ANALIŞTII SAR SÎNT OPTIMIŞTI: 2006 va fi un an "mai curînd bun"

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 martie 2005

Problema mare a României este nu atît cheltuiala guvernamentală, cît slăbiciunea economiei interne. Specialiştii Societăţii Academice grupează problemele cu care s-ar putea confrunta Guvernul în 2006 în două categorii. Problemele urgente, pe termen scurt, sunt legate de deficitul comercial datorat creşterii importurilor, presiunea inflaţionistă şi controlarea creşterilor salariale în sectorul public. Pe termen mediu, majorarea preţurilor la energie, creşterile salariale şi stabilitatea relativă a cursului vor crea probleme de competitivitate a exporturilor. Alte probleme pot fi legate de încetinirea creşterii economice datorate scăderii exporturilor sau dificultatea sporirii procentului din PIB colectat la buget.

Revizuirea Codului Fiscal va aduce schimbări importante faţă de situaţia actuală, potrivit experţilor Societăţii Academice. Aceştia sunt de acord că prioritatea guvernului trebuie să fie sporirea veniturilor colectate la bugetul consolidat (procent din PIB) cu cel puţin 3-4% peste cele 30 de procente realizate acum. Modalităţile de creştere a încasărilor la bugetul de stat îi împart pe specialişti în două tabere. Astfel, aproximativ jumătate din analiştii care au redactat raportul consideră că revizuirea Codului Fiscal va implica majorarea unuia din impozitele majore (TVA sau creşterea cotei unice de la 16% la 18%). Aceştia percep ca o urgenţă şi lărgirea bazei de impozitare pe venit (prin includerea veniturilor agricole şi, probabil, a pensiilor mari).

O altă categorie de specialişti consideră că guvernul actual nu va fi suficient de decis pentru a recurge la o ajustare a impozitelor mari şi că acesta va avea în vedere redefinirea altor impozite mai mici (precum cele pe proprietate) şi introducerea altora (de mediu).

Creşterea PIB-ului în acest an este estimată între 3,5%-4,5%

Daniel Dăianu, expert al Societăţii Academice pe probleme economice, estimează că producţia industrială a crescut cu aproximativ 2% în 2005, mai puţin decît creşterea anului precedent, în timp ce PIB-ul a crescut cu aproximativ 4% (valoare estimativă). Domnul Dăianu susţine că, parţial, această scădere se explică prin impactul inundaţiilor din anul trecut, dar este plauzibil că industria autohtonă a fost lovită dur de o serie de şocuri puternice: aprecierea masivă a monedei naţionale, creşterea tarifelor la energie, sistarea ajutoarelor de stat sau dificultăţile de aliniere la cerinţele acquis-ului comunitar.

Creşterea salariilor a afectat la rîndul ei competitivitatea producţiei interne. Cu cît situaţia pieţei autohtone se apropie de reperele europene, cu atît este mai dificil pentru companiile autohtone să se supună noilor condiţii de pe piaţă.

Domnul Dăianu atrage atenţia asupra faptului că productivitatea nu a înregistrat o creştere impresionantă în 2005. De asemenea, nici formarea capitalului nu a crescut suficient pentru a impulsiona creşterea PIB. La încetinirea creşterii PIB în acest an ar putea contribui şi aprecierea monedei naţionale şi noile creşteri la tarifele energiei. Toate aceste elemente ar plasa creşterea PIB-ului în 2006 undeva în intervalul 3,5%-4,5%, cu un rezultat mai probabil spre limita inferioară dacă producţia agricolă nu va fi mai bună decît în 2005.

Raportul Societăţii Academice ne arată că ţinta inflaţiei pentru 2006 (5%) este practic imposibil de atins, Daniel Dăianu plasînd valoarea inflaţiei pentru 2006 în intervalul 6,5% - 7,5%.

Recomandările experţilor Societăţii Academice

Încetinirea creşterii producţiei poate fi combătută doar dacă nivelul investiţiilor fixe va creşte constant, iar absorbţia de noi tehnologii va deveni mai intensă. Politicile monetare şi bugetare trebuie să fie prudente, în timp ce structura bugetelor trebuie să se concentreze pe infrastructură şi educaţie.

Politicile monetare şi bugetare trebuie să rămînă stricte în vederea continuării dezinflaţiei şi limitării creşterii deficitelor externe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb