR a stabilit ţinte de inflaţie ambiţioase"

Gabriela Căpăţînă
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 noiembrie 2010

Analiştii ING: "BNR a stabilit ţinte de inflaţie ambiţioase"

Ţintele ambiţioase de inflaţie stabilite de Banca Naţională a României (BNR), începând cu anul 2012 au scopul de a transmite semnale pozitive, dar cel mai probabil BNR nu va înăspri politica monetară pentru a le atinge, ceea ce va duce la noi ratări ale ţintelor, potrivit unui raport al analiştilor "ING Bank".

Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât, ieri, ca ţinta de inflaţie pentru 2012 să fie menţinută la nivelul din 2011, de 3%, încadrată de un interval de variaţie acceptat de plus/minus un punct procentual, şi să adopte o ţintă staţionară începând din 2013, de 2,5%, plus/minus un punct.

"În mod normal, când o bancă centrală stabileşte ţinte de inflaţie atât de ambiţioase, o concluzie logică ar fi că măsuri dure au fost/urmează să fie implementate pentru atingerea ţintelor (în principal majorări ale dobânzii cheie)", mai arată raportul citat.

Analiştii ING Bank consideră, însă, că BNR a stabilit ţinte de inflaţie atât de ambiţioase doar pentru a transmite semnale pozitive (de exemplu, trecerea la ţinta staţionară multianuală este o schimbare benefică, dar ambiţioasă care are menirea de a asigura coborârea ratei inflaţiei la un nivel compatibil cu criteriul de inflaţie al Tratatului de la Maastricht), în timp ce în realitate, nu au fost şi nu vor fi făcute multe pentru atingerea acelor ţinte, adică nu este probabil ca politica monetară să devină mai restrictivă pentru atingerea ţintelor.

Analiştii instituţiei de credit au notat: "Credem că noile ţinte de inflaţie sunt sub-optimale. Atingerea acestora ar necesita o politică monetară foarte restrictivă, întrucât BNR nu are un control ferm al inflaţiei. O poziţie atât de restrictivă a politicii monetare ar afecta activitatea economică, în timp ce o politică insuficient de restrictivă ar putea duce la mai multe ratări de ţinte".

Totodată analiştii spun că BNR continuă să fie prea optimistă privind perspectivele inflaţiei: "Este greu de crezut că inflaţia va fi atât de redusă în contextul în care economia continuă să aibă nevoie să treacă prin ajustări structurale, multe din acestea implicând preţuri mai ridicate".

Analiştii băncii consideră că este de aşteptat ca preţurile pentru gaze, situate cu mult sub media Uniunii Europene, precum şi preţurile ţigărilor, încălzirii termice, electricităţii, să crească în viitor.

Totodată, analiştii precizează că rata de schimb valutar este foarte importantă pentru inflaţie şi se aştea­ptă ca BNR să nu permită ca leul să se aprecieze la fel cum s-a întâmplat până în 2007 (când acesta se situa la 3,2 lei/euro, iar anul agricol 2006 fusese favorabil, iar inflaţia a fost de 3,7% în martie 2007).

Analiştii estimează că dobânda de politică monetară se va menţine până la finele anului 2011, dar cred că există riscuri pentru o majorare a ratei la începutul anului viitor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb